8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Křečové žíly se mohou rozvinout v trvalé otoky nohou

22. 06. 2023 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Mnoho žen se mylně domnívá, že metličky a křečové žíly jsou jen estetickou vadou, která se schová v oblečení nebo vyřeší zákrokem na klinice. Jenomže metlička není piha, která se odstraní a je po problému. Je to známka chronického žilního onemocnění, které v létě provází intenzivnější otoky a bolesti nohou, pocity tíhy a křeče. Onemocnění je mnohdy celoživotní a vyžaduje dlouhodobou nepřetržitou léčbu. Jaká je a proč projevy nepodceňovat?

Metličky a křečové žíly jsou žíly zvětšené pod tlakem neustále nahromaděné krve. Pokud je na dolních končetinách máte, je to známka toho, že váš žilní systém už delší dobu nepracuje, jak má.

Křečové žíly se mohou rozvinout v trvalé otoky nohouŽilám prospívá pohyb


Jednou z příčin může být i nedostatek přirozeného pohybu, který je nezbytný pro návrat žilní krve do srdce. Krev se jinak začne městnat v žilách dolních končetin a způsobovat to, co se očekává u překrvených nohou – otoky a bolest, křeče a pocity těžkých nohou. Někdy jsou tyto projevy intenzivní, jindy prakticky neznatelné. Pokud budete signály přecházet, riskujete, že stěny žil časem povolí a vytvoří se vám právě metličky a křečové žíly.

„Na rozvoj žilního onemocnění má značný vliv i dědičná dispozice k oslabení žilních stěn, proto se někomu metličky vytvoří snáz. Rozhodně to není důvod pro rezignaci a zanedbání péče o žíly,“ říká angioložka MUDr. Petra Zimolová z Kardiologické kliniky 2. Lékařské fakulty UK a FN Motol v Praze.
 

K metličkám se mohou přidat i trvalé otoky nohou


Křečové žíly se mohou rozvinout v trvalé otoky nohouHlavním důvodem, proč o své žíly pečovat, je zabránit progresi chronického žilního onemocnění a s ním spojených komplikací. Zejména jde o riziko narůstajícího počet metliček a křečových žil a častější a intenzivnější pocity bolavých a oteklých nohou. „V pokročilejších stadiích jsou otoky nohou již trvalé, což pacienty může omezovat i v těch nejběžnějších denních aktivitách, jako je chůze, nákupy, pochůzky po městě a jiné. Bez léčby a nastavení režimových opatření nelze očekávat nic jiného, než že se žilní onemocnění bude rozvíjet dál. S trvalou nepřetržitou léčbou je možné ho přibrzdit až zastavit, proto je nezbytné zahájit terapii co nejdříve,“ vysvětluje angioložka MUDr. Petra Zimolová.


    • Zajděte k lékaři pro léky: Venofarmaka jsou léky na zpevnění žilní stěny a zamezení tvorby žilního zánětu. Může je předepsat praktický lékař nebo jiní specialisté. Při léčbě chronického žilního onemocnění jsou nezbytné, zejména u lidí s dědičnou dispozicí k oslabení žilních stěn.

    • Noste kompresní punčochy nebo podkolenky: Kompresní terapie je při žilním onemocnění velice účinná. S výběrem správné kompresní třídy poradí praktický lékař. S obtížnějším nasazováním pak pomůcky k tomu určené.

    • Pohybujte stále nohama: Denně choďte pěšky, jezděte na kole, vsedě i vstoje se snažte zaměstnat nohy kroužením kotníků, zvedáním špiček a pat nebo roztahováním prstů.

    • Dovolte krvi proudit: Netrapte se v úzké těsné obuvi a oblečení s přiškrcenými gumičkami. Krev musí volně proudit tam i zpátky.

    • Nečekejte od zákroků nemožné: Zákroky mají za úkol pouze odstranit metličky a křečové žíly, nic víc. Žádná metoda nezpevní žilní stěny, ani nezabrání krvi se hromadit. Bez dodržování předchozích bodů se metličky mohou časem objevit někde jinde.




     Chronickým žilním onemocněním trpí čtvrtina lidí mezi 18 a 40 lety a více
     jak polovina lidí mezi 41 a 60 lety. Kvůli hormonálním změnám a těhotenství
     se onemocnění týká ze dvou třetin žen. Chronické žilní onemocnění má
     několik stadií a jak postupuje, některé projevy se zintenzivní, jiné se
     přidají. Zkraje to jsou občasné otoky a bolesti nohou, později metličky,
     křečové žíly, trvalé otoky, kožní změny, zavřený a otevřený bércový vřed.

     Onemocnění je celoživotní a nedá se vrátit zpátky. Polovina lidí
     s onemocněním žil jsou ve stadiu, které je charakteristické pro křečové
     žíly a trvalé otoky. Další informace o žilním onemocnění najdete na webu


















Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !