Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kterou květinu mám ráda?

1. 09. 2010 | Zahrádka
Asi tu, co zrovna dostanu od milého člověka. A nebo, když mi vykvete rostlina, která dlouho vzdorovala a už se zdálo, že moje pěstování snad nepřežije. Z okna se dívám na dvůr a zahrádku u domu, kde bydlím.  Nejde přehlédnout mohutnou rostlinu ve velkém květináči. Je to aspidistra, česky kořenokvětka nebo také ševcovská palma. Anebo také rodinné štěstí! Tahle aspidistra má svoji historii.

Pamatuji si ji jako rostlinu s několika málo listy.  Tak v padesátých a šedesátých létech minulého století stála na stolku v ložnici mojí tety Aničky. Tetička každý týden omývala listy a aspidistra byla svými tmavě zelenými listy velmi zdobná. Tetičku i strejdu jsem měla moc ráda. Jezdívala jsem k nim do Teplic i na část prázdnin a protože neměli děti, velmi se mě věnovali. Často a moc ráda na ně vzpomínám.
Šel čas. Nejdříve zemřel strejda a pak teta. Aspidistra se objevila v obývacím pokoji u mých rodičů.

Rostlina už zmohutněla a byla několikrát přesazena do většího květináče. Přes léto stávala na dvoře v polostínu a starala se o ní moje maminka. Sousedkám několikrát rozdala oddenky této nenáročné rostliny. Pak v roce 1995 zemřel můj otec. Maminka se dlouho z té ztráty nemohla sebrat. Zastihla jsem ji jednou na podzim, když už byly chladné noci, stát nešťastně u aspidistry. "Jaképak rodinné štěstí, když už tady není táta. Já už tu kytku nechci, nechám ji zmrznout..."

Tak se teplická aspidistra objevila u nás na chodbě. Bylo mě jí líto nechat zničit a tak se o ní dál starám já. Na chodbě nám trochu překáží a jsem ráda, když už je teplo a mohu  jí vynést ven. To je nepřesné napsané, musí ji vynést manžel a dost se toho naheká!

Maminka už také nežije. Aspidistra toho hodně zažila, už se ocitla ve třetí domácnosti. Já jí velkou péči nevěnuji, občas jí dopřeji trochu hnojiva a samozřejmě zálivku. Vlhkým hadříkem otírat list za listem, tak to nezvládám.
Na jaře ji trochu ožehne sluníčko, než si zvykne, ale jinak se jí daří dobře. Někdy si pomyslím: "Jakpak to s touhle šedesátiletou "Adélou" asi jednou dopadne?"

Bugy - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
mě se líbí i pampelišky na louce Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
aj ruže mi padnú do oka
Obrázek uživatelky
profil
mam rada kvitnuce
Obrázek uživatelky
profil
ani se ti nedivím, také bych neměla to srdce jí vyhodit.
Jednak má rodinnou historii a navíc je to živý "tvor"
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký, i když smutný příběh aspidistry - určitě bych si ji také nechala. Není náročná, jen by neměla být na přímém slunci a možná by stačilo ji občas orosit, já květiny rosím - mám starou nádobku od laku na vlasy, která má jemný rozstřikovač.
Věk má určitě úctyhodný a zaslouží si, aby dožila v láskyplném prostředí, a to určitě u vás doma má.
Smajlík

Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles