Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kupujeme byt. Co vás čeká a na jaké změny si dát pozor?

24. 03. 2021 | Finance
Rok 2020 pořádně zamával všemi oblastmi ekonomiky, trh s nemovitostmi nevyjímaje. Během roku došlo k několika změnám, se kterými budou muset potenciální zájemci o byt, dům či pozemek počítat, byť jde někdy i o změny příjemné. Ať už kupujete nemovitost pro svou rodinu nebo jako investici, je vhodné se před samotnou koupí seznámit s aktuální situací a připravit se na to, co vás čeká.

Současná doba přináší ke koupi bytu celkem zajímavé příležitosti. Na jedné straně je sice samozřejmě nutné mít dostatečně vysoký příjem, stálé zaměstnání, vlastní úspory a počítat s tím, že banky jsou při poskytování hypoték poměrně přísné. Na straně druhé se však úrokové sazby drží velice nízko a prodejci jsou ochotni nabídnout i slevu za rychlé jednání. V neposlední řadě také koupi nahrává zrušení daně z nabytí nemovitosti.

Na jaké změny si dát pozorCo znamená zrušení daně z nabytí nemovitosti?

V průběhu září bylo rozhodnuto, že daň neplatí ti, kteří dokončili vklad vlastnického práva na katastr během prosince 2019 nebo později. S daní zároveň samozřejmě zaniká i povinnost podávat přiznání k dani z nabytí nemovitých věcí. Zrušení daně, která činila 4 % a hradil ji kupující, je při investici do nemovitosti poměrně zásadní.

Například při koupi bytu v hodnotě 5 milionů korun kupující ušetří díky zrušení daně 200 tisíc korun. Lidé si tak mohou dovolit dražší nemovitost nebo mohou finance investovat do vybavení domácnosti.

Poplatek za vklad do katastru nemovitostí

Dalším poplatkem, se kterým musíte při koupi bytu počítat, je poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Ten činí od 1. ledna 2020 - 2 tisíce korun. O změnu žádá vždy stávající vlastník nemovitosti, přičemž novým vkladem do katastru nemovitostí dochází v případě koupě nemovitosti k převodu vlastnických práv.

Limity pro odečet úroků z hypotéky jsou nejasné

Pokud čerpáte na koupi bytu hypotéku, můžete si každý rok o určitou částku, jejíž výše závisí na úrokové sazbě a sjednané době splatnosti hypotéky, snížit roční základ daně. Dle zákona je možné nyní odečíst maximálně 300 tisíc korun ročně, tedy 25 tisíc korun měsíčně. Ale pozor, nastává zde změna!

Pro úvěry podepsané po Novém roce by se měl měnit limit na odpočet úroků na 150 tisíc korun ročně, tedy na 12 500 korun měsíčně. Novelu zákona však pronásledují nejasnosti vyplývající z pasáže o termínu „obstarání bytové potřeby“. Nikdo totiž prozatím neupřesnil, kdy obstarání bytové potřeby nastává. Zda se jedná o podpis kupní smlouvy, úvěrové smlouvy, jak to je u výstavby apod. Klienti by se tak mohli dostat do problémů, pokud by si díky této nejasnosti uplatňovali třeba vyšší odpočet daně, než zákon dovoluje.

Bydlíme, a co dál?

Z předchozího textu je patrné, že samotná cena nemovitosti není zdaleka konečná a je zatěžkána dalšími finančními výdaji. Po koupi nemovitosti je navíc potřeba připravit se na další možné úhrady spojené s jejím užíváním. Ačkoliv není od věci požádat před samotnou koupí odborníka, který zjistí skutečný stav nemovitosti, někdy se mohou vyskytnout skryté vady, které je potřeba řešit. Často je také nutné počítat s rekonstrukcí a finanční rezervou na vybavení domácnosti. I tak se někdy může stát, že finanční prostředky nestačí a je potřeba financování za pomoci úvěru.

Při hledání poskytovatele takové půjčky by měli žadatelé věnovat pozornost výběru finanční společnosti, např. podle Indexu odpovědného úvěrování organizace Člověk v tísni. Zároveň je vhodné poohlédnout se po speciálních akcích či produktech, díky kterým lze výrazně ušetřit.

Získáním nemovitosti to nekončí

Pokud jste již vlastníkem nemovitosti, nemine vás každoroční daň z nemovitosti. Pro ty, co si v roce 2020 nemovitost pořídili, platí, že musí do konce ledna 2021 podat daňové přiznání k dani z nemovitých věcí a do 31. května 2021 ji musí zaplatit, jinak hrozí pokuta. Povinnost platit daň z nemovitosti se týká i těch, kdo nemovitost získali darem či ji zdědili.


Zdroj, foto: Cofidis


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !