8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Kustovnice čínská - zázračná rostlina starých Číňanů

13. 06. 2013 | Péče o tělo

V současné době je i u nás Kustovnice čínská známější. Vitamíny nabitá, obsahující i celou řadu dalších léčivých látek, nenáročná na půdu se stává velmi oblíbenou mezi lidmi dbajícími o své zdraví. Řeč je o kustovnici čínské, známé také jako goji [godži]. Má původ v drsných podmínkách Himalájí a Číny, dá se ale pěstovat i u nás.

Jedná se o rostlinu vzhledem podobnou šípku. Její plody jsou ale mnohem sladší, než šípek.

Její zdravotní účinky

Kustovnice čínská působí především na játra a ledviny, dva důležité orgány v našem těle, které mají přímou souvislost s imunitou. Pravidelným užíváním kustovnice zvyšujete svou obranyschopnost, což je zvlášť potřeba především nyní, na jaře. Tyto červené plody zlepšují také krvetvorbu a snižují krevní tlak. Ojedinělé složení těchto léčivých plodů zvlhčuje plíce, čímž působí proti astmatu a některým druhům alergií. Goji také zlepšuje sexuální funkce a pozitivně ovlivňuje lupénku a další kožní nemoci. Podobně jako borůvky působí na zlepšení zraku. Sušené plody kustovnice čínské pomáhají organismu vyrovnat se s užitím nadměrného množství alkoholu.

Kustovnice čínskáPro tyto vlastnosti byla už starými Číňany nazývána zázračnou rostlinou.

Kustovnice čínská obsahuje celou řadu zdraví prospěšných látek, například velké množství betakarotenu, vitamín C, B1 a B2, aktivní polysacharidy, důležité aminokyseliny včetně esenciálních aminokyselin a mnoho důležitých stopových prvků (např. zinek, selen, železo, vápník atd.).

Jak pěstovat Kustovnici čínskou?

Mnozí chataři, chalupáři, zahrádkáři a majitelé vlastních domů pěstují goji a ani neznají její zázračné účinky. Jednoduše si ji vysazují jako dekorativní prvek. Keřík nebo malý stromek je totiž velice dekorativní. Kustovnice kvete od června do října a můžete na ní vidět malé fialové květy. Z těch se posléze vytvoří plody. Po dozrání dosahují velikosti přibližně 1,5 cm.

Pro její pěstování je vhodnější lehká, písčitá půda. Není náročná na zálivku, stačí ji zalít jednou za měsíc. Aby se vám nerozrůstala příliš do šířky, je vhodné ji pravidelně zastřihávat a tvarovat korunku.

V našich podmínkách se volně vyskytuje její příbuzná, kustovnice cizí. Ta ale zdaleka nemá takovou chuť, jako pravá kustovnice čínská, a dokonce ani její léčivé účinky. A proto pokud chcete mít zaručenu kvalitu, objednejte si sazenice přímo od kvalitních dodavatelů. Sazenice nejsou drahé.

Kustovnici čínskou, pokud si ji nemáte možnost vypěstovat nebo se nechcete pěstováním zatěžovat, si můžete také koupit, a to jak ve specializovaných prodejnách, tak např. na internetu. Prodává se sušená v baleních různé gramáže.

Jak konzumovat Kustovnici čínskou?

Užívání kustovnice čínské není nijak omezené. Lze ji doporučit k přímé konzumaci, místo oříšků apod. např. k televizi, lze ji také přidávat do pudinků, moučníků, nebo např. do jogurtu. Ochuťte si jí müsli, zmrzlinové poháry a směsi sušeného ovoce. Tyto plody jsou chutné, a proto je mají rády také děti, kterým je lze nabídnout místo cukrovinek plných cukru a dalších škodlivin.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Kustovnice čínská - zázračná rostlina starých Číňanů:

Kustovnice čínská - zázračná rostlina starých Číňanů
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Na kustovnici nedám dopustit-je skvělá!!! SmajlíkJe lepší než rozinky.Baštím ji už několik let-a na kontrole u očního lékaře mi po asi 5ti letech řekli,že se mi nezhoršil zrak!
P.S.:od dětství jsem nosila brýle ,,na dálku".To je super,ne!!! Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kustovnici znám ,protože ji kupuji.Dávám ji do uvařeného pudinku ,do musli,tvarohu .Jak peču chleba, tak ji zamíchám do těsta se semínky.Také si ji dávám do čaje ,nebo jí taky tak jím .
Obrázek uživatelky
profil
kupuji ji a dá se ,prodávají ji jak plody v čokoládě atd v těch stánkám se sušenými plodySmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Sice jsem její jméno už slyšela, ale nikdy jsem jí nezkusila.
Obrázek uživatelky
profil
Od žádných bylinek a dalších zdravých potravin nemůžeme očekávat zázračné účinky, které budou ihned patrné.
Takovéto potraviny je třeba zařazovat do jídelníčku pravidelně, dlouhodobě a hlavně na úkor jiných - nezdravých a pro naše tělo nepotřebných.
Takže díky za poučný článek, osvětu je třeba šířit.
Smajlík
Kustovnici jsem si občas koupila a jinak si ji pravidelně přimíchávám do müsli na Mixitu.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles