Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Broušení a mazání lyží ručně (jednoduše a levně pro každého)

15. 01. 2016 | Zajímavosti
Není sporu, že ostré, dobře namazané a správně nabroušené lyže (a snowboard), jsou základním předpokladem kvalitní jízdy na jakémkoli povrchu, zvláště na lepivém sněhu a na ledě. Dobrá příprava lyží je stejně důležitá jako samotná jejich kvalita. Všechno za nás sice může udělat servis, ale ten není vždy po ruce, stojí peníze… a tak to některým nedá a vrhnou se do přípravy sami. K tomu jsou potřeba držítka, brousítka, teplítka, mazátka a čistítka.

Lyže by měla i na začátku být prosycena voskem + také si zjistíme, jaký úhel má hrana před naším zásahem.

a) srovnání skluznice a úhlování hran od skluznice
• gumičkou zajistíme brzdičky (1)

• lyži upneme do svěráků (2) skluznicí nahoru a zafixujeme přetažením gumicuku nataženého mezi svěráky přes brzdičky lyže

• radekem skloněným v úhlu cca 30 ° seřezáváme plochu skluznice (3) dokud radeko nezačne brát ocelové hrany

• jednosečným pilníkem omotaným z jedné strany izolačkou naúhlujeme hrany (4) od skluznice na cca 0,5 °. Začátečníci na hranu od skluznice, vyjma zahlazení drobných poškození, raději nesahají!

broušení a mazání ručněb) broušení hran z boku
• lyži upneme do svěráků skluznicí od sebe (5)

• hranou pilníku seřízneme plast bočnice u hrany (6), aby při broušení bral pilník jen ocel

• vodítkem s upnutým pilníkem (7) brousíme hranu z boku pod úhlem: 90 °–88 ° děti, starci, začátečníci, 88 °–87 ° pokročilí a sportovní lyžaři, 87 °–86 ° závodníci. Tahy by měly být dlouhé cca 20–30 cm s lehkým přítlakem směrem, ve kterém pilník zabírá.

• zkoušíme opatrně prstem (8) stejnoměrnou ostrost po celé délce hrany

• vzniklý grot zabrousíme (9) směrem od skluznice mokrým diamantem

• pilník i lyže průběžně čistíme a ometáme od špon kartáčem

• na závěr po uvolnění lyže ze svěráků důkladně silonovým kartáčem vykartáčujeme špony ze skluznice

c) mazání skluznice
postačuje libovolný parafín, klidně i čajové svíčky. Nejdůležitější je, aby skluznice byla voskem DOKONALE PROSYCENA. Obvyklý způsob je zažehlování dostatečného množství vosku žehličkou
(ta musí „plavat“) se stažením přebytečného vosku cidlinou a kartáčováním. Já již léta používám velmi šetrnou metodou (malá spotřeba vosků) za využití horkovzdušné pistole .

Postup je následující:

• lyži upneme do svěráků skluznicí nahoru (2) a zafixujeme přetažením gumicuku přes brzdičky lyže

• pistolí na nejvyšší výkon lehce „požeháváme“ skluznici (10) a druhou rukou nanášíme tahy v podélném směru lyže dostatek vosku (od špičky k patě – vosk se nesmí rozpouštět, pouze je měkký a dobře se nanáší)

• směrem od špičky k patě nejdříve vosk pistolí rozpouštíme (11) a druhou rukou malým kartáčkem na ruce pečlivě za tepla vtíráme do skluznice – totéž ještě jednou návazně od paty ke špičce a dbáme, aby se skluznice „potila“ voskem (jestli zůstává suchá, je třeba vosk přidat)

• ještě za tepla skluznici řádně vykartáčujeme

• nehtem nebo i hadříkem pořádně stáhneme (12) přebytečný vosk z boku ocelových hran a lyží

• po vychladnutí ještě skluznici vykartáčujeme – vosk nesmí zůstávat na skluznici, ale v ní! Závodní příprava lyží se v podstatě od zde popsaného postupu neliší, ale všechny činnosti jsou prováděny s až chirurgickou přesností s dokonalými speciálními nástroji a mazlivým mileneckým přístupem. Taková příprava lyží trvá třeba 4 hodiny. Vy budete podle tohoto taháku hotovi za cca 40 minut – při opakování po každém lyžování třeba i jen za 10 minut.
Ale stojí to za to!

ZÁVĚREM: V podstatě stejným způsobem postupujeme při údržbě snowboardů.

Zdroj, foto: Sporten


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !