Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní horka. Jak ochladit dům a nezaplatit tisíce korun navíc?

24. 07. 2016 | Finance
Také v létě můžeme ušetřit značné finanční částky za elektřinu. Náklady naopak rostou při neefektivním provozu lednice i přílišném používání klimatizace pro ochlazení domu. Vyzkoušejte následující tipy na úspory energií a užijte si léto bez starostí a zbytečných výdajů navíc.

Jednou z nejdůležitějších zásad pro udržení chladnějšího prostředí je zamezit slunečním paprskům, aby během horkých dní přehřívaly naši domácnost. V boji proti přehřátí interiéru nám pomůže hlavně vhodné stínění oken a noční větrání, ale třeba i dobrá izolace.


7 tipů, jak na úspory energie i v tropických dnech


1. tip: Pozor na námrazu
Potenciální prostor pro úspory nabízí lednice, respektive mraznička. Pokud vlastníte starší typ kuchyňského spotřebiče s mrazničkou, dávejte pozor, aby vytvořená námraza nepřevyšovala 3–5 mm. V případě, že je zmrzlá vrstva vyšší, dochází k navýšení spotřeby elektřiny.

Rada: V horkých letních dnech se mraznička stává také úložištěm tekutin, které do ní vkládáme v různých nádobách, abychom se následně osvěžili ledovým nápojem. Pokud nádoby neuzavřeme víčkem, postupným odpařováním opět podporujeme tvorbu námrazy.

chlazení2. tip: Lednici není třeba podchlazovat
Lednici je v každém případě vhodné umístit do chladnější části místnosti, protože každý stupeň navíc v jejím okolí zvyšuje její spotřebu. Nezapomeňte, že interiér lednice by měl být zaplněný zhruba ze 70 % a vnitřní teplota by měla dosahovat asi 7 stupňů, přičemž není potřeba lednici záměrně podchlazovat ani při tropických venkovních teplotách.

Rada: Pokud vaší kuchyni stále ještě kraluje starší typ spotřebiče, rozhodně se vám vyplatí investovat do lednice s označením nejvyšší energetické třídy účinnosti A+++. Tyto spotřebiče mají v porovnání s nižšími energetickými třídami nejnižší roční spotřebu a běžně disponují rovněž funkcí pro ‚samoodmrazování‘, takže ušetříte nejen peníze, ale i spoustu času.

3. tip: V kuchyni omezte používání trouby
Horký vzduch z trouby je v létě obzvláště nepříjemný. Pokud nažhavenou troubu otevřeme, výrazně zvýšíme teplotu v kuchyni, která se v parném bezvětří těžko větrá. Ideálním řešením je ohřívání jídla v mikrovlnné troubě nebo na venkovním grilu.

Rada: Pokud přece jen troubu použijete, vypněte ji pár minut před vyndáním jídla. Připravený pokrm se dopeče při pozvolném chlazení trouby a vy se elegantně vyhnete nárazovému přehřátí místnosti.

4. tip: Správně nastavte klimatizaci
Provoz chladícího zařízení může být energeticky velmi náročný. V některých případech dochází k situaci, kdy je energetická náročnost chlazení vyšší než spotřeba energie na vytápění. Navíc si lidé často myslí, že se cirkulační klimatizací nejen interiér ochladí, ale také vyvětrá, což není pravda.

Rada: Základním pravidlem při zapnuté klimatizaci je mít zavřená okna a nastavit přístroj tak, aby teplota dosahovala asi 24 stupňů. Teplota v domě by se totiž měla od té venkovní lišit maximálně o 7 stupňů, přičemž větší teplotní rozdíl vede k vyšší spotřebě energie.

5. tip: Větrejte spíše v noci
Otevřít okna během parného letního dne má na ochlazení domu i díky častému bezvětří pramalý účinek. Pokud chcete větrat, vyplatí se vám to spíše v noci, kdy můžete provádět takzvané noční předchlazení objektu. Největší množství chladu v domě můžeme nahromadit v noci, kdy teplota i v nejteplejších dnech roku klesá. Stačí tedy nechat dům přes noc důkladně větrat. V ideálním případě doporučuji využít systému řízeného větrání s rekuperací, který najdeme v pasivních domech.

Rada: Naopak při vysokých venkovních teplotách bychom během dne měli větrat co možná nejméně.

6. tip: Využívejte stínění
V létě můžeme během dne namísto větrání vsadit na stínění. K tomu lze využít venkovní či meziokenní žaluzie, závěsy nebo rolety. Díky nočnímu větrání můžeme dům s dostatečnou tepelnou kapacitou vychladit a připravit na nápor tepla přes den. Nejdůležitější je nepustit dovnitř sluneční záření. Ideálním řešením jsou venkovní žaluzie pro stínění oken umístěné směrem na západ.

Rada: Další variantou proti přehřívání interiéru jsou okenní odrazové fólie, které se lepí na vnější stranu okna a odráží sluneční záření.

7. tip: Pomozte si dobrou izolací
Díky vhodně zvolené izolační vrstvě můžeme během horkých dní do jisté míry zamezit přílišnému vnikání tepla do domu. Dobře izolovaný dům s velkou tepelnou kapacitou je zároveň nejlepší alternativou ke klimatizaci. Vhodná je například vnější izolace a zdivo z vápnopískových cihel.

Rada: Samotná izolace prostory a celkový interiér domu neochlazuje. Proto nezapomínejte na další rady a aktivně váš domov ochlazujte.

Zdroj: E.ON


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
větráme v noci..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles