Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Letní průjmy: Umíte vychytat rizika?

21. 07. 2016 | Nemoci
Ačkoli neexistuje stoprocentní recept, jak se v létě vyhnout průjmům, rizika minimalizovat můžete. Konzumací bezpečných nápojů a potravin, dodržováním hygieny a také udržováním rovnováhy mezi prospěšnými a škodlivými bakteriemi ve střevech. Akutní průjem totiž způsobují viry nebo bakterie, které napadají trávicí systém. A je jedno, jestli jste na dovolené u moře, v českém penzionu nebo u rybníka na chalupě. Rodinnou lékárničku raději vybavte také probiotiky.

Průjem je, když …

Ačkoli odborníci zkoumají průjmy podle příčin a původce, pro dítě i dospělého je největším stresem průjem samotný, který navíc často provází i křeče v břiše, horečka, zvracení či únava. V takovém stavu jsme schopni zapomenout i na důrazná varování odborníků, abychom při průjmu dbali na dostatečný přísun tekutin a minerálů. Proč je to nutné? Protože řídká až vodnatá stolice s frekvencí třikrát či víckrát denně způsobuje dehydrataci organismu a ztrátu pro tělo tak důležitých minerálů, jako je třeba draslík. Přestože se průjmy nevyhýbají nikomu, rychlým odvodněním nejvíc ohrožují děti, těhotné ženy a seniory. S dítětem do 3 let běžte raději k lékaři.

letní průjmyPrevence?

Oprašte pravidla z mateřské školky

Před jídlem, po návštěvě toalety a po příchodu zvenku se myjí ruce. Špinavýma rukama si nesaháme na obličej. Nejíme a neolizujeme nemyté či neloupané ovoce a zeleninu. Platí to bez výjimky – tedy i pro meloun, když ho vykusujeme ze zelené slupky, nebo pro plátek citrónu ve sklenici s pitnou vodou. Připomeňte nejen svým dětem, ale i sobě, že mazlíčci na ulici se nehladí. Neznámé kočky a psi mohou být zdrojem střevní nákazy, ale i jiných zdravotních potíží.

Jezte bezpečně

Vyhýbejte se jídlům, u kterých nemáte jistotu, že jsou čerstvá a nezávadná. Častou příčinou prázdninových průjmů bývá třeba zkažené nebo nedostatečně tepelně zpracované maso. Průjem z jídla může klidně přijít i po grilování na zahradě u sousedů. V létě také raději nekonzumujte syrové či polosyrové pokrmy z masa a vajec. Opatrní buďte také v používání mléčných výrobků, které v létě snadno kvasí.

Fast food? Zapomeňte!

Odpusťte si jídla připravovaná v rychlých občerstveních na ulici, zejména v těch, s nimiž nemáte zkušenost. Neriskujte kebaby, hamburgery, bagety s majonézou a pro jistotu ani omelety. V létě samozřejmě není zcela bezpečný ani krvavý biftek z nejluxusnější restaurace. Zkrátka nezapomínejte na to, že při letních teplotách se potraviny rychleji kazí a množí se v nich bakterie, které produkují pro organismus nebezpečné toxiny. A pozor! Jednou z epidemiologicky nejrizikovějších potravin je zmrzlina, proto vsaďte spíše na balený nanuk.

Voda ano, ale …

Zejména v letním období se ve větší míře objevují problémy s hygienicky závadnou pitnou vodou. Pokud tedy nechcete ani na dovolené v Česku riskovat zažívací potíže, raději nepijte kohoutkovou vodu z nevyzkoušeného zdroje a kupujte vodu balenou, v zahraničí pak v každém případě. Tam se navíc doporučuje kupovat pouze nápoje celosvětově známých značek. Zapomeňte i na kostky ledu v nápojích, i ty mohou být zdrojem střevní nákazy.

Střevní potíže hrozí i tehdy, když se nalokáme znečištěné vody na koupališti. Mohou propuknout i kvůli oslabení organismu například v důsledku vysokých letních teplot či nervozity ze změny prostředí. Odborníci proto doporučují posílit na léto odolnost trávicího traktu užíváním probiotik, která fungují i jako prevence zažívacích a střevních obtíží.

Zdroj, foto: BioGaia ProTectis


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !