Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto bez nafouklého bříška

2. 08. 2023 | Nemoci
-Komerční sdělení-

Nadýmání je jedním z nejčastějších zažívacích problémů. Pocit nafouknutého břicha je nepříjemný a často doprovázený nadměrným odchodem plynů do okolí, což se stává nejen zdravotním, ale i společenským problémem. Proč se to děje a co nám může pomoci?

Polykáme příliš mnoho 

– jídlo a vzduch


V lékařské terminologii znamená meteorismus přítomnost zvýšeného množství plynu ve střevech. Plyny v žaludku vznikají přirozeně, vyprodukujeme jich až litr denně. Není žádným tajemstvím, že jejich množství zvyšuje konzumace některých potravin, zejména luštěnin, zelí, cibule, kořenové zeleniny a zeleniny obecně. A té si přes léto dopřáváme více, než v zimě. Je skvělé, když je váš letní jídelníček odlehčený, vždyť kdo by měl v tom horku rád těžká a tučná jídla. Zvýšený příjem zeleniny i ovoce však často vede k nadměrnému nadýmání. Problémem mohou být i kvasnice, pšenice, sycené nápoje, káva, džusy. Zásadní vliv na zvýšenou tvorbu plynů a s tím související problém nadýmání má i způsob příjmu potravy – jíme rychle, ve spěchu, často jíme vestoje a jídlo dostatečně nekoušeme – při jídle tak polykáme přílišné množství vzduchu. Pokud máte poněkud „líné léto“ a více odpočíváte, než se hýbete, může gastrointestinální potíže způsobit i nedostatek pohybu.

GASPAN
















Více problémů najednou


Kombinace nadýmání, plynatosti, bolestí břicha a křečí je zcela běžná. GASPANNaše babičky v tomto případě doporučovaly mátový čaj, ale při častějších problémech je dobré zamyslet se nad skladbou jídelníčku a zajít do lékárny. Můžete vyzkoušet například bylinný lék Gaspan, který vyřeší všechny zmíněné problémy zároveň. Při jeho používání je třeba se poradit s lékárníkem nebo lékařem.
Obsahuje esenciální oleje kmínu a máty, které působí synergicky a mají velmi dobrou snášenlivost. Účinná látka se uvolňuje až v tenkém střevě, tedy přesně tam, kde je její účinek potřeba. Výhodou je, že mátová silice tlumí vnímání bolesti v trávicím systému a kmínová silice zpomaluje růst potenciálně patogenních bakterií a podporuje růst prospěšných bakterií.


Cvičení, úprava stravy a pozor na intolerance


Nadýmání a nadměrná plynatost je spíše příznakem než samotným zažívacím problémem. V první řadě je třeba se zaměřit na odstranění příčiny, kterou je nevhodná skladba stravy, nesprávné kombinace, nedostatek pohybové aktivity, užívání různých léků či potravinové intolerance. Při častých a opakovaných bolestech a nadýmání je na vině histaminová, laktózová či fruktózová intolerance, případně celiakie či alergie na konkrétní potravinu (či její složku). Doporučuje se konzumovat lépe stravitelná jídla, užívat probiotika a pravidelně cvičit či praktikovat sporty, které podporují lepší střevní peristaltiku. Návštěvu lékaře neodkládejte, pokud je plynatost a nadýmání spojeno se ztuhlými křečovitými bolestmi břicha, zácpou, průjmem nebo zvracením. Je třeba také dodat, že zadržování vylučování plynů se nedoporučuje, protože by mohlo vést k chronickým poruchám trávení.




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !