Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Léto budiž pochváleno

27. 07. 2015 | Vaše příběhy

No nevím... Sedím na balkoně, dívám se po rozsvícených světlech v domech a bytech rozesetých kolem toho našeho domu na panelovém sídlišti. Je skoro půlnoc – nepůjdu se mejt, nepozhasínám... Co bude dál?

Červencový vzduch se téměř nepohne. Dnešní den má jedno neslavné prvenství: byl vyhlášen jako nejteplejší den roku (ráda bych věřila, že tento rekord nebude překonán). Teplota 38°C ve stínu se mi rozhodně nezdá ideální. Tím spíš, že není kam před ní utéct. Teploměr doma ukazuje 31°C a v televizi hlásili dnešní naměřený teplotní rekord: 39,2°C! Každý den sledujeme předpovědi počasí a každý den zjišťujeme, že co bylo předpovězeno včera, dnes dávno neplatí. Trvá to už dlouho. Na ochlazení čekáme jako na smilování.

Už bych ani nemohla spočítat, kolik nocí jsme probděli. Letošní léto nespíme, ale téměř doslova upadáme do bezvědomí. Pět, deset minut spánku a potom kruté probuzení a dříve nebo později znovu vzhůru do bezvědomí. Při troše toho štěstíčka trvá spánek aspoň hodinu. Tak to jde pořád dokola, ve výsledku nenaspíme víc než nějaké čtyři hodiny za noc. Ráno vstávám jako spráskaný pes. Převlékám postele a peru i polštáře nacucané naším potem - manžel se v něm doslova vykoupal. Aspoň měl štěstí, že spal.

létoO mně se to říct nedá. Ze své postele odcházím, protože spánek mi prostě není v tuto chvíli schopna poskytnout (možná kdyby měla zabudované nějaké chlazení nebo jinou vymoženost, kterou zřejmě ještě nikdo nevymyslel). Zapínám televizi v obýváku, přepínám všechny kanály a zjišťuji, že tady útěchu nenaleznu. Beru do ruky rozečtenou knihu a snažím se číst. Moc se mi to nedaří, při umělém světle už špatně vidím a nadávám si, že jsem doteď nezašla na oční. Brýle by se teď opravdu hodily!

Přesouvám se na již v úvodu zmíněný balkon. Bohužel stejný nápad má v tu chvíli i soused, který je silný kuřák. Cigaretový dým ke mně stoupá v téměř pravidelných intervalech – téměř celý den a většinu noci zhruba čtyřikrát do hodiny... Znechuceně měním teritorium a přesouvám se směr koupelna. Nejdřív osprchovat sebe (po kolikáté už?) a potom naplnit pračku. Stejně neusnu, tak aspoň budu mít vypráno. Pračka si tiše pobroukává a já jdu znovu na balkon - vyhlížet déšť a s ním spojené ochlazení. Samozřejmě nepřichází ani jedno, ani druhé. Alespoň je už znát, že venkovní vzduch se ochladil. Škoda, že si tady nemůžu ustlat! Světýlka hvězd poblikávají; proč mi přijde, že se mi vysmívají? Vydržím nad tím přemýšlet do doby, než si soused pod námi zapálí další cigaretu. Její k mému nosu stoupající dým mě jako nekuřáka opět donutí změnit působiště... Přesouvám se zpátky do koupelny; tentokrát zkouším štěstí se škopkem: napouštím ho studenou vodou a odnáším do obýváku. Pohodlně se usadím v sedačce a nořím nohy do studené vody. Blaho! Bohužel trvá velice krátce, po pár minutách mám pocit, že se voda podezřele oteplila. Ještě chvílí si smáčím nohy a pak to vzdávám. Jdu zjistit, kdy že dopere pračka. Mám čas... Otevírám lednici – v tyto dny je hlavně plná zeleniny, ale doplnili jsme ji také nezbytnými pivy (vitamíny a minerály plus pitný režim, to je teď přece opravdu hodně potřeba). Doporučenou denní dávku zeleniny jsem dávno vyčerpala, přesto se těším na další. Při dnešních teplotách je to prostě vzpruha. Místo obvyklého a všemi oblíbeného šopského salátu tentokrát volím samotnou okurku a opravdu si na ní pochutnávám. Pendluju mezi obývákem, koupelnou, balkonem a lednicí. Postel nemá cenu zkoušet, doma se teplota směrem dolů vůbec nepohnula. Pračka za chvíli dopere. Tahám ven prádlo a odcházím ho pověsit. Manžel neklidně spí...

Prádlo visí, hodina pokročila. Já jsem stále vzhůru. Můžu si postěžovat mladšímu synovi. Je na brigádě a tudíž taky nespí (aspoň za to má na rozdíl ode mě nějakou korunu), takže píšu hodně pozdní SMS. Syn doporučuje uspávací terapii pivem. Už jsem s ní začala, zatím nezabírá. Otevírám s patřičným „brbláním“ další pivo a přemýšlím, jak dlouho tohle všechno vydržím. Za chvíli se bude rozednívat!

Střih: je po šesté hodině ráno. Manžel je dávno v práci a z brigády se právě vrací syn. Ani se nediví, že nespím. Lapám po dechu a snažím se nepadat únavou. Trvá ještě nějakou dobu, než mi spánek poskytne svou milosrdnou náruč. Dokonce ještě předtím stihnu napsat tuhle „stížnost“ (štěstí, že mám Chytrou Ženu).

Na co se těším? To vím naprosto přesně: na zimu! A jestli mi letos ještě někdo řekne, že se v zimě těší na léto, opravdu za sebe neručím! 


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já mám léto ráda, ale vedro neeeeeeeeeee..ale nakonec usnu vždy..
i my když otevřeme dveře na terasu, tak asi dáme znamení někomu odvedle, aby šel kouřit..takže to známSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
já osobně teplé dny i noci miluji, pro mě by takových dní mohlo být i více, ale lituji přírodu, které chybí voda
Obrázek uživatelky
profil
byla opravdu úděsná až nesnesitelná. Nebyla jsem schopná vůbec nějaké práce, ale i přesto mám raději léto než zimu- ale nesmí být dlouhodobé tropy ! To mi nesvědčí !!!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles