Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lidé nad 50 let se mohou naočkovat proti klíšťovce zdarma

3. 02. 2022 | Péče o tělo
-Komerční sdělení-

Česká republika je už roky na evropské špici v počtu případů klíšťové encefalitidy. Zatímco v sousedním Rakousku je proočkovanost populace 80 %, v tuzemsku se pohybuje v průměru zlehka přes 33 %. Ale třeba ve věkové skupině 55+ je proočkovanost v rozmezí pouze 23 % až 26 %. Nejen proto je od ledna 2022 očkování proti klíšťové encefalitidě pro lidi nad 50 let hrazeno ze zdravotního pojištění. Ostatní mohou využít příspěvků pojišťoven v rámci preventivních programů.

„Ve věkové kategorii nad 55 let se s komplikacemi po prodělané klíšťové encefalitidě setkáváme u téměř 20 % pacientů. Jedná se například o těžké obrny končetin, které mohou být trvalé, zhoršení paměti, vyjadřovacích schopností a soustředění, poruchy sluchu nebo dlouhodobé bolesti hlavy. U některých pacientů je nutný dlouhodobý pobyt na jednotce intenzivní péče. Každým rokem u nás několik pacientů na klíšťovou encefalitidu umírá,“ varuje doc. MUDr. Dita Smíšková z Kliniky infekčních nemocí 2LF UK a FN Bulovka.  Právě kvůli vážným někdy celoživotním následkům má každý pojištěnec už nad 50 let očkování hrazené pojišťovnou. Ostatním lidem přispívají v rámci preventivních programů zdravotní pojišťovny 500–2000 korun. Plná cena za jednu dávku se pohybuje kolem 1 000 Kč.

Třetina pacientů s encefalitidou je starší 55 let


V posledních dvou letech bylo 36 % lidí s klíšťovou encefalitidou právě starších 55 let. Paradoxně mezi těmito lidmi klesla proočkovanost. „Proto také apelujeme na očkování a snažíme se vysvětlit všem, že právě osoby starší 50 let očkováním nejvíce získají a s nemocí nejvíce ztrácejí. Může jít o finanční ztrátu kvůli dlouhodobé pracovní neschopnosti. U starších osob třeba i o ztrátu soběstačnosti. Často se ale stává, že jsou v rodinách naočkovány děti, ale jejich rodiče či prarodiče ne,“ upozorňuje MUDr. Jana Pazderková z infekčního oddělení Masarykovy nemocnice v Ústí nad Labem.

Věková skupina

Proočkovanost proti KE (2021)

1-9

29,4  %


10-24

49,5 %


25-34

45,2 %

35-44

33,7 %

45-54

28,6 %

55-64

22,7 %

65+

25,8 %



Třetina věří mylně v léčbu antibiotiky


Důvody nízké proočkovanosti v České republice oproti zbytku Evropy jsou různé. Podle průzkumu si totiž třetina lidí myslí, že na klíšťovou encefalitidu zabírají antibiotika. Pouze 7 % ví, že antibiotika ani žádná jiná specifická léčba neexistují. Výrazný problém je i dodržování očkovacího schématu, které se skládá ze 3 základních dávek a pravidelného přeočkování. Aktuální průzkum z roku 2021 říká, že na druhou dávku dojde jen 71 % očkovaných a na třetí už jen 46 %. Na booster (tedy na přeočkování) si vzpomene už jen 33 % z nich. Množství látek účinných proti viru klíšťové encefalitidy se ale v krvi postupně snižuje, proto je podstatné, aby každý člověk dokončil základní očkovací schéma a pravidelně chodil i na přeočkování.


O klíšťové encefalitidě


K nákaze nejčastěji dochází do 2 hodin po přisátí infikovaného klíštěte. Poté nastává inkubační doba, která trvá 1–2 týdny. První fáze klíšťové encefalitidy připomíná chřipku. Objevuje se únava, teplota, bolest hlavy, svalů a kloubů a nevolnost. Po pár dnech příznaky odezní a nastává dvou až třídenní klid. Druhá fáze začíná vysokými horečkami, velice silnými bolestmi, závratěmi, dezorientací svalovým třesem. Pacienti bývají většinou hospitalizovaní a čeká je léčba, která pouze tlumí projevy nemoci.

Klíšťová encefalitida nepřináší jen bolesti hlavy a závratě. Po návratu z nemocnice čeká řadu pacientů pracovní neschopnosti, po níž může zůstat dlouhotrvající obrna hlavových nervů (vedoucí k obrně končetin) i postižení nervů či porucha sluchu. Dojít může k obrně svalů včetně dýchacího svalu.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !