Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 21.05. 2024
Dnes má svátek Monika
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lidičky ze Strašnic

27. 10. 2012 | Vaše příběhy

Jsem Pražák. Prvních pět let života jsem bydlela ve čtvrti Strašnice. Nebylo tam nic tak strašného, nebo strašidelného, jak by se podle názvu dalo předpokládat. Ostatně, co by se potom asi tak mělo nacházet v Ďáblicích, báli by se lidi jezdit do Hrdlořez? Navštívil by ještě někdo někdy Hostivař?

Strašnice tenkrát byly spíš okrajová čtvrť, žádné výstavní bulváry, žádné monumentální stavby, luxusní obchody a kina. Snad jen strašnické krematorium stojí za zmínku. Ale co bylo ve Strašnicích nejzajímavější, byli místní obyvatelé.

V domě, kde jsem bydlela s rodiči a prarodiči, byly na patře ještě sousedky Žofie, Sofie a Marie. Paní Žofii jsem znala jako roztomilou starou dámu, která i jako sedmdesátiletá chodila pouze v květovaném župánku barvy růžové, v pantoflíčkách s labutěnkou téže barvy a zlatým přelivem na svém drdolu, vždy ozdobeném květinou.      

Lidičky ze StrašnicPaní Sofie byla původem Ruska a v podstatě hovořila vždy jenom o svých dvou synech, kteří byli někde u Moskvy lékaři. "Róman a Tólik" byli ti nejskvělejší synové, tak moc zaneprázdnění, že jí posílali pouze pohled k Vánocům a narozeninám.       

Třetí, paní Marii, jsem neznala, teda vždycky, když jsme se vraceli domů, vykukovala ze dveří a zdravila se s námi, ale měla přes nos a pusu šátek. Někdy v dětství jí totiž diagnostikovali podezření na tuberkulózu a ona byla přesvědčena, že bacil v ní bydlí a čeká jen na to, aby mohl na mě zaútočit, až půjdu okolo jejích dveří s lízátkem. Takže vlastně ani nevím, jak vypadala.

Poslední partají na patře jsme byli my. Bydleli jsem v bytě dva + kuchyňský kout + kumbál v počtu čtyři dospělí + dítě, teda já. Pokojíčky byly maličké, kuchyňský kout byl spíše koutek, kumbál byla místnůstka bez oken, kde si ostatní sousedi nechávali udělat koupelnu, nebo komoru na potraviny, nebo malou dílničku. Ale u nás to bylo království dědečka. Dědeček byl totiž sběratel. Sbíral všechno - známky, noty (byl velký milovník vážné hudby), pohledy a jiné a jiné. Kvůli svým sbírkám byl ochoten podstoupit ledacos, například aby získal odznak parašutista - ve svých pětasedmdesáti letech skočil padákem. Sbíral i slovníky, mluvil plynule sedmi jazyky a v téměř osmdesáti se začal učit maďarsky, aby zjistil, jestli ho příbuzní na Slovensku nepomlouvají.

Ve svých sbírkách měl i věci nepochopitelné, například velký igelitový pytel plný knoflíků. Ten se jedné noci protrhnul a jak se knoflíky sypaly na dlaždice, dělaly takový rámus, že babička v domnění, že začala válka a je nálet, se začala balit a chtěla nás hnát do sklepa. Dědeček byl i občasný kutil, teda ne, že by ho to bavilo, ale když se něco rozbilo, věděl si rady. Po svém. Jednou nějak špatně manévroval s obrazem, který chtěl pověsit, a urazil kus rámu. Tak vzal sádru a rám prostě dotvořil, celé to dílo pak natřel kamnářským stříbrem a dal na zeď. O babičku se pak pokoušel infarkt. Nebo se nám na balkoně odloupl kus omítky, tak vzal opět sádru (s tou velmi rád pracoval) a zase stěnu domatlal, zdála se mu ale fádní, tak ji ještě dozdobil střepy z nějakého malovaného talíře a dokonce i pravými českými granáty!!! Na toto dílo byl opět velmi pyšný. Mě učil, že jakmile se na balkoně objeví v omítce prasklinka, je nutné ji zalepit - žvýkačkou.  Byl to veselý človíček a znala ho celá ulice.

Dědeček, babička a i všechny sousedky už samozřejmě nejsou mezi námi, ale na všechny vzpomínám s láskou a Strašnice jsou místo, kam se vždycky budu ráda vracet.

Martinnatr - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkné vyprávění...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
tak to je nádherný článek,úplně jsem se vtělila do mušky na stěně a byla v tom bytečku s vámi... dědeček byl skvělýSmajlíka co je s knoflíky? Zdědila jsi je??
Obrázek uživatelky
profil
Martinka nie si Ty vtipálek po dedečkovi? Aj Tvoje vtipné komentíky poznajú skoro všetky ženy z CHŽ.
Obrázek uživatelky
profil
Opäť pekný článok.
Všetkých si opísala tak dokonale, že ich v duchu celkom jasne vidím. Zvlášť pani Žofiu v kvetinkovanom župane a papučkách s labutienkou.
Obrázek uživatelky
profil
k pochvale. Moc pěkně napsané. Já také často vzpomínám na lidičky milé i podivné, které už nejsou mezi námi. SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles