Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 20.05. 2024
Dnes má svátek Zbyšek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Luisiánský leopardí pes

17. 06. 2012 | Vaše příběhy
Představme si jedno poměrně neobvyklé psí plemeno jménem Luisiánský leopardí pes.

Toto plemeno můžeme nalézt také pod názvem Catahoula, což je oblast jezer v Americe, která se nachází ve středu státu Louisiana. Ano, Luisiánský leopardí pes je podobně jako Čivava  (Chihuahua) pes  Indiánů.
V minulosti byli tito psi užíváni převážně jako stopaři a naháněči. Jejich hlavní náplní práce bylo vyhánění původních indiánských usedlíků z jejich území, která pak byla automaticky zabírána španělskými kolonisty.

Je tedy ironií, že si Indiáni přivlastnili psy, kteří je dlouhé časy terorizovali a naháněli a rozhodli se je křížit s vlastními plemeny. Jiné zdroje tvrdí, že Catahoula vznikla křížením španělských mastifových psů a červených vlků.

Luisiánský leopardí pesPozději zase tyto "leopardy" využívali převážně jako honácké psy, kde na rozlehlých pastvinách hlídali obrovská stáda dobytka. V některých oblastech Ameriky Catahouly houževnatě a neohroženě nahánějí tato stáda skotu dodnes. Plemeno však za tu dobu prošlo mnohým křížením (rančeři a farmáři záměrně křížili Catahouly se svými ovčáckými psy) a to se nelíbilo jeho skalním příznivcům. Uchýlili se tedy k zavedení plemenné knihy a v roce 1977 vznikl chovatelský klub plemene Luisianský leopardí pes. O dva roky později se tento atypický pes stal oficiálním plemenem státu Louisiana.

Toto plemeno se tedy vyznačuje silnými teritoriálními a obranářskými pudy, nebojácností a velkým množstvím energie. Obvykle milují členy své rodiny, na které nedají dopustit, ale k cizím lidem jsou zdrženlivější až nedůvěřiví. Pokud nemají dostatek vyžití, mohou trpět neklidem, vyznačujícím se nervózním přecházením z místa na místo.

Z vlastní zkušenosti mohu potvrdit, že jsou to velmi učenliví psi s chutí pracovat, ale rychleji zapomínají, takže se s nimi musejí povely a cviky častěji opakovat. Ve vzájemném vztahu je nutné jasně vymezit hierarchii pes versus pán, jinak dokáží velmi snadno těžit ze své nadvlády a zneužívat jí, ostatně jako většina psů.

Luisiánský leopardí pesCo se vzhledu týká, je Catahoula nezaměnitelným plemenem. Jedná se o střední až větší plemeno (50 - 61 cm, přičemž samozřejmě platí, že feny jsou menší než psi). Barva srsti může být klasická žlutá, červená, hnědě čokoládová či černá, ale i takzvaně leopardí - šedá, modrá, bílá, játrová a jejich odstíny a skvrnité kombinace.
Ne nadarmo znamená Catahoula v překladu "modrá voda". Psi mohou mít libovolnou barvu očí, ale také mohou mít pomněnkově až azurově modré oči. Vzácné je diferenciované zbarvení očí - například jedno modré a jedno zelené, nebo i vícebarevné oči.

Říká se, že se plemeno ve svých počátcích užívalo i k nahánění uprchlých otroků, kteří se mnohdy snažili zachránit únikem na strom a Catahouly se díky tomu naučili lézt na stromy. Nemám sice vyzkoušeno, že by náš pes vylezl na strom rostlý ve sklonu 90 stupňů vůči zemi, ale mohu potvrdit, že stromy s nízkým sklonem (například vyvrácené) ho vysloveně lákají a má neuvěřitelně "chápavé" přední nohy, které zvládá perfektně ohýbat kolem kmene. Také miluje výšky a bez zaváhání leze na strmé půdní schůdky a na vysoké hromady se dřevem, kde má o všem dokonalý přehled.

mamcakata - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Ale keď nám kamarát povedal, že si kúpil Cane Corso, tiež som si najprv myslela, že má nové auto. Je to ešte šteňa, ale už budí rešpekt svojím vzrastom a silou. Ale už sme si na ňu (volá sa Suny) zvykli.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles