Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Lyžařská sezona je tady! Víte, jak se správně chovat na sjezdovce?

28. 12. 2021 | Zajímavosti
Správné vybavení, lehká rozcvička i pořádná dávka ohleduplnosti a respektu. Přesně to by na svahu nemělo chybět žádnému lyžaři. Pokud si tedy chcete zimní radovánky užít bez nepříjemností, ať už zdravotních, technických i těch mezilidských, rozhodně nepodceňte svou přípravu a nepřeceňte své schopnosti. Česká lyžařská reprezentantka Martina Dubovská se s námi podělila o pár rad a tipů, jak se na sjezdovkách chovat. 

    1. Máš lyže = máš helmu


Neoddělitelnou součástí lyžařské výbavy by měla být helma. V některých státech – na Slovensku, v Polsku i v Rakousku – je pro děti povinná. Pokud ji nemají, hrozí i poměrně vysoká pokuta. V Itálii podle nového nařízení od 1. ledna musí mít přilbu mládež dokonce do 18 let. Jinde, jako například v České republice, Německu, Francii či Švýcarsku patří helma k doporučenému, ale stále dobrovolnému, vybavení. „I když s chráněnou hlavou jezdí stále více lidí, zdá se mi, že patří k tomu podceňovanějšímu vybavení. Za mě by rozhodně měla být neoddělitelnou součástí pro všechny – děti i dospělé,“ říká slalomářka Martina Dubovská.

    2. Na sjezdovce nikdy nejste sami


Znáte Bílý kodex neboli Desatero FIS? Říká se tak souboru pravidel, které vydala Mezinárodní lyžařská federace jako doporučení, jak se chovat i pohybovat na sjezdovce a předcházet tak možným nehodám a zraněním. V České republice nejsou tato pravidla právní normou, ale v některých alpských zemích ano. Mezi nejdůležitější body tohoto desatera patří především ohled na ostatní lyžaře, zvládnutí rychlosti a způsobu jízdy. Pravidla také určují, jak správně předjíždět, vjíždět do stopy, jak se uprostřed sjezdovky rozjíždět, jak správně zastavit a v neposlední řadě upravují i to, jak má člověk zareagovat v případě zranění.

    3. Dobrá výbava zaručí skvělý pocit z lyžování


Lyžování patří spolu se sáňkováním, bobováním a bruslením k neoblíbenějším zimním aktivitám Čechů. Věděli jste, že Češi patří v počtu lyžařů na celkovou populaci ke čtyřem světovým velmocím? A to, že se do dobrého vybavení nebojíme investovat je na sjezdovkách patrné. „Myslím si, že dnes už má většina lyžařů dobrou výbavu, Když se na kopci podívám okolo sebe a porovnám to s dobou, kdy jsem byla malá, rozhodně můžu říct, že se výbava českých i slovenských lyžařů zlepšila. A to je určitě dobře. Správná výbava určitě zaručí lepší pocit z lyžování i vyšší bezpečnost,“ říká česká reprezentantka v alpském lyžování Martina Dubovská.

Mít dobrou výstroj a výzbroj ale nestačí. Před prvním obutím lyžáků v sezoně je také nutné zkontrolovat stav svého vybavení. Dejte si odborně seřídit vázání, nabrousit hrany lyží, případně i vyspravit drobné nerovnosti na skluznici.

    4. Alkohol? Nikdy!


Stánek pod sjezdovkou, svařák, grog nebo nějaké ta štamprle na zahřátí k českým horám patří. K lyžování by ale nemělo. Jezdit na lyžích „pod vlivem“ je ale stejně nebezpečné jako si v takovém stavu sednout za volat. Podle Martiny Dubovské k sobě rozhodně sport a alkohol nepatří, a to ani při sportování rekreačním. Stejně to vidí i pojišťovny. Pojistné plnění může být kráceno nebo odmítnuto v okamžiku, kdy ke škodě nebo zranění dojde v důsledku požití alkoholu nebo jiných omamných látek. Podobně je to i v případě, kdy k úrazu nebo jiné škodě dojde kvůli nerespektování platných zákonů a pravidel – například při jízdě mimo vyznačené sjezdovky.

Při celodenním lyžování však na pravidelné přestávky, odpočinek, jídlo a pití rozhodně nezapomínejte. I horký čaj nebo svařený mošt vás skvěle zahřejí.


    5. Chvilka pohybu na zahřátí


Tak jako před každým sportovním výkonem bychom se měli i předtím, než vyjedeme na svah, rozcvičit. Pro rekreační lyžování samozřejmě není nutné hned zařadit půlhodinový ranní výběh nebo celou běžeckou abecedu, ale jednoduchá krátká rozcvička pro zahřátí svalů a zmobilizování celého těla, je rozhodně vhodná. Nezabere vám více než pět až deset minut, ale může pomoci předejít nepříjemným zraněním. Lze doporučit například pár minut svižnějšího běhu na místě a jednoduché jógové cvičení „pozdrav slunci“ k protažení všech svalů a úponů.

    6. Myslete na své zdraví


Lyžování je krásný sport. „Ten pocit, když jedete z kopce a mate radost z každého oblouku je neporovnatelný s čímkoli jiným. Užívejte si každý okamžik, ale dávejte na sebe i na všechny okolo pozor,“ vzkazuje reprezentantka ve slalomu Martina Dubovská. I když si teď říkáte, že se nemůže nic stát, nehoda není náhoda.


    7. S dítětem na menší kopec


Lyžování je zábava pro celou rodinu a není vůbec nic divného na tom, potkat na sjezdovce tříleté dítě. I pro malé lyžaře ale platí úplně stejná pravidla, a tak kromě zvládnutí techniky jízdy by se měli od rodičů naučit i správnému chování na sjezdovkách. „Nejprve je nutné říct, že dítě bez helmy bych na sjezdovku nikdy nepustila. Kromě toho by ale měli rodiče dávat velký pozor a dítě na sjezdovce hlídat, protože okolo vždy bývá spoustu lidí. Dítě neumí předvídat a orientovat se tak jako dospělý člověk, a tak může mnohdy někomu jinému zavázet nebo mu vjet do stopy. Myslím, že nejlepší je učit děti někde na menším kopci, kde není tolik lidí a okolo sebe máte prostor,“ radí Martina Dubovská.


Zdroj, foto: UNIQA


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !