8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máme společné výročí

2. 01. 2016 | Vaše příběhy
aneb „povídání o televizi“. Před osmdesáti lety došlo ke dvěma významným událostem. Pan docent Jaroslav Šafránek z fyzikálního ústavy UK v Praze předvedl a tím vyslal do všeobecného povědomí první signály naší, české televize a moji rodiče, blahé paměti, vyslali, dá-li se to tak říci, do nejbližšího okolí, povědomí o mé maličkosti. Mají tedy tyto události úctyhodných osmdesát let, zda tak či onak úspěšných, nechť posoudí jiní.   

Pravda, když můj vzdělaný jmenovec, pan docent Jaroslav, uvedl  svůj první řádkový obraz, v sousedním Německu se již v Berlíně vysílalo třikrát týdně po devadesáti minutách a krátce nato britská BBC měla již 300 abonentů.  

Já jsem měl možnost se s prvním českým či chcete-li československým vysíláním, seznámit o nějakou tu desítku let později. Pokud si vzpomínám, na vítkovickém učňáku to byl pohled na malou obrazovku, krčící se v rohu rozměrného radiopřijímače /snad to byla Tesla/. V pětapadesátém jsme se coby „bažanti“ na Hrubé Skále, tlačili při přenosu sportovních utkání na PVS /pro nezasvěcené - politicko-výchovná světnice, nalejvárna ideologie, čítárna, herna atp/. Technický pokrok zde spočíval v tom, že před obrazovkou byla důmyslná čočka, sestrojená z vodou naplněného „bazmeku“. Zvětšovala i pro opozdilce, kteří neurvali včas místo blíže přístroji.   

výročíPo návratu z vojny a přestěhování do bytu,  ve kterém to bude zanedlouho padesát sedm let, jsme nějaký čas využívali pohostinného sledování tévé u mohovitějších sousedů. Posléze jsme se zmohli i na vlastní, první, obrovskou bednu, byl to TEMP 6, po nějaké době a četných návštěvách opraváře, pak již první ORAVA /nebo ORAVAN/, číslo si nepamatuji.   Stal jsem se tedy právoplatným TV koncesionářem, platím poctivě doposud a rovněž TV kritikem, jak jinak, s různou mírou spoko- či nespokojenosti.   Během času se měnil i můj  požadavek na - zprvu černobílý, později barevný obraz, mono i stereo zvuk, výběr programů, od toho původně jednoho, po dnešních - bratru počítáno - dvaaosmdesát.   

Zažili jsme, já i televize, léta plodná, léta jakžtakž i roky chudobné. TV seriály koukatelné /díky, pánové Dietle, Filipe, Moskalyku a další/, pak ty, co se na štěstí daly včas vypnout. Inscenace, na které se nedá zapomenout i ty, které v zapomnění zapadly.  Věčná škoda slovenských divadelních pondělků, bývala to nádhera. Silvestry - Menšíkovy - televize, a že jich máme - z nich žijí dodnes, stejně jako z pamětnických filmů. Kde bychom byli, nebýt archivu, že áno?        

TV soutěže /Desetkrát odpověz, Deset stupňů ke zlaté, Kdo to ví, odpoví a bůhvíjak se všechny jmenovaly./ Na mnoho se dá dívat i dnes, pokud se objeví.   No a někdy současný balast, přemíra  drasťáků, sladkobolných  a pohříchu i slabomyslných nekonečných seriálů i jednotlivých kusů. Někdy vidíte dva díly, nebo dvě inscenace a jste v pokušení, napsat třetí sami. Stačí si spočítat, která ještě neměla nic s tamtím, případně naopak. Buďte si jísti, že v případě vyčerpání kombinací, autoři promptně dodají do seriálu další postavy, aby se mohly vztahy rozmnožit.  Nic proti vkusu, kdož chcete, sledujte cokolivěk. Silnější nátury dokonce všechno. Navíc je tu vždy k dispozici tlačítko na přepínání, a východiskem přírodovědný, cestopisný, historický či pamětnický program.  Nastal nám ten předvánoční čas. Je sice na obrazovce občas přesantaklausováno, vždy lze ale utéci k x-krát opakované pohádce, případně se mrknout na zahraniční konkurenci. Dokonce se dá shlédnout /vlastní zkušenost/ i pro mne dostupný vietnamský TV program, o jiných cizojazyčných to někdy také platí. 

No a když se mi podařilo - jak pravím cimrmanovským úkrokem stranou - dostat od toho osmdesátého výročí prvního kroku mého a televize pana docenta Šafránka až k Vánocům, dovolte mi, abych Vám popřál k obému - hezký obraz, dobrý zvuk a hlavně TV program v hezkým, radostmi naplněným svátkům vánočním a když už jsem u toho, navíc i vše dobré do Nového roku. Snad se v něm sejdeme ve zdraví všichni - Vy, milé přítelkyně, přátelé, televize s jejich programy i já, skromný pisatel tohoto povídání - Jarda  

Jardamalej - čtenář
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také já poslední gratulant se připojuji s přáním, všechno nejlepší, hodně zdraví, štěstí a mnoho dalších hezkých článků.
Obrázek uživatelky
profil
K článku som sa dostala dodatočne až dnes, ale, ako vždy, prečítala som si ho rada.

My sme mali prvý televízor v roku 1960 a bol to TV značky Tesla "Ametyst". Myslím, že mal aj nejaké číslo, ale to si už nepamätám.
Odvtedy sme už nemuseli chodiť "na telku" k susedovcom, kde sa nás neraz tlačilo pri pozeraní na ten zázrak aj dvadsať.
No a keď boli v roku 1962 MS v krasokorčuľovaní a súrodenci Romanovci vyhrali v kategórii tance na ľade zlatú medailu, tlačilo sa, a dojatím slzilo, možno toľko isto prevažne žien a dievčat v obývačke u nás, lebo ešte stále boli v celej našej ulici len tri televízory.

Sú to krásne spomienky, len naše deti pri nich neveriacky krútia hlavami Smajlík.
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pane Jardo, také se připouji ke gratulantům..SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
I Vám všechno dobré do nového roku a k Vašim kulatinám všechno nejlepší, hlavně hodně zdraví.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles