Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 27.04. 2024
Dnes má svátek Jaroslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mamííííííí, tatíííííí, já už chci chodit do školy SÁM!

18. 09. 2023 | Výchova
Tak jednoduchá věta, a tak těžké rozhodnutí pro nás – rodiče. Kdy je opravdu ten správný čas nechat malého školáčka jít samotného do školy? Rozhodnutí je opravdu jenom na nás, rodičích. A především na tom, jak své dítě vedeme k odpovědnosti a samostatnosti. Tady je několik zásadních otázek.


1. Unese aktovku?

Váha aktovky nejednoho rodiče vyděsí.  I ta totiž může být důvodem, proč rodiče děti (i ve starším věku) do školy některé dny vozí autem.

2. Má mít kroužky hned po škole?

Navazují dítěti kroužky hned po škole a musí s sebou nést i neskladnou kytaru? Pak asi i toto bude důvod, že dítě do školy nechodí samo. Můžete kroužky přeorganizovat? Anebo mu většinu věcí na ně nechávat ve škole? Řešení se jistě najde...

3. Zvládne rušnou křižovatku?

Rodič musí zvážit, které křižovatky musí jeho dítě překonat cestou do školy. Dají se nějak obejít podchodem? Nebo se třeba dá jít kousek cesty s dítětem, společně přejít nepřehledné křižovatky a po jejich překonání si dát pusu a rozloučit se?

4. A co tma a chůze přes park?

Spousta dětí jezdí do školy do měst z přilehlých obcí. Je nutné třeba překonat brzo ráno, za tmy, kousek nepřehledného parku cestou na vlak nebo autobus? Nebo se naopak dítě vrací ze školy již za šera? Zkuste ho doprovodit nebo si dát odpoledne sraz v půli cesty a druhou půlku pro pocit bezpečí strávit společně povídáním na telefonu.
I pokud už děti chodí do školy samy, nikdy nezapomeňte, že nastane období, kdy budou chodit do školy či ze školy za tmy nebo za šera. Odrazky a výrazné oblečení jsou pro jejich bezpečnost opravdu nezbytné. A vůbec se neostýchejte dát dětem na špatně osvětlených cestách či silnicích do ruky baterku – blikačku.

5. S kamarády, či bez kamarádů?

S kamarády je cesta do školy vždy zábavnější. Je ale nutné vštípit dětem větší zodpovědnost. Při společných rozhovorech se může stát, že se tak zaberou do debaty, že třeba přehlédnou červeného panáčka na semaforu.

6. Brát ohledy na názor dítěte?

I samo dítě má právo si říct, zda se na samostatnou cestu do školy cítí, nebo ne. A je dobré tento názor respektovat. A pokud máte naopak vy pocit, že dítě by už mohlo chodit do školy samo, ačkoliv to nechce, choďte společně pěšky a auto nechte v garáži. Lépe tak zjistíte, zda se dítě na cestu ještě necítilo, anebo pro něj byla zkrátka pohodlnější jízda autem.

7. Zvládne dítě komplikace?

Cestuje vaše dítě do školy tramvají nebo autobusem? A je natolik vyspělé, že si poradí, kdyby byla třeba dopravní výluka? Nebo nečekaný dopravní kolaps, kdy by tramvaj nepokračovala dál? Připravte dítě i na tyto nečekané situace. Určitě se o nich alespoň bavte. Ale smiřte se s tím, že nikdy nedomyslíte vše.

8. Strašit děti okolím?

Člověk není jenom zdroj nebezpečí. Ale také případný zdroj pomoci. Nebudujte proto v dítěti pocit, že všichni kolem mu chtějí ublížit. Naučte ho pár triků, jak poznat, kdo mu pomůže. Člověk přece může být i zdrojem pomoci v nečekané situaci. Dítě pozná, že starší paní nespěchá a bude mít čas mu s nečekanou situací pomoci.

9. Hra na špiony?

Jde vaše dítě poprvé samo do školy? Kolik z nás se ubrání tomu, aby za ním nešlo pár bloků a nesledovalo ho? Pokud vás to uklidní, klidně to udělejte. Nebo poproste kamarádku či babičku, zda by pro váš klidnější pocit tuto „špionážní službu“ jednou či dvakrát nevykonala.

10. Stihne školu včas?

Pokud cestou do školy nestojí radnice s velkými hodinami, dobrou službu udělají dítěti vlastní hodinky. Někdy se cestou rozváže tkanička, malý školáček se potřebuje ujistit, že úkol je opravdu v aktovce, zapovídá se s kamarády… Odhadnout utíkající minuty je pro malé dítě složité a ručičky na hodinkách mu v těchto okamžicích budou dobrým pomocníkem.

11. Co vše dítě naučit?

Určitě je dobré naučit ho nazpaměť telefonní číslo aspoň na jednoho rodiče, adresu školy i adresu domova. A říct mu, že pokud nastane nějaká nepředvídaná situace, není vůbec ostuda požádat někoho, zda by mu nepomohl najít při výluce náhradní spojení. Všichni z nepojízdné tramvaje vystupují a budou mít pro malého školáka pochopení. A všichni dospěláci mají mobilní telefon a nechají malého školáčka v případě nutnosti zavolat jeho rodičům.

12. Mám dát na okolí?

Nenechte se unést na vlně, že všichni rodiče v okolí vozí své dítko do školy autem nebo je vyprovází. Pokud tomu nic nebrání, nechte svého prvňáčka chodit do školy samotného. A že se ostatní diví? Nechť se diví. Vy děláte pro své dítě tímto krokem víc, než si vůbec umíte uvědomit.

13. Dorazilo dítě do školy?

A ještě jeden poznatek: Možná vás překvapí, že když dítě do školy nedorazí a není omluvené, nikoho ve škole to často vůbec neznervózní. Tuhle situaci vyřeší společná cesta s kamarády nebo domluva s třídní učitelkou, že pokud dítě neomluvíte a do školy nedorazí, situace je opravdu vážná. 

Tip navíc: Ranní procházka děti na školu lépe připraví

I pokud děti do školy stále vozíte, snažte se vyhnout tomu, že je před domem naložíte do auta a vyložíte je pět kroků před školou. V prvních hodinách totiž  probíhají ty nejdůležitější předměty. A děti, takto přivezené až před práh školy, jsou opravdu ještě neprobuzené. Vůbec není radostné je učit. Je obrovský rozdíl mezi chováním dětí přivezených až do „třídy“, a dětmi, které přišly do školy „po svých“. Ty jsou již probuzené a mají za sebou spoustu zážitků i pár lumpáren. Pokud tedy vozíte děti do školy autem, zkuste si ráno přivstat o pár minutek dřív. Ať máte čas zastavit o pár bloků před školou a kousek cesty jít společně pěšky. Opravdu to za to stojí.


Zdroj, foto: Juklík.cz






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !