Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Marie, kamarádka z Ukrajiny

17. 04. 2022 | Vaše příběhy

S Marií jsem se poznala, když jsme byly ještě děti. Zúčastnila jsem se výměnného tábora pro děti v zahraničí, kde byly děti z mnoha zemí. Mezi nimi byla právě Marie, dívka z Ukrajiny. Protože jsem se na základní škole učila ruštinu, s Marií jsem si docela rozuměla. Byla to skromná a milá dívka.

I po návratu domů jsem si s Marií dopisovala. Bylo to příjemné oživení jazyka. Vyměňovaly jsme si názory, popisovaly své životní zážitky a svěřovaly jsme se jedna druhé. Marie dokonce přijela do České republiky na mou svatbu a později mě pozvala na její. Do Kyjeva jsem se moc těšila.

Je to krásné město. V cestě mi ale zabránilo mé těhotenství. Nechtěla jsem riskovat a podnikat v tomto období tak dalekou cestu. Kdo ví, jestli se tam někdy ještě podívám?

Ale zpět k minulosti. Marie pocházela z chudé rodiny. Její rodina, stejně jako mnoho dalších, cestovala často na Západ za prací. Marie tak přijížděla i se svým mužem do České republiky jednou za dva roky, aby si vydělali nějaké peníze na živobytí. Ač pracovali dál od mého domova, vždy jsme si během jejich pobytu našli nějakou chvilku na to, abychom se viděly. Udělaly jsme si ženskou jízdu. Já Marii ráda provázela po naší zemi a ukazovala jí její krásy. Vzala jsem ji do Prahy, do Karlových Varů, ale také do Krkonoš, na Šumavu a do blízkých Beskyd. Marii sice hory nebyly vzácné, líbilo se jí ale poznávat naše lidi a naše zvyky. Pak přišla nákaza covid a my se nějakou dobu neviděly. Obě jsme se moc těšily, až se zase uvidíme. Na letošní rok se Marie s manželem ucházela opět o práci u nás. Měl to být krásný rok. Její dospělá dcera otěhotněla a na konci března se má Marie stát babičkou. Ještě nedávno mi psala, jak se těší na vnoučátko i na práci u nás, až se zase uvidíme. Ani jedna z nás netušila, že nebudeme muset čekat do léta.

Když začal útok na Ukrajinu, byla Marie mezi těmi, kdo se krčil v metru a bál se o život. Ani ne tak o svůj, ale především o život své dcery a vnoučete. V podzemí metra se třásla Marie i její dcera a přály si, aby se dítě nenarodilo právě zde. Pak jim byla nabídnuta evakuace. Marie s dcerou využily služeb Červeného kříže a přichystaly se společně s ostatními na cestu. Nejhorší pro obě byl fakt, že jejich manželé musí zůstat doma. Ani Mariin muž totiž ještě nepřekročil věk šedesáti let. A tak zatímco se obě ženy vydaly na cestu, muži zůstali doma. Mariina dcera opouštěla dům, kde je vše připraveno pro miminko. Postýlka, hračky, oblečení pro miminko, veškerá výbavička zůstaly tam, kde se obě ženy cítily po celý svůj život v bezpečí. Nyní se vydaly do neznáma. Ač Marie cestovala do naší země už poněkolikáté, bylo to tentokrát úplně jiné. Jen s taškou nejnutnějších věcí odjížděly a vůbec netušily, jestli se ještě vrátí.

Přestože má Marie za ty roky v naší zemi pár přátel, byla jsem to právě já, na koho se obrátila s žádostí o ubytování. Nechtěla využívat hotelů a přiděleného ubytování, když má u nás kamarádku. Neváhala jsem. Pozvala jsem Marii k sobě. Dveře dokořán tu našla i její dcera. Přátelé si musí pomáhat. Dnes odjely obě ženy k mé sestře. Bydlí v domě na vesnici, kde je víc místa, než v malém panelákovém bytě. Všichni se snažíme, aby měla Mariina dcera vše, co potřebuje. Má spoustu otázek. Zajímá ji, co se stane, když se miminko narodí u nás? Jaké pak bude mít občanství? Kdy a zda vůbec ho uvidí jeho táta? Vrátí se ještě do vybaveného pokojíku na Ukrajině? Na obou ženách je znatelná nejistota. Obě pláčou, bojí se o své muže a netuší, co bude. Do měsíce tu bude další život. Človíček, který bude potřebovat péči, bezpečí a jistotu. A tak se všichni snažíme, aby bylo nachystáno vše, co takový človíček potřebuje. Snažíme se Marii i její dceru rozveselit, potěšit, rozptýlit a alespoň na chvíli jim pomoci zapomenout na to, co se možná děje u nich doma.

Nikdy jsem nebyla ráda, když Marie odjížděla zpět na Ukrajinu. Tentokrát vím, že budu šťastná, protože to bude znamenat jediné – bezpečí. Věřím, že se tak brzy stane, a pevně doufám, že z cesty do České republiky se už napořád stane jen návštěva kamarádky. Tak, jako tomu bylo celé roky.


čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Marie, kamarádka z Ukrajiny:

Marie, kamarádka z Ukrajiny
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !