8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Máte platný řidičský průkaz?

9. 02. 2010 | Finance
Někdy si nejsme jisti, jestli máme vůbec platné průkazy, proto je dobré si je občas zkontrolovat. U řidičských průkazů, si nejsme jisti, kdy dochází k výměně. Je lépe si vyměnit průkazy dříve, než budou na poslední chvíli fronty, protože k výměně „řidičáků“ dochází hromadněji.

Výměny ŘP provádí obecní úřad obce s rozšířenou působností /ORP/, příslušný podle místa trvalého pobytu držitele ŘP na území České republiky. Pro  výměnu je nutné si přinést jednu barevnou, nebo černobílou fotografii, typu průkazového formátu o rozměrech 3,5 x 4,5 cm, ŘP, doklad totožnosti a vyplněnou „Žádost o vydání ŘP“, která je k dispozici na pracovištích ORP. Některé ORP umožňují objednání přes internet (webové stránky jednotlivých ORP) – tímto je možné se vyhnout delším čekacím lhůtám, jak na podání žádosti, tak na vyzvednutí ŘP.

Máte platný řidičský průkaz?Zákonná lhůta pro vydání nového průkazu je do 20 dnů od podání žádosti a jelikož se jedná o povinnost z platné právní úpravy, je výměna bezplatná. Pokud budete chtít vydání urychlit v kratší době, musíte si připlatit 500 Kč.

S blížícím se koncem stanoveného termínu pro výměnu řidičských průkazů (31. prosince 2010) lze očekávat na ORP zvýšenou kumulaci řidičů a nezapomínejte, že vyřízení žádosti o vydání trvá až 20 dnů.

Výměna dosavadních řidičských průkazů


Řidičské průkazy vydané do 30. června 1964 jsou jejich držitelé povinni vyměnit do dvou let ode dne nabytí účinnosti zákona.



Řidičské průkazy vydané


od 1. července 1964 do 31. prosince 1993 jsou jejich držitelé povinni vyměnit do 31. prosince 2007

a od 1. ledna 1994 do 31. prosince 2000 jsou řidiči povinni si vyměnit do 31. prosince 2010,

nejvíce času mají řidiči s průkazy od 1. ledna 2001 do 30. dubna 2004, mají čas do 31. prosince 2013.

Chcete-li se vyhnout dlouhým čekacím lhůtám, které na konci uvedených termínů lze očekávat, s dostatečným časovým předstihem si průkaz vyměňte. Dále lze zjistit na webových stránkách konkrétního obecního úřadu, zda umožňuje rezervace přes internet, příp. telefon. Pokud ano, máte šanci, že se frontám také úspěšně vyhnete.

Nedodržíte - li nejzazší termín stanovené Máte platný řidičský průkaz?lhůty pro výměnu, stává se váš průkaz o řízení motorových vozidel neplatným. Řídíte-li přesto motorové vozidlo, dopouštíte se přestupku, za který lze uložit pokutu od 1 500 Kč do 2 500 Kč.

Žádost o výměnu je možné podat osobně, nebo v zastoupení, na základě plné moci v souladu s § 31 občanského zákoníku (plná moc nemusí být ověřena), se všemi ostatními přílohami včetně dokladu totožnosti žadatele. Řidičský průkaz lze převzít osobně, nebo prostřednictvím zmocněnce na základě ověřené plné moci.

V případě, že již držitel řidičského oprávnění nehodlá řídit motorová vozidla, může se vzdát řidičského oprávnění, i písemně. V oznámení musí ale být uvedeno jméno a příjmení držitele řidičského oprávnění, adresa trvalého pobytu, datum a místo narození a rodné číslo a datum udělení řidičského oprávnění. K oznámení musí být přiložen ŘP, protože jste povinni ho vrátit.

Určitě neprohloupíte, když si řidičský průkaz vyměníte včas. Vyhnete se tak třeba i tomu, že budete muset riskovat jízdu bez průkazu, než vám bude vyměněn.

Zdroj: SOS

Marty
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pokuta sice "jen" 1.500-2.500,-Kč.Ale pozor když způsobíte dopravní nehodu,či jakoukoli škodu!Pojišťovna může požadovat náhradu všech vyplacených škod!!!""Ve zkratce""--Nebyli jste v době spáchání způsobilí k řízeníSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Jediné štěstí pro lidstvo je, že nevlastním řidičák, při čtení článku se mi točí hlava již teď, ne tak za volantem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles