Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Češi neumí hospodařit s financemi

18. 02. 2018 | Finance
Češi přiznávají, že mají velké problémy s osobními financemi. Jen 14 procent spotřebitelů v tuzemsku tvrdí, že umí s vlastními penězi hospodařit na výbornou, což je nejhorší výsledek v šesti zemích střední a východní Evropy. Nejoptimističtější jsou v hodnocení svých znalostí finančních produktů Poláci, z nichž má výborný přehled 22 procent. Vyplývá to z průzkumu.

Tím, že své osobní finance zvládají na výbornou, si je jisto třeba 15 procent Maďarů, 17 procent Rusů a pětina Rumunů a Lotyšů. O něco lépe Češi dopadli v hospodaření s vlastními penězi. K tomu, že ihned vše utratí, se přiznalo 22 procent z nich. V Rusku se ale takto chová 42 procent lidí a v Rumunsku a Polsku více než čtvrtina. Lépe než v Česku pak hospodaří Lotyši a Maďaři.

češi neumí hospodařitVýsledky nejsou pro odborníky nijak překvapující. Průzkum jen potvrdil, že Češi se velmi špatně orientují ve finančních službách, a proto je třeba podporovat finanční vzdělávání, a to již u dětí na školách.

Nyní většina dospělých Čechů odpověděla, že spravovat rodinné finance a hospodařit s penězi se naučila sama. Takřka polovina pak čerpala zkušenosti hlavně od rodičů. A pouhá dvě procenta obyvatel ČR pak získala finanční znalosti ve školách.

Není proto divu, že většina lidí ve všech sledovaných zemích podporuje finanční vzdělávání a souhlasí i s tím, aby se začalo již v dětském věku. V Česku jsou finančnímu vzdělávání nezletilých nakloněny čtyři z pěti obyvatel. Výuku finanční gramotnosti více podporuje střední a starší generace.

Jedním z problémů vyplývajících z nízké finanční gramotnosti je nerozumné zadlužování, které vede třeba k tomu, že klienti splácejí staré úvěry novými půjčkami a nakonec dluhy přestanou zvládat. Nikdo nemá zájem na tom, aby klienti vytloukali klín klínem.

Zdroj: SOS

ZUZI
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ale budou se muset naučit spořit
Obrázek uživatelky
profil
Češi neumí. Nechají se nalákat na půjčky, kde jsou lichvářské úroky. A pak jsou v dluzích.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles