Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mé bramborové brigády

23. 01. 2021 | Vaše příběhy

Když tak stojím v létě na balkóně u rodičů, dívám se, jak se časem změnily okolní zahrady. Bramborové řádky a zeleninové záhonky vystřídaly anglické trávníky, bazény, trampolíny a posezení s grily. Na bývalém poli, které patřilo mé babičce a tetě, a které teta po smrti babičky prodala, jsou dnes stavební parcely, na nichž vyrůstají nové domy. Tolik se toho za ten čas změnilo. Taky už mi není deset, ani dvacet, ani třicet… A tak ráda na ty roky vzpomínám.

Mezi babiččiným domkem a tím naším byla velká zahrada. Podél plotu byly nasazeny ovocné stromy, kolem nich vedla cestička od babičky k nám, z druhé strany byla lemována keříky rybízu a za nimi se rozprostíralo pole, na kterém jsme si kdysi užívali naše bramborové brigády.  Setkávaly jsme se při nich dvě rodiny – naše a tetina – a nad námi bedlivě bděly oči naší babičky.

První brigáda byla na jaře, sázení brambor. Babička jako generál stála na kraji pole a sledovala, jak můj tatínek se strýcem chystali motorový strojek s lanem, které táhlo pluh.  Natáhnout řádky brambor byla jejich práce. Pak jsme nastoupily my děti. Dostaly jsme koše s brambory a sadily je do přichystaných řádků. Pak přišli na řadu zase otcové rodin a zakrývali řádky. Naše práce skončila. Odpoledne jsme se sešli všichni u babičky na dvoře, seděli jsme u kávy a dostali jsme každý pořádný kus nanukového dortu přelitého babiččiným domácím vaječným koňakem.

bramborové brigádyBěhem jara a léta naši rodiče brambory ještě ručně okopávali a vytrhávali plevel. V létě jsme měly my děti každý večer svůj úkol – sběr mandelinek. Řekla bych, že dnešní děti snad ani nevědí, jak takový brouk vypadá. My jsme byly většinou čtyři děti – moje sestra, sestřenice, bratranec a já. Aby nás ta otravná práce bavila, udělaly jsme si z ní závody, kdo jich víc nasbírá.

Druhá velká brigáda bylo vykopávání brambor. Sešly jsme se zase obě rodiny. Chlapi měli svůj stejný úkol, nachystat stroj a vyrýt řádky. My děti jsme sbíraly brambory do košíků a po nás nastoupily maminky a vykopávaly ještě ručně kopačkou to, co naše ruce v hlíně nenašly. Kopání brambor bylo časově náročnější než jarní brigáda, ale měla jsem ho ráda. Odpoledne jsme všichni seděli u vozíku s brambory a třídili je na drobné, větší, obry na bramboráky, nakopnuté na rychlou spotřebu. Klábosili jsme u toho, zažili spoustu legrace, protože my děti jsme si to samozřejmě občas zpestřovaly nějakou tou schválností. Házely jsme si brambory za krk a do výstřihů. 

Ovšem nejlepší byl závěr dne a každoroční odměna – smažení bramboráků venku na starém vařiči. Náš poslední úkol dne byl naškrábat dostatečné množství brambor. Pak jsme se musely ztratit dospělým z očí a vrátit se až na zavolání, kdy byly výborné bramboráky nasmažené. Osobně mám dodnes nejraději k bramboráku hrnek vychlazeného mléka. Chlapi dostávali pivo.

Každý rok nostalgicky na tato léta vzpomínám, když vykopávám brambory.  Ano, také máme doma terasu s houpačkou a posezením a trampolínu pro děti, ale přesto pokračuji v oné zahradnické tradici – něco doma pěstovat, vždyť bydlím na vesnici. Brambory jsou u nás spíš manželova záležitost, on si vše připraví, zasadí, okopává, já už pak pomáhám jen s vykopáváním. A já si každý rok dělám své zeleninové záhonky, starám se o ovocné keře a stromy a z každé sebemenší úrody mám velkou radost.  A při vykopání brambor dodržuji tradici a smažím také bramborové placky.


Palka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Mé bramborové brigády:

Mé bramborové brigády
Mé bramborové brigády
Mé bramborové brigády
Mé bramborové brigády
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ano, ano, i ja vzpominam, ale na ty skolni bramborove brigady, vozili nam na pole i svacinky, syry, rohliky a sodovky....
A na brigade v bramborach jsem byla coby studentka a sber mandelinek mi byl z duse odporny. Pamatuji si , ze jednou, a to uz snad bude 30 let bylo tolik techto brouku, ze nam priletali otevrenych oknem do kuchyne. byla to smrst, brrr.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pěkné vzpomínání..Smajlíkmy jsme jezdili sklízet brambory na střední..Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
i já vzpomínám na bramborové brigády, ale nejen brambory jsme sklízeli, jednou to byl len, 2x jsme byli na chmelu a jednou jsme sušili seno v pohraničí, kde nás hlídali pohraničníci na koních.- Byli jsme mladí a bylo veselo.
Hezky jsi to napsala.SmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

Moc pěkné vzpomínkySmajlík Pěkné fotkySmajlík

My jsme chodili se školou na brigádu, sbírali jsme brambory do kýblů a ty se vysypávaly do valníku
Obrázek uživatelky
profil
To sú spomienky - nádhera Smajlík a krásne a s citom opísané Smajlík.

My sme zemiaky nepestovali, ale naši a aj starí rodičia pestovali takmer všetku zeleninu, mali aj kríky a stromy s ovocím, tak tiež sme ako deti museli v záhrade pomáhať.
Ako študentka som chodila so školou na brigády do vinohradu a neskôr už ako zamestnaná na Liptove sme tiež chodili do družobného JRD na zemiakové brigády. Vždy bolo pri tom kopa srandy a rada na to spomínam.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles