8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Med

28. 12. 2014 | Vaše příběhy

Na svačinu nakrájím sekanou, kterou jsem upekla, k ní chleba a zabalím to manželovi na noční službu. Ještě přidám kyselé okurky, pro ně jdu do špajzu a natahuju se do regálu, abych dosáhla na skleničku s těmi malými, ty má manžel nejradši, takové jednohubky. Jak se dívám po sklenicích se zavařenou zeleninou, všimla jsem si sklenic s medem. Je nějaký kalný, vzala jsem těžkou sklenici, nastavila proti žárovce na zdi a je to jasný, začíná krystalizovat. Já vím, že mu nic není, ale mám ráda čirý, tekutý a bronzově hnědý.

Spolu s okurkami jsem med donesla do kuchyně s tím, že ho trochu zahřeju, aby nevzhledné matné krystalky zmizely. Muže jsem doprovodila ke vrátkům a on mi na rozloučenou řekl, abych neponocovala a klidně se vyspala. Přikývla jsem, jen si dočtu právě rozečtenou knihu, je to napínavý děj a jsem nedočkavá, jak to v románu dopadne. V kuchyni jsem připravila vodní lázeň, do kastrůlku s vodou vložila sklenici s medem a pomalu zahřívala, aby se med nevařil a neztratil vitamíny. Nějak to trvá a pořád je to kalné, nejspíš to bude chtít více času. Nachystala jsem si velký hrnek čaje s citronem, donesla do pokoje a zabalila se do deky. Pěkně v klidu, nikým nerušená jsem se s chutí pustila do čtení knihy. Hltala jsem jednu stránku za druhou, popíjela už skoro vlažný zbytek čaje a oči se mi klížily. Odložila jsem knihu, zavřela oči a v polospánku přemítala, jak to s hlavním hrdinou dopadne.

medNajednou jsem se lekla, jako by na mě někdo promluvil. Probrala jsem se a vtom mi naskočilo MED! Odhodila jsem deku a utíkala do kuchyně. Voda z kastrůlku byla už všechna pryč, ovšem jinak sklenice s medem byla v pořádku a dokonce byl krásně čirý, jak jsem chtěla. Vypnula jsem sporák, aby se kastrol dál nežhavil. Bohužel to, co následovalo, byla katastrofa. Kdybych se v momentě, když jsem hořák vypnula, sebrala a odešla, udělala bych nejlíp, ale já začala dumat, a to byl začátek konce.   

Napadlo mě, že bych měla hrnec ochladit, aby byl med co nejdříve studený. Natočila jsem z kohoutku vodu do džbánu a nalila do kastrolu, ve kterém stála sklenice s medem. Ozvalo se hlasité cvakání deformujícího se plechu a rána. Uskočila jsem a vtom se kus sklenice s medem oddělil a jako raketa se vydal vzhůru. Nevím, co to bylo za sílu, ale ve vteřině mě to povalilo na zem až k jídelnímu stolu. Vykřikla jsem a dívala se ze země směrem ke sporáku. Vstala jsem a nakoukla do hrnce, v něm zůstal spodek sklenice a odříznutý vršek zmizel neznámo kam, řez byl čistý jako provedený laserem a na dně zbylo asi deci medu.

Kam se podělo ostatních 3/4 litru?

Oči mi těkaly z hrnce na desku sporáku a kolem hořáků byla asi centimetrová lepivá vrstva, která se táhla až k lince a lednici. Z linky tekl med na šuplíky s příbory a na dvířkách pod nimi tuhl jako krápníky v ledové jeskyni. Chtěla jsem šáhnout do dřezu pro houbičku, ale nemohla jsem se hnout, nohy jsem měla přilepené v ponožkách k zemi. Stála jsem tam zalepená v medu a nadávala si. Do rána jsem pak měla o práci postaráno, abych medovou jeskyni uvedla do původního obyvatelného stavu.             

Muž se ráno vrátil z noční a našel mě úplně vyřízenou. „Copak, nemohla jsi spát?“ řekl. Ani jsem nenacházela slova, kterými bych vyjádřila noční zážitek. Oba jsme se šli dospat, manžel po noční a já v podstatě taky. Odpoledne jsem dělala bramborák. Sundala jsem z háku jednu z pánví, co visí na konci kuchyně a šla smažit. Položila jsem pánev na pečlivě vypucovaný sporák a mě snad šálí zrak, pánev je od medu. V duchu jsem si jako film pustila noční medový zážitek. Ten vařicí med ze sklenice nevytekl, ale udělal vlastní ohňostroj a zasáhl všechno, co bylo v dosahu. Sice jsem lamentovala, jak mě to „uklidilo“ na zem až ke stolu, ale určitě mě to zachránilo, protože kromě ponožek na vyhození a sklenice medu v čudu, nebyly vlastně žádné škody ani zranění.


Setury - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji děvčata za vaše milé komentáře Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
to bylo velké štěsti, že se ti nic nestalo, mohla jsi být opařená. To uklízení, to tě lituji.

Blbý napad lit studenou vodu k horké sklenici.
Obrázek uživatelky
profil
naštěstí konec dobrý...to já takové štěstí neměla...3 sklenice s okurkama ...zavařování...zkrátím to,lák a střepy,Vinohrady-stále po 4 měsících v neschopnosti....
dnes už vím-vypnout kamna a z kuchyně pryč
Obrázek uživatelky
profil

to bylo štěstí v neštěstí Smajlík- vždyť ten vrchní kus skla Tě mohl pořádně zranit - to mne už taky překvapilo, že i ohnivzdorná nádoba při prudkém ochlazení klidně praskla a potravina tekla všude kolem. Měla jsi "hezkou noční šichtu" - jako já kdysi po vystřelení papiňáku - to byla taky lahůdka SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
jak jsem přečetla první řádky jsem věděla, co musí nutně následovat.
Vařila jsem v tlakovém hrnci kilo vepřového masa na ovar. Tehdejší hrnec byl jeden z prvních, které se u nás prodávaly a to madarský. Na víku měl pojistku proti přehřátí. Přehřál se, pojistka byla nedotčená, poklice vylétla do stropu -výška 3,75m,. Ve stropu díra,poklice spadla na skříňový šicí stroj - dolík ve dřevě. Při výbuchu nadskočil i hrnec, který spadl na plynový sporák a otloukl celou desku. Na stropě a po stěnách se usadilo kilo vařeného masa.
K tomu nemusím nic říkat, jen že se strop i stěny musely seškrabat, umýt a vymalovat. Práce na několik dní.
Je mi tě líto, že jsi musela podstoupit tuto hrůzu, ale článek jsi napsala pěkně!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles