8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Mezinárodní den štěstí

2. 04. 2024 | Zajímavosti

Věděli jste, že existuje svátek štěstí? Já tedy až doteď ne – vlastně náhodou jsem se 20. března dozvěděla, že se tento den slaví Mezinárodní den štěstí. Zaujalo mě to a trošku jsem začala pátrat po jeho původu a pak se vlastně zamýšlet i nad jeho významem.

Tak tedy: Mezinárodní den štěstí vyhlásila Organizace spojených národů v roce 2013. Podle Valného shromáždění OSN je v životě člověka snaha o štěstí základním cílem – proč tedy jeden den v roce (tedy 20. března) lidem nepřipomenout, jak je pocit štěstí důležitý?

Zajímavé je, že nápad slavit po celém světě den štěstí jako základní lidský cíl a právo přišel z Bhútánu – malé himálajské země, která neklade důraz na hrubý domácí produkt, ale na hrubé národní štěstí. Právě zde vznikla myšlenka, že ukazatelem rozvoje společnosti by měla být spokojenost a pocit štěstí jejích občanů, ne hmotný blahobyt.

Mezinárodní den štěstíCo si budeme nalhávat, šťastný chce být každý. Pořizujeme si talismany, které nám mají pomáhat k cestě za štěstím: čtyřlístek, figurku kominíčka, slona s chobotem zvednutým vzhůru… Co ale vlastně štěstí je? Luxusní dům nebo auto, poslední model telefonu, drahý šperk nebo dárek, exotická dovolená…? Výhra v loterii? Možná. Ale na jak dlouho vám pocit štěstí z nich vydrží, když je získáte? Co ve skutečnosti znamená „být bohatý“?

Stále štěstí hledáme a říkáme si, že budeme šťastní, „až“. Až budeme bydlet v tom krásném domě, až budeme mít vysněnou práci nebo něco jiného. A když se nám to naše štěstí opravdu podaří získat, po čase vyprchá a ženeme se za něčím jiným. Za dalším cílem, který nás dovede ke štěstí…

Možná si neuvědomujeme, že si každý ten svůj díl štěstí neseme v sobě. A že to jsou často „jen“ maličkosti – třeba to, že máme milujícího partnera, děti, rodinu nebo prostě někoho, s kým je nám dobře. Že jsme zdraví. Máme práci, střechu nad hlavou. Že si můžeme vybrat, kam pojedeme na dovolenou a ne jestli vůbec můžeme jet. To, co považujeme za samozřejmost, by mohlo být pro někoho jiného to pravé štěstí. 20. března se můžeme třeba radovat z toho, že nám začíná jaro!

Jděte za svými sny a radujte se z maličkostí – každý den se přece něco najde. Procházka v rozkvetlé přírodě, dobrá káva, chvilka s pěknou knížkou, s někým, koho máme rádi. To, že se ráno vzbudíme a vstaneme z postele. Že máme domov. Jsou to zdánlivě obyčejné věci, ale neměli bychom být šťastní za to, že je máme?

Zkuste být šťastní – každý den, nejen 20. března!


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !