8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Minulost vyloupnutá z bláta

23. 04. 2016 | Vaše příběhy

Včera večer jsem, jako vždy, šla vyvenčit psa Bena před spaním. Ihned u vchodu našeho domu, jen pár metrů od chodníku v bahně, jsem ve světle pouliční lampy zahlédla něco malého a kulatého. Vypadalo to jako mince. Zdálo se mi to na naši korunu ale velké. Nakonec jsem mávla rukou a šla pryč. Mince, a kdo ví, jestli to vůbec byla mince, ležela v bahně a já se nechtěla ušpinit.

Když jsem se ale s pejskem vracela z procházky, opět jsem si jí všimla. A opět jsem zaváhala, zda ji nezvednout. S pocitem, že se špiním kvůli žetonu do vozíku, nebo jen papírovému kolečku z kartonové krabice, jsem přece jen ohnula svůj hřbet a to něco z bahna vylovila. Ani nyní jsem nevěděla, co to je. Bylo to velikosti zhruba naší dvoukoruny, ale nemělo to typické zkosení hran. Bylo to prostě kolečko. „Asi dětská mince z plastu,“ napadlo mě v tu chvíli.

Když jsem už ale měla ruce ušpiněné, tak jsem nastoupila s Benem i nálezem do přivolaného výtahu. Už v něm jsem papírovým kapesníkem setřela bahno a hleděla jsem na korunu. Jenže…nebyla to koruna z dnešní doby, byla to koruna z mého dětství. Pamatujete si na korunu, na jejíž přední straně klečí žena či dívka a sází lipové ratolesti? Tak právě ji jsem našla. Možná, že doma mám ještě ve starém porcelánovém prasátku pár starých mincí, a možná, že mezi nimi je i tato koruna. Ale už dlouho jsem se nepřehrabovala ve starých krámech a už dlouho jsem se takto nevrátila do dětství.

Na zadní straně mince jsem si přečetla, že je ještě o rok starší, než jsem já. „Vítej, pamětnice!“, napadlo mě.

minulostKolik toho zažila? A kolik lidí ji mělo v ruce? Kolik věcí se za ni dalo koupit? Vrátila jsem se díky ní do vzpomínek. Pamatuji si, jak známka na pohlednici stála padesát haléřů. Za můj nález jsem mohla tehdy zaslat dva pohledy z pionýrského tábora rodičům, nebo kamarádům z dovolené s rodiči. Dvakrát jsem se mohla svézt městským autobusem po městě. Mohla jsem přidat pouhých čtyřicet haléřů, a měla bych pořádnou porci točené zmrzliny z bufetu nedaleko našeho domu. Matně si vzpomínám, že tehdy nesla název „jugoslávská“ a byla to novinka. Předtím prodávali zmrzliny na kopečky a stála kačku, nebo dokonce ještě méně. Chutnala skutečně po ovoci, nebo po vanilce a čokoládě a zdarma k ní byl i kornoutek navíc. Toaletní papír stál tehdy korunu padesát a jeden čas byl nedostatkovým zbožím. A kolik se toho času dalo pořídit za můj nález rohlíků? Má paměť sahá do dob, kdy rohlík stál dvacet haléřů. Tak za můj nález by se člověk i najedl! Pak stál čtyřicet, nakonec padesátník. Vzpomněla jsem si, jak jsem podobné mince nosívala na krku v kožené maličké klíčence spolu s klíčem od našeho bytu. Tenkrát stačil jeden klíč. Vchody se nezamykaly, ani neměly na vnější straně kuličku místo kliky. Každý, když chtěl mluvit se svými přáteli, musel obléci tepláky, tesilové či krimplenové kalhoty do zvonu nebo šaty z kousavého krimplenu, či rifle, které se daly tenkrát sehnat jen v Tuzexu, a jít osobně zazvonit u bytu svých přátel.

Za kačku se člověk svezl na řetízkovém kolotoči, nebo na labutích či pohoupal na pouťové houpačce.

Panečku, koruna byla ale platidlo! Člověk jich měl kdysi na výplatu za měsíc třeba jen tisíc. Nájem stál pár stovek a na auta byly pořadníky. My všichni jsme trávili venku spoustu času, ne jako dnes. A tak coby děti jsme často zvonívali na rodiče s prosbou: „Mami, hoď mi, prosím, korunu!“

S tou jsme pak chodívali pro nanuka, zmrzlinu, nebo takový kyselý šumivý prášek, který byl s příchutí kiwi. Lízali jsme ho přímo z rukou a nebyli jsme víc nemocní, než dnešní děti. Právě naopak!

Co ještě bylo za korunu?

Žvýkačka, voňavá guma a dvě vajíčka. A ta, panečku, byla! Žloutek měl sytě oranžovou barvu, aniž by byl uměle dobarvován, a slepice, která ho snesla, běhala po dvoře a po trávníku pod širým nebem. Na zahrádkách rostla rajčata, která se trhala červená a červená a čerstvá se rovnou prodávala.

Je pravdou, že v pátek odpoledne se v samoobsluze nedalo hnout. Každý nakupoval potraviny na celý víkend, protože obchody měly až do pondělního rána zavřeno. Ale koupený rohlík měl zlatou barvu, krásně křupal a byl posypán solí nebo mákem, či kmínem. Po čase rohlík také ztvrdl, ale gumový nebyl nikdy.

Také si vzpomínám, jak mi kluci vystřelili růži z krepového papíru a dali za ránu ze vzduchovky také jen tu jednu korunu…

Nechci polemizovat o tom, jestli bylo lépe kdysi, nebo je lépe dnes. Jsem ale ráda za ten včerejší nález u vchodu. Našla jsem tam svou vrstevnici, která si mnohé pamatuje. Z bláta se vyloupla vzpomínka na mé dětství. Vrátila mě o hodně let zpátky. Do doby, kdy jsem byla menší, spokojenější, neměla jsem tolik práce a zodpovědnost za mě přebírala ochotně, ráda a s láskou moje máma. Včera jsem našla na okamžik minulost!


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Minulost vyloupnutá z bláta:

Minulost vyloupnutá z bláta
Minulost vyloupnutá z bláta
Minulost vyloupnutá z bláta
Minulost vyloupnutá z bláta
Minulost vyloupnutá z bláta
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Také jsem si ráda zavzpomínala. "Mejdlíčka", jak jsme jim říkali my, pamatuji dobře. A také alaburky, což byla pražená soja nahrazující arašidy. Byl jich lacino pěkný pytlíček a já je milovala.
Dík za pěkný článek.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
co jsou "kreple"? A já si pamatuji šuměnku dokonce za 0,20 kč!!! Ale mýdélka ne. Že by u nás nebyla? Nebo něco se prodávalo, a já jsem to nejedla. A taky si pamatuji na takové malé plastové půllitříky jako od piva, maličké, a v tom zase bylo takové želé, co vypadalo jako pivo s pěnou nahoře....
Obrázek uživatelky
profil
Hezké vzpomínání.
Také si pamatuji, jak mi každý čtvrtek dala babička 10 Kč a poslala mě pro 10 "kreplí".Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pěkné vzpomínáníSmajlík
Také si pamatuji máslo na váhu, mléko do bandasky,polárkový dort,mýdýlko za 25 hal., šumák také za 25 hal. -bejvávalo
Obrázek uživatelky
profil
také pamatuji, máslo na váhu, mléko do bandasky, eskymo za 50 haléřů a na něm čokoláda - žádný kunerol Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles