Jestliže chceme žít dlouho, nezbývá nám nic jiného než stárnout. Nicméně k vyšším letům se vážou i fyziologické problémy. Jedním z těch zásadních je úbytek tělních proteinů, zejména svalové tkáně. „Úbytek svalové tkáně v seniorském věku je z části způsoben neadekvátní výživou. Ve stáří často dochází z různých důvodů (změny chuťových preferencí, poruchy funkce chrupu aj.) k výraznému omezení příjmu potravin, což nutně vede k urychlení úbytku svalové tkáně,“ vysvětluje doc. Ing. Jan Pánek, CSc., z Ústavu analýzy potravin a výživy.
Až polovinu hospitalizovaných seniorů trápí podvýživa a malnutrice

Řešením mohou být mléčné výrobky s velkým množstvím benefitů
Nejvhodnější prevencí podvýživy a malnutrice mohou být mléko a mléčné výrobky. Jsou především vynikajícím zdrojem vysoce kvalitních proteinů obsahujících potřebné esenciální aminokyseliny. „Pro optimální stimulaci syntézy kostních svalů je důležitá zejména vysoká hladina leucinu. Navíc bílkoviny z mléčných výrobků mohou snadno vytvářet bílkovinou hmotu těla. Produkty z mléka tedy přispívají k udržení svalové hmoty,“ pokračuje pan Kopáček.
Mléčné výrobky ve výživě starých osob mají ještě další důležité role. Jsou především důležitým a významným zdrojem vápníku potřebného k udržení kostní hmoty, což je účinná prevence osteoporózy a osteomalácie, tedy ztrát a lámavosti kostní hmoty, kterými jsou ve vyšším věku postižené zejména ženy. Mléčné výrobky obsahují rovněž vitamín B12 důležitý pro normální funkci mozku a imunitního systému. V mléce přítomný zinek a selen zase přispívají k ochraně buněk před oxidačním stresem.
„Zázračné“ fortifikované mléčné výrobky

Co prokázala nejnovější studie?
Nedávno realizovaná studie zaměřená na seniory měla zhodnotit, jak je v jejich organismu přítomen vitamin D, a to především v zimních měsících, kdy je jeho hladina obecně nižší. Dále také jak jsou na tom s příjmem vápníku a jak jejich organismus reaguje na příjem vápníku a vitaminu D.
Vitamin D získává organismus ze slunečního záření nebo z potravy. Jeho metabolismus v organismu je úzce spojen s metabolismem vápníku a fosfátů. To se na našem organismu projeví pevnějšími kostmi a lepší imunitou. Nedostatečný příjem vitaminu D u starších lidí zvyšuje rozvoj osteoporózy, a tím podmiňuje i snadnější vznik zlomenin kostí při úrazu, snižuje svalovou sílu a zvyšuje riziko pádů. „Ve spolupráci s Domovem pro seniory z Prahy Chodova jsme pro naši studii získali 68 seniorů. Jedna ze dvou skupin po dobu pěti týdnů denně konzumovala mléčný výrobek obohacený o 5 µg vitaminu D a druhá skupina tvořila kontrolní soubor. Odběry krve prokázaly, že podávání a obohacení mléčného výrobku ve srovnání s kontrolní skupinou statisticky významně zvýšilo hladinu vitaminu D v séru. Ze studie bylo také patrné, že obohacení mléčného výrobku vitaminem D významně zvýšilo i hladinu vápníku. Současně to vedlo i k signifikantnímu snížení hodnoty alkalické fosfatázy, což nepřímo nasvědčuje na stabilizaci kostní struktury,“ stručně popisuje nedávno provedenou studii MUDr. Petr Tláskal, CSc., z FN Motol, předseda Společnosti pro výživu, která studii organizačně zajišťovala.
Jaké mléčné výrobky jsou pro seniory nejvhodnější?

Inovace v segmentu fermentovaných výrobků byla zaměřena na výrobky s nízkým obsahem tuku, vysokým podílem bílkovin a hustou konzistencí. V roce 2014 tak vznikly v ČR jogurty vyráběné středomořskou technologií, tj. odstraněním syrovátky po fermentaci mléka. Takový typ jogurtu se v Řecku nazývá „straggisto“. U nás je známý jako Řecký jogurt a má 2,5 x více bílkovin než běžný jogurt.
Dalším vhodným mléčným výrobkem pro seniory je skyr, tedy jogurt islandského typu husté krémové konzistence s 0 % tuku. Obsahuje dokonce více bílkovin než řecký jogurt – 3x více než běžný jogurt. Podobně jako tvarohy a řecké jogurty jsou také skyry doporučované v rámci dietních a rekonvalescenčních programů.
Zdroj, foto: MlékoVászdraví.cz