Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moje kouzelná babička

24. 05. 2016 | Vaše příběhy

Můj příchod na tento svět byl trošku hektický, ale to jen proto, že už jsem uměla všechny druhy plavání v mámině bříšku a lákal mě nový svět, plný zvláštních zvuků, světelných efektů a pohybů. Já se doslova nudila a moc jsem byla zvědavá, jak mě ti dospěláci přijmou. Rozhodla jsem se, že budu akčním dítkem, aby se ti moji blízcí neměli čas nudit a aby mě co nejrychleji naučili, co je potřeba k veselému životu.

Jéj, mně se tady z počátku vůbec nelíbilo, brečela jsem ve všech tóninách a nedala pokoj rodičům, prarodičům, zkrátka všem, co se octli v mé společnosti. Blahořečím vynálezci dudlíku, kterému jsme začali familiárně říkat „dujdák“, ten mi poskytl nevídané blaho a nechtěla jsem se s ním vůbec rozloučit.

S babičkou jsem si rozuměla od počátku, zaslechla jsem jednou, jak šeptala mamince: „Ta holčička bude určitě křišťálové dítě!“ Sice jsem nepochopila hned, jaké jsou to děti, ale určitě budou oplývat hbitostí, bystrostí, intuicí a vtipem. Taková jsem už od dob, co jsem vyřkla první slovíčka a věty. Ve dvou letech jsem už vedla s dospěláky chytré rozhovory, kterým sice oni asi moc nerozuměli, ale tvářili se, že se „chytají“.

kouzelná babičkaS babičkou jsme si složili také naší dujdáčkovou hymnu:„Dujdáci, dujdáci, nemají co na práci, dělaj jenom legraci a pořád dokola“. Ta nám vydržela asi 5 generací dudlíků až k tomu poslednímu, který jsem s velikým rozčarováním hodila kačenkám na řece. Asi po pěti minutách jsem chtěla pro něj skočit do vody, že si ještě podujdám, naposledy, ale maminka mě vzala za ruku a vysvětlila, že dárky se zpět nevrací.

Občas mě hlídá babička a podnikáme spolu babské jízdy, jen samy dvě, bez dozoru, jen s plánem cesty vyrážíme za dobrodružstvím. Někdy se i trochu divím, že vždy trefíme domů, protože moje babička je tak trochu popleta a „zbloudilec“. Sice se tváří, že ví přesně, kde jsme, ale mě nepřeveze. Poznám jí na očích, že hledá cestu z města, stejně tak jako já. Naštěstí už umí číst a mobilovat, tak se vždycky nějak vymotáme a s velkou slávou se vracíme domů. Mamka říká, že jsme šikovný holky, když si tak cestovatelsky rozumíme. No, co jí budu vykládat, nakonec by mohla babí zatrhnout tyhle bezva výlety a já bych se musela doma nudit s omalovánkami.

Babičku mám sice moc ráda, ale maminka je jen jedna. Někdy mi je smutno, a tak říkám babičce: „Babí, vyčaruj mi maminku!“ A ona mě pohladí a řekne: „Sárinko, zavři očička, a maminka je už tady!“ Jelikož má babička stejný hlas, ta iluze, že je mamka už doma, mě uklidní, najdeme si nějakou zábavnou činnost a za chvíli je ta pravá a nevyčarovaná mamka doma. Babička je už zvyklá na to, že jsem rychlonožka a zvídavý jedinec, umí předvídat, co mám za lubem a občas mě i trochu krotit. Miluji její pohádky, představuji si všechna ta dobrodružství, kouzelná a tajemná místa stejně, jako bych tam byla.

Občas chodíme s babičkou i nakupovat a já někdy neodolám a ve vozíčku začnu zpívat, třeba před Vánoci jsem na celý market notovala koledy. Všichni mi tleskali, i paní prodavačky. Když jsem chtěla teď v květnu navázat na tradici a spustila v autobusu: „Narodil se Kristus pán“, babička rychle vybrala jiný repertoár a já tedy cestujícím zpříjemnila jízdu slovenským hitem Čeřešničky, čerešničky, čerešně. Opět aplaus i s panem řidičem. Babička mi někdy říká bedrunčičko, myšičko a králíčku, ale já furt tvrdím, že jsem Sárinka a jsem velká holka. Od 3 let znám nejen své jméno, ale i celou adresu, včetně směrovačky, umím počítat do dvacíti a poznám všechny děti i paní učitelky ze současné i z minulé školky.

Moje babička Jaruška se nedávno stala i mou kmotrou u křtu. Děvčata doma chtěla, ať si tuhle slávu vychutnáme všichni a ať si z ní také něco pamatuji. Babí se mnou křest trénovala i doma, protože mě zná, že bych mohla všechny nemile překvapit nějakým nevhodným vtípkem apod. To Vám byla krása, obřad byl spojený i s písničkami, sešla se rodina, byla jsem za hvězdu, natáčeli mě i fotili. Já tušila, že někde pod taškami je také připraven jeden z dárků, bílá princezna s křídly Celestie od strýce Lukáše. Ta mi byla přislíbena, když budu hodná. Opravdu jsem si ji zasloužila, stejně tak další krásné dárky od mých blízkých. Byl to nádherný den, přišel i kamarád Teošek s rodiči a já se cítila jako v ráji.

Svou babičku vůbec nešetřím, chci, aby byla fit a hbitá jako srnka. Denně trénuji její postřeh i pevnost nervů. Nikdy neví, kdy se jí to bude hodit. Trpělivost si už natrénovala, protože když jsem jí onehdy řekla ve vlaku, že má gumová prsa, jen se pousmála a vysvětlila mně i zírajícím cestujícím, že to pruží molitan v podprsence. Já přidala bonus, že tedy gumová prsa má i maminka a že je jednou budu mít taky. Babí miluje moje vypečené hry, v tento čas jim vévodí ty s koníčky, poníky. Já si vyberu ty největší a nejbarevnější a babičce „natlačím“ nejmenšího koníčka bez hřívy a ocasu, kterému říkáme Prťavka. A když přidám s úsměvem: „To je, babičko, Tvoje Prťavka, ona tě miluje“, tak není co řešit. Prťavky se ta ubohá žena do večera nezbaví. Když jí řeknu: „Babí, pojď, budeme si povídat,“ odkládá křížovku, knihu i brýle. Už ví, že to bude na dlouho a že jí bude dovoleno setrvat v dětském světě kouzel a čar až si já, všetečka, naleznu zase jinou zábavu…

Přeji mé babičce - kouzelnici Jarušce, ať spolu zažijeme ještě mnohá dobrodružství, ať si ten můj čas dětství dokonale užijeme. Rostu totiž jako z vody, zájmy se sice mění, ale babičku stejně vtáhnu i do těch budoucích určitě ještě „vypečenějších her“…

 S pozdravem   Sárinka

Bertice - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Moje kouzelná babička:

Moje kouzelná babička
Moje kouzelná babička
Moje kouzelná babička
Moje kouzelná babička
Moje kouzelná babička
Moje kouzelná babička
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Krásně napsaný příběh!Smajlík

Sárinko a Jaruško, jste bezva parťačky! Přeji Vám, ať se Vám všechny výlety spolu vydaří, ať se ze všech šťastně vrátíte domů.Smajlík

Sárinko, na fotkách Ti to moc sluší, jsi šikovná holkaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles