Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 19.05. 2024
Dnes má svátek Ivo
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Moudrost stáří?

23. 11. 2013 | Vaše příběhy
Také máte někdy nutkání někomu poradit, někoho vyplísnit, nad něčím se spravedlivě rozhořčit? Vrtět hlavou nad neomaleností jiných, zejména mladších? Projevit se  jako moudrý, starší, s právem trousit kolem sebe rozum? Stává se to, stává... Naštěstí při dostatku sebekontroly se lze podobným, pro mnohého z nás dokonce oprávněným a potřebným návalům - dá se říci myšlenkové nadřazenosti - předejít, a máte-li navíc blízko sebe někoho realističtějšího /jako je například moje žena/, který vás těchto úvah zbaví, dostanete se do stavu normálnosti.    

Občas se uchyluji ke klasikům. Ne ovšem v rozsahu až citáty otravných politiků, namátkou si vzpomínám na dva, z nichž jeden sedí v Evropském parlamentu a druhý - no, nechme toho... Pro naše uvažování je příznačné to, co říkal svého času myslitel - i když herec, přesto, jak sám říkal „phílosof“, nezapomenutelný Jan Werich. Volně řečeno - z mládí ani stáří se nemá dělat přednost. A také...„každý blbec - starej, býval kdysi mladým blbcem“.    

moudrost stáříKdyž si tak marně vzpomenu, kolik pitomostí jsem za život udělal, kolika nerozvážností jsem se dopustil, kolika lidem jsem dlužen omluvu a tak dál, a tak dál... Tady necituji, ale pamatuji si rčení, že „život je řada průserů /útlocitní si mohou zapsat průšvihů, ale to není ono/, nepravidelně za sebou jdoucích“. Kdybychom spočítali problémy třeba při rozhodování, kam zaměřit vzdělání, jaké volit - pokud to šlo - povolání - , jak vychovávat sebe či potomstvo, jejej, to by bylo „sypání popela na hlavu“, pokud by nevadilo, že „máme máslo na hlavě“...  á propos, milé přítelkyně /milí přátelé/, nevíte, odkud se berou v našem rodném jazyku tak roztomilá rčení, označující naši, nechci říci pitomost?/.  

Pravda, někdy se dají ty, či ony hříchy nebo prohřešky mládí během let zmírnit, ne vždy úplně napravit. Dosti jsem flákal  střední školu, neměl jsem zájem o další studium a popravdě ani vysvědčení na odchodnou tomu nedávalo příliš šanci. Teprve na učňáku jsem se stal primusem, pokračoval jsem průmyslovkou, po letech se pokoušel i o vzdělání  další - pro mnou neovlivnitelné příčiny nedokončené. Určitou rehabilitací prvotního nezájmu o vzdělání se stalo absolvování Univerzity třetího věku - jen tak pro radost - ale ten papír o úspěšnosti mám ještě schovanej... Říkám si občas, že bych v některých okamžicích či obdobích postupoval jinak, ale to je to staré - co by bylo, kdyby bylo, nebo to z „Knoflíkové války“, -  „kdybysem to byl věděl, tak bych sem byl nechodil“ - račte znát?   

Tak takové a jiné úvahy mi probíhají občas hlavou při tom nutkání radit, kárat, spínat ruce, tvrdit „to za našich mladých let nebývalo“...  Bývalo, moji milí, jen si to vědomě či nevědomě nechceme připustit. Počítám, že nejen staří Římané, ale i prvobytně pospolní staříci v jeskyních kroutili hlavami nad výstřelky mladých - tam Římanů, tady pospolníků -,  v obou případech s tím stejně dosti málo nadělali - stejně jako my dnes...  

A na závěr jeden, i když nepřesný citát. Není z klasika, ale kupodivu ze zhlédnutého westernu. Stárnoucí pistolník /hraje ho Henry Fonda/ poznamenává a pravdu má - s lety nepřichází moudrost, ale pouze stáří - co Vy na to???

Jardamalej - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
s heslem o moudrosti a stáří souhlasím
jinak SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Člověk je tak starý, jak se cítí. A asi to znáte sami, někdy se cítíme na pětadvacet a někdy na stopadesát Smajlík.
Mám to štěstí, že pracuji mezi mladými a duševně mladými lidmi, se smyslem pro humor a jistou dávkou sympatické potrhlosti. To má obrovský vliv, který mě udržuje nejen svěží, ale dává mi možnost chápat myšlení (a to co nazýváte výstřelky) jiné generace.
Neradím (pokud nejsem tázána) a nebuzeruji, protože vím jak mě samotné by to bylo nepříjemné. Ale tu a tam utrousím nějakou tu informaci, kterou mám v hlavě neboť v době mého mládí google neexistoval a museli jsme spoléhat jen sami na sebe. A tak mi mladí kolegové říkají CHODÍCÍ ENCYKLOPEDIE. Ale říkají to v dobrém.

A moje oblíbené úsloví o stáří a moudrosti?
Kdyby stáří dodávalo moudrosti, byl by dubový pařez největším mudrcem.
Obrázek uživatelky
profil
Tak, tak. Pravda pravdoucí!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Souhlasím, připomíná mi to, jak ,,lezu na nervy,, protože já bohužel RADÍM CHOVÁM SE JAKO K DĚTEM. A zkouším to i na dospělého syna, vrhám se na manžela. Ale nebojte, oni se nedají. Ale prý kdo to má se mnou vydržet? Hlídám se, jak můžu, jen co mi něco vyklouzne, mám tak jasnou odpověď, že víc si netroufnu. ALE MUSÍM SE TOHO ZBAVIT!!!!!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Letos mi bylo 60 let, jsem stará, ano jsem, ale tam někde uvnitř je mi někdy 40, někdy 50 a dokonce i 70 let. Ale je nám tolik, na kolik se cítíme. Od mladých lidí se lišíme tím, že nejsme chytřejší, ale zkušenější.
S lety nepřichází moudrost, ale pouze stáří - je svatá pravda. Hezky napsaný článek. Děkuji. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles