Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Na hory s holemi

3. 08. 2023 | Fitness
Léto na horách má nezaměnitelné kouzlo. Užít si ho můžete mnoha způsoby. Tím nejoblíbenějším však i nadále zůstává treking a nově také jeho zrychlená verze – cross trail.

Letní hory mají co nabídnout. Krátké výlety pro děti spojené se spoustou zábavy, kterou horská střediska nabízejí, pohodové výšlapy pro celou rodinu, celodenní výlety pro zkušené i dlouhé přechody horských hřebenů pro ty, kteří se chtějí vydat do hor třeba i na vlastní pěst. 

Ať už vyrážíte do hor na polodenní výlet nebo týdenní expedici, určitě se vám budou hodit dobré boty, kvalitní oblečení, nějaká ta svačinka do baťůžku a také hole. Ty jsou u nás stále nejpodceňovanější součástí turistické výbavy, ačkoliv se jedná o doplněk téměř nejdůležitější. 

Hole určené pro pohyb v horách vám zajistí nejen oporu, ale také zefektivní pohyb vašeho těla. Rychlá chůze nebo dokonce běh s holemi je totiž téměř o 50 % efektivnější než bez holí. Zapojíte větší množství svalů, vydáte více energie a fyzická aktivita má pro vaše tělo efektivnější dopad.  

na hory s holemiPři zapojení více svalů navíc každý váš sval zkonzumuje v každém kroku méně energie a vy tak vydržíte mnohem více než obvykle. Vaše váha je rozprostřena jak na nohy, tak i na ruce, čímž šetříte kloubní aparát. A v neposlední řadě – v těžším terénu znamená pohyb s holemi rovněž bezpečí. Žádný sestup nebo seběh pro vás již nebude překážkou. 

Pro klasickou turistiku se porozhlédněte v segmentu skládacích turistických holí, pokud vás baví rychlejší pohyb po horách, zkuste třeba kategorii Cross Trail, a pokud holdujete trailovému běhání, i v této oblasti naleznete špičkové hole, které používají přední světoví závodníci. 

Cross Trail je novinkou posledních sezon a těší se stále větší oblibě. Jde vlastně o zrychlený treking, nebo chcete-li, pomalejší běh. Zjednodušeně řečeno pohyb po horách, při kterém se zapotíte, dáte si do těla, ale který na rozdíl od trail runningu není primárně o běhu. Právě pro tuto kategorii pohybu také naleznete na trhu hole, která vám při cross trailu nejlépe pomohou.

Hole pak zkombinujte s vhodnou obuví a máte téměř vyhráno. Těžké pohory v poslední obě nahrazují lehké trailové boty s kvalitní podešví leckdy vybavené Goretexovou membránou, která udrží nohy v suchu i v nepříznivém počasí.  

Podcenit nelze samozřejmě ani oblečení. Dole v údolí mže být vedro k zalknutí, ale když se pak na hřebenech zatáhne a zafouká, může pocitová teplota klesnout i o několik desítek stupňů. Pořádná bunda nebo alespoň větrovka je v takových situacích k nezaplacení. Nemluvě o nepromokavých vrstvách oblečení, když vás chytne déšť.  

Když jste konečně vybaveni, stačí již jen řízek v housce do batohu a můžete vyrazit. I když i ty řízky dnes nahrazují různé tyčinky a další sportovní výživa, která nejenže chutná, ale která dodá tělu vše potřebné pro pokračování vašeho výletu. 

Na horách je zkrátka krásně. Prostě se zabalte, pořádně vybavte a vyrazte na hřebeny… 


Zdroj, foto: Leki, Mizuno



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !