MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nachlazení a chřipka. Umíte je rozeznat?

9. 11. 2016 | Nemoci
Nachlazení a chřipka. Dvě nemoci, které se pomalu staly synonymem chladnějších měsíců. Často je zaměňujeme, ale ve skutečnosti se jedná o dva úplně odlišné zdravotní problémy.

Jakmile je léto nenávratně pryč, nastoupí sychravé počasí a teploty klesnu pod 20 stupňů, dostává se náš organismus do jiného režimu. Zvykáme si na vrstvy teplejšího oblečení, osvěžující ledové drinky vyměníme za horké nápoje, do šatníku přidáváme čepice a rukavice. Se změnou počasí přicházejí i první nachlazení a chřipky. Ačkoli by se mohlo zdát, že mezi nimi není žádný markantní rozdíl, opak je pravdou.

Chřipka a nachlazení patří do skupiny akutních infekčních onemocnění dýchacích cest. Ani jedno se nevyplatí podcenit. V případě, že si nejste jistí, který neduh vás zasáhl, poraďte se se svým lékařem.

Nachlazení a chřipkaNachlazení

S nachlazením se můžete setkat hned několikrát v roce. Začíná většinou bolestí v krku, kterou pociťujete den-dva. Mimo to je častým příznakem vodnatá rýma, která se časem změní na hustší hlen a mírný kašel. Horečka obvykle není přítomná, u malých dětí se však může vyskytnout mírně zvýšená teplota, nikdy by však neměla stoupat vysoko. Bolest svalů je mírná a bolest hlavy pociťuje nemocný jen zřídka. V případě nachlazení je i únava a slabost jen velmi mírná.
Největší rozdíl mezi nachlazením a chřipkou je ten, že při nachlazení je nástup choroby postupný. Doba nachlazení je přibližně týden, kdy je pacient nejvíce infekční první tři dny.

Chřipka

Patří mezi nejčastější infekční onemocnění, která jsou vyvolané virem. Jejich hlavním znakem je, že přichází náhle. Pokud se ráno cítíte v pořádku a nepociťujete žádné problémy, večer už může být všechno jinak a máte pocit, že vás „přejel vlak“. Chřipka většinou začíná zimnicí a je provázena vysokými teplotami (okolo 39 stupňů). Nemocný cítí bolest hlavy, kloubů, svalů, také se mu hůře polyká. Dalšími příznaky jsou suchý a dráždivý kašel a rýma. V porovnání s obyčejným nachlazením trvají příznaky chřipky o několik dní déle. Sice se mohou po dvou či pěti dnech zlepšit, únavu a vyčerpání cítíme i o týden déle. V případě chřipky se také může objevit kolísání zdravotního stavu, chvíli pociťujete zlepšení, ale už o pár hodin později se můžete cítit opět „pod psa“.

Virus chřipky se přenáší nejčastěji vzduchem při kašlání a kýchání. Podstatné je, aby pacient chřipku vyležel. Když se jí rozhodnete přechodit, může se vám to několikanásobně vrátit a choroba může vyústit až v zápal plic.

Když příznaky chřipky neustupují ani po 3-5 dnech, je nutné navštívit lékaře, který přehodnotí stav nemocného. V průběhu léčby je potřeba pamatovat na dostatečný přísun tekutin.

Kdy navštívit lékaře?


  • Neustupující teplota. Pokud zvýšená teplota přetrvává více než 3 dny.
  • Bolest hlavy a dlouhotrvající rýma s produkcí žlutého hlenu mohou být způsobené zánětem nosních dutin a tehdy je potřeba nasadit antibiotika.
  • Přetrvávající kašel. Pokud trvá déle než 2 týdny, může signalizovat počínající zápal průdušek, nebo jinou komplikaci. V tomto případě je konzultace s lékařem nevyhnutelná.
  • Nepodceňujte dýchavičnost a bušení srdce.
  • V případě, že se choroba vrátila.

Zdroj, foto: Pickwick


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
No tak my už nic rozeznávat ani nemusíme, protože co jsme doma začali fakt dbát na zdravý životní styl a podporu imunity, skoro nemarodíme. Ani nepamatuju, kdy byl někdo z nás nemocný. Kromě klasiky z přírody a pohybu podporuju u dětí imunitu i Preventanem, cucají ho každé ráno. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
já to na sobě nepoznám,nemívám teploty
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles