Slazení cukrem je už desítky let běžnou praxí v každé kuchyni. Přitom se jedná o takového nenápadného „sladkého“ zabijáka. Problém je v použití rafinovaného cukru, kterému se ne nadarmo přezdívá bílý jed. Jak ale omezit cukr a přitom se nevzdat oblíbené sladké chuti?
Ideální alternativou je zejména med. Chutná skvěle, je zdravý a osladíte s ním nejen šálek čaje. V dřívějších dobách bylo slazení medem zcela přirozenou součástí české kuchyně a med se užíval i jako lék.
Cukr kazí zuby i postavu
Důvodů proč místo cukru sladit medem je nespočet. Zlatavý elixír života, jak se medu často říká, má totiž neuvěřitelně blahodárný vliv na lidský organismus a pomáhá v boji s různými neduhy.
Obsahuje velké množství antioxidantů, vitamínů a dalších zdraví prospěšných látek, jako jsou bílkoviny, glycidy, fosfor, draslík, sodík nebo třeba chrom. Oproti tomu průmyslově vyráběný rafinovaný cukr tělu nepřináší nic dobrého. Pro člověka je těžce stravitelný, nenajdete v něm žádné antioxidanty, jeho konzumací si zakládáte na obezitu, diabetes i na zkažené zuby.Medový lék na všechno
Včelí med je oproti tomu učiněný zázrak, který vám pomůže od mnohých trápení. Už na začátku minulého století lékaři prokázali, že působí jako přírodní antibiotikum a posiluje celý lidský organismus. Nezatočí jenom s nachlazením nebo zácpou, ale pomůže také při hojení ran, popálenin, žaludečních a dvanácterníkových vředů. Navíc pomáhá při oslabení srdečního svalu, rozšiřuje cévy a snižuje vysoký krevní tlak. Na nachlazení je velmi vhodný lipový med, který obsahuje silice podporující vykašlávání, a napomáhají lepšímu dýchání. Naopak lesní medy s vysokým obsahem minerálních látek jsou naopak vhodné k posílení paměti.

Důležitá je kvalita medu
Každý med má svou jedinečnou vůni, chuť a obsahuje jiné výživné látky. Ať už dáte přednost květovému, lesnímu nebo třeba lipovému medu, při jeho výběru je důležité se zaměřit především na kvalitu. Tu najdete například v široké nabídce českých a zahraničních medů v našich obchodech. „Veškeré námi nakupované medy jsou kontrolovány při nákupu. Další kontrola probíhá během výrobního procesu a nakonec kontrolujeme hotové výrobní šarže. První a poslední kontrola probíhá v zahraničních laboratořích, kde med kontrolujeme na nulový obsah antibiotik, cizích cukrů a cizích enzymů, které se mohou v medu objevit z přikrmování včelstev,“ vysvětluje Milan Špaček.
Zdroj, foto: Medokomerc
Hrajte s námi SUDOKU online !
Tipy na dekorace pro krásnější podzim a zimu
Vánočka - nejoblíbenější recepty
Květina Vánoc - Vánoční hvězda









