Jaro je ideální čas pro nový začátek, restart těla i mysli. Podle průzkumů se na jarní očistu chystá každý desátý Čech. Odborníci se však shodují, že místo radikálních změn je mnohem účinnější zaměřit se na malé, ale trvalé úpravy životního stylu. Mezi ně patří pravidelný pohyb, vyvážená a především pravidelná strava a samozřejmě dostatečný pitný režim.
Snad každý Čech si někdy vyzkoušel pročistit svůj organismus. Mezi hlavní motivátory patří zlepšení celkového zdraví a vitality, očištění těla od toxinů, redukce váhy či podpora správného trávení a střevní mikroflóry. Svých cílů se Češ snaží dosáhnout především zařazením více ovoce, zeleniny i celozrnných výrobků do každoadenního jídelníčku a také pitím ovocných a bylinných nápojů. Snaží se také ze svého jídelníčku vynechávat sladkosti a cukr.

Čas od času si zamlsáme
Z dostupných dat ČSÚ přitom vyplývá, že každoročně spotřebuje každý obyvatel ČR v průměru 38 kg čistého cukru obsaženého většinou v limonádách, ovocných nápojích, ale i ve slazené kávě či čaji. Podle SZÚ by volné cukry obsažené nejčastěji v sycených nápojích a sladkostech neměly tvořit více než 10 % denního příjmu energie, což v jídelníčku dospělého člověka odpovídá zhruba 50 g cukru.
Vlákninu zanedbáváme
Nejen během jarních měsíců by měla mít dostatek prostoru v našem jídelníčku vláknina. Tato živina v našem organismu zajišťuje mnoho podstatných věcí. Prvním je udržení zdravé hmotnosti, protože nás zasytí na delší dobu a má nižší kalorickou hustotu. Dále je to zdravé trávení a regulace krevního cukru, protože vláknina zpomaluje vstřebávání sacharidů, a pomáhá také snižovat hladinu cholesterolu, protože jej váže ve střevech a snižuje jeho vstřebávání do krve. Bohužel většina Čechů má vlákniny v jídelníčku nedostatek, a to je jedním z důvodů dnešní epidemie civilizačních onemocnění.
Vláknina je obsažena i v již zmiňovaném čekankovém sirupu. Čekanka je obecně zdraví velmi prospěšná. Má sladkou chuť, ale minimu cukru, polovinu kalorií oproti medu a vysoký podíl vlákniny. A to dokonce až přes 70 %! Dospělý člověk může konzumovat 10-20 g denně (cca 2-4 lžičky), což může být až 15 gramů vlákniny v jídelníčku navíc. Příjem vlákniny by samozřejmě neměl stát jen na čekance, ale nahrazení cukru čekankovými produkty může být velmi významný střípek skládačky na cestě k optimální hmotnosti, stabilní energii během dne i celkovému zdraví a bezproblémovému zažívání.
Čekanka jako superpotravina
Jak už bylo řečeno, úpravy stravovacích návyků je efektivnější aplikovat postupně. Takovým menším, ale přitom významným krokem, může být nahrazení produkty na přírodní bázi Například čekankový sirup má mnoho zdraví prospěšných látek, přitom minimum cukru a vysoký podíl vlákniny. Obecně se využívání výrobků z čekanky obecné při vaření či pečení vyplatí. Tato bylinka, hojně využívaná v tradiční medicíně, podporuje trávení, má silné detoxikační účinky, podporuje funkci jater a ledvin, pomáhá regulovat hladinu cukru v krvi a také díky vysokému obsahu antioxidantů, vitamínů a minerálů čekanka pomáhá posilovat imunitní systém a chránit tělo před škodlivými vlivy.
Suroviny na 2 porce:
300 g čerstvých jahod
1 avokádo
150 g sýru feta
10 ředkviček
1/2 fenyklu (nemusí být)
200g baby špenátu
Jedlé květy
Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
3 lžičky čekankového sirupu
2 lžíce malinového nebo vinného octa
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky hořčice
Postup: První si nachystáme zálivku: v misce smícháme čekankový sirup, ocet, sůl a hořčici a promícháme. Postupně přiléváme olej a šleháme metličkou tak, aby nám vznikla emulze. Ředkvičky i fenykl si nakrájíme na tenké plátky (nejlépe pomocí mandolíny) a dáme do misky s ledovou vodou, aby zůstala zelenina křupavá. Fetu si rozdrobíme, jahody si nakrájíme na půlky. Avokádo rozřízneme podélně a nakrájíme na plátky.
Těsně před podáváním promícháme listy salátu nebo špenátu se zálivkou, dáme do hlubokých talířů a navrch dáme jahody, avokádo a plátky ředkviček a fenyklu. Zasypeme sýrem feta a dozdobíme jedlými květy.
Jarní salát s jahodami, avokádem a fetou
Suroviny na 2 porce:

300 g čerstvých jahod
1 avokádo
150 g sýru feta
10 ředkviček
1/2 fenyklu (nemusí být)
200g baby špenátu
Jedlé květy
Na zálivku:
6 lžic olivového oleje
3 lžičky čekankového sirupu
2 lžíce malinového nebo vinného octa
1/2 lžičky soli
1/2 lžičky hořčice
Postup: První si nachystáme zálivku: v misce smícháme čekankový sirup, ocet, sůl a hořčici a promícháme. Postupně přiléváme olej a šleháme metličkou tak, aby nám vznikla emulze. Ředkvičky i fenykl si nakrájíme na tenké plátky (nejlépe pomocí mandolíny) a dáme do misky s ledovou vodou, aby zůstala zelenina křupavá. Fetu si rozdrobíme, jahody si nakrájíme na půlky. Avokádo rozřízneme podélně a nakrájíme na plátky.
Těsně před podáváním promícháme listy salátu nebo špenátu se zálivkou, dáme do hlubokých talířů a navrch dáme jahody, avokádo a plátky ředkviček a fenyklu. Zasypeme sýrem feta a dozdobíme jedlými květy.
Zdroj, foto: 4slim