8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 04.05. 2024
Dnes má svátek Květoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naše dovolená v Tunisku

30. 10. 2016 | Vaše příběhy
Jako každý rok, tak i letos jsme měli na září naplánovanou dovolenou u moře. Několikrát jsme byli na Kypru, minulé 2 roky jsme byli na řeckém Zakynthosu.

I letos jsme měli původně v plánu Řecko, ale žádný cenově přijatelný a všestranně vyhovující zájezd jsme stále nemohli najít (pokaždé čekáme až na last minute). V jednu chvíli mi do hlavy naskočila myšlenka, že by nebylo marné zkusit něco jiného... Ty cenově přijatelné zájezdy byly dost často do Tuniska a Turecka.

Turecko jsem po chvíli váhání zavrhla, už jsem tam kdysi byla, a navíc jsem nebyla přesvědčená o bezpečnosti této země, ale nad Tuniskem jsem začala přemýšlet čím dál víc. A čím víc jsem o tom přemýšlela, tím víc mě tato země začala lákat. A když jsem se zmínila dětem, tak pro ty byla dovolené v Africe hodně lákavá. Bylo tedy rozhodnuto, letos bude cílem naší dovolené Tunisko.

Hodně známých si klepalo na čelo, jestli jsme normální, tahat 3 děti právě tam, kde byly v nedávné době minimálně 2 útoky na turisty, já však cítila v kostech, že to bude moc prima dovolená. Pár hodin nato už byl zájezd vybraný a zaplacený, vybrali jsme si hotel v letovisku Hammamet Yasminne, asi 70 kilometrů od hlavního města.

TuniskoA 20.9.2016 dopoledne jsme obtěžkáni dohromady 5 kufry, 2 batohy a kočárkem, vyrazili směr letiště Ruzyně. Já, moje mamka a moji 3 synové, 6,5letý Daník, 4,5letý Matyášek a 20měsíční Robin. Byli jsme celí natěšení, před námi bylo krásných 14 dní. Na letišti vše proběhlo podle plánů, a po poledni už jsme seděli v letadle tuniských aerolinií, připraveném ke startu. Stroj to byl evidentně dost starý, přišlo mi, že starší než já, avšak cesta proběhla v klidu a pohodě, tuniský personál nám připravil výborné občerstvení, a za necelé 2,5 hodiny jsme přistáli v tuniském hlavním městě. Až nečekaně rychle jsme dostali kufry, a za pár desítek minut nás již autobus vezl do hotelu.

Asi za hodinu jsme byli na místě. Na recepci nastal menší problém, neměli volný velký pokoj, tak nám na první noc dali pouze 3lůžkový. Což počet lůžek by se dal, ale plíseň na stropě nám vadila hodně. Naštěstí nám hned druhý den připravili krásný, velký pokoj bez plísně, a dokonce s 5 lůžky. Jídlo bylo také chutné, první den jsem byla sice trochu rozčarovaná z dost typicky arabské kuchyně, ale brzo jsem si zvykla, jídlo bylo opravdu chutné. Nic nám tedy nebránilo si dovolenou užívat plnými doušky, pláž, písek, moře, veliké vlny, místní obchůdky...  V hotelu super animátoři, ochotní udělat dětskou diskotéku i pro jedno dítě - našeho nejstaršího syna, který měl tyto večerní „tanečky“ moc rád. Dokonce i našeho nejmenšího se jim podařilo zapojit do tance, jen prostřední se účastnit odmítal, že ho to nebaví...je po mně :).

Dny plynuly, pár dní nám nepřálo počasí, a poměrně silně pršelo, ale i tak jsme si moře užili dostatečně. 
Dvě dopoledne jsme věnovali menším výletům, jeden výlet byl do centra letoviska Hammamet, vzdáleného asi 8 km, druhý do cca 20 kilometrů vzdáleného Nabeulu. Když jsme řekli náš plán delegátce, důrazně nám radila max. ten Hammamet, a to taxíkem, že místní busy pro nás nejsou vhodné, že jezdí plné studentů, narvané, a každý si hledí jen toho, urvat si pro sebe místo k sezení, a že to není nic pro 2 ženy se 3 dětmi. My však neposlechli, tohle nám přišlo jako docela fajn dobrodružství, a nelitovali jsme. Busy jezdily spolehlivě každou půlhodinu, do Nabeulu to bylo „z konečné na konečnou“, s místy tudíž nebyl problém. Při cestě z Hammametu zpět na hotel přijel poměrně plný bus, a lidé, co s námi čekali na zastávce, a k busu se opravdu velmi rychle vrhli, ale jen ti před námi, ti za námi byli ohleduplní, a děti nám neušlapali. Cestování místním busem byl tedy nakonec opravdu fajn zážitek, bylo to jiné než u nás, řidič pro výstup a  nástup často jen přibrzdil, a hned se jelo dál, klukům se to moc líbilo. A cena byla víc než sympatická, jedna cesta pro jednu osobu stála do Nabeulu asi 14 Kč, a do Hammametu asi polovinu, autobusy jsou zde velmi levné. Z autobusového nádražíčka v Nabeulu jezdí každou půlhodinu bus do hlavního města. Měla jsem trochu „cukání“, si udělat trochu delší výlet, ale nakonec jsem odolala, a Tunis dáme snad někdy příště.

 A v Nabeulu se nám taky velmi líbilo, velké tržiště, kde se každý ptá, odkud jste, a na odpověď „ček repablik“  na vás začne chrlit různá česká slova a krátké věty, skoro každý Tunisan, ať už prodavač z krámku, nebo animátor na hotelu, uměli tak 5-10 českých slov. 
Nakoupili jsme tam krásnou a velmi levnou tuniskou keramiku, byl to moc povedený výlet, stejně jako byla povedená celá dovolená.

Nejvíce mě překvapila jedna věc. Po těch útocích se píše, jak je vše hlídané, což tedy hotely jsou, pláže moc ne. Ale naivně jsem čekala hotel pouze pro evropskou klientelu, jako to bylo kdysi v Egyptě, tady však bezmála polovinu hostů tvořili Arabové, z velké části Tunisané, Libyjci, Alžířané, dal se s námi do řeči i jeden pár, paní říkala, že jsou Kurdové. A co mě překvapilo ještě víc, že jsme se tam i přesto cítili dobře, bezpečně, vládl tam klid a pohoda. Naopak afričtí hosté byli velmi milí k dětem, stejně jako místní personál, opravdu mě překvapilo, jak byl ten střet s naprosto odlišnou kulturou fajn.
 
Dva týdny bohužel utekly jako voda, a my z krásného bezstarostného nicnedělání přistáli v české realitě. Ne, že by ta realita byla ošklivá, to vůbec, jsem moc ráda, že žijeme právě v ČR, ale dovolená to byla moc hezká. Doufám, že se tam nejpozději za pár let opět podíváme.

Tunisko se rozkládá na severu afrického kontinentu, sousedí pouze s Alžírskem a Libyí. Hlavním městem je Tunis, kde žije cca 800000 obyvatel. Úředním jazykem je zde arabština, všude se ale dá domluvit i francouzsky, většina nápisů je všude jak v arabštině, tak ve francouzštině. Sever a severovýchod země omývá Středozemní moře, jsou tu krásné písčité pláže, s pozvolným vstupem do vody, ráj pro děti. 98 procent obyvatel se hlásí k islámu.

Slavuska - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Naše dovolená v Tunisku:

Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
Naše dovolená v Tunisku
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zažila jsem taky skvělou dovolenou v Tunisku, bydleli jsme v Nabeulu, v hotelu jediní Češi - naše skupina cca 20lidí, jinak samí Arabi. Ale tehdy nám to vůbec nepřišlo, bylo to před 20lety. Dnes bych se asi bála. I když stát se cokoliv může i u nás.
Obrázek uživatelky
profil
No tak v Turecku to v létě bouchalo pomalu denně, sice ne v letoviskách, ale u policejních stanic, ale pocit jsem z toho stejně neměla dobrý, kdežto z Tuniska tak nějak ano, na pláži a v letovisku tam byl jen 1 útok, ten druhý v muzeu, to jsme neplánovali, tak jsem se nebála, ž eby to zopakovali, na stejném místě většinou neútočí Smajlík vím, že v Turecku bych se necítila, kdežto v tom Tunisku jsme se, přesně jak jsem tušila, cítili velmi dobře, bezpečnějc, než v centru Prahy např.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
jste zavrhli Turecko z bezpečnostních důvodů a Tunis ne.
Obrázek uživatelky
profil
Naše dovolená byla "mezi dvěma útoky" a byla super. Lidé se báli, hotel poloprázdný, většinou Francouzi. Cestovali jsme též busem, v době kdy jeli děti do školy a máme velice dobré zkušenosti. Děti nám uvolnili i místo k sezení. Jízda byla trochu divoká, ale zvládli jsme to.
Obrázek uživatelky
profil
fajn článokSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles