Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nástup do školy jako impuls pro kapesné

17. 09. 2023 | Finance
S nástupem do školy zpravidla přichází samostatné zacházení s penězi, tou dobou děti většinou začínají dostávat vlastní peníze. Kapesné patří k prvním krokům rozvoje finanční gramotnosti. Otevírá cestu do budoucna tvořit si rezervy a samostatně se rozhodovat. Rodiče by však měli brát v potaz, že se nejedná o odměnu, proto by jej mělo dítě obdržet, přestože ze školy přinese špatné známky. Lépe motivovat k lepším studijním výsledkům pomůže systém odměn navíc ke kapesnému.

Jakou formu kapesného zvolit


Kapesné dostává přes 70 % českých dětí, a to v mnoha formách a podobách. Někteří rodiče upřednostňují „výplatu“ kapesného jednou týdně, jiný jednou měsíčně. Většina dětí dostává vše v hotovosti, 13 % pak má své kapesné na bankovním účtu a za své nákupy tak platí kartou, případně chytrým telefonem či hodinkami. 11 % dětí dostává kapesné v kombinované podobě, a to část v hotovosti a část na účet. Oba způsoby vyplácení mají své výhody, a především každý z nich je vhodný pro jinak staré děti. Hotovost je vhodná pro ty nejmenší. Právě ti si musí mince a bankovky „osahat“ a zjistit, jak placení funguje. Díky tomu, že mají peníze na očích, vidí, jak jednoduše se dají utratit. Pro malé děti je zároveň snazší si danou částku rozložit do několika dní, proto je zprvu lepší začít s menší částkou na kratší časový úsek. Pro to, aby dítě mohlo dostávat kapesné na účet, je vhodné, aby již s penězi dokázalo alespoň trochu samostatně hospodařit.

Nástup do školy jako impuls pro kapesnéDětský účet – samostatnost i přehled


Dětský účet je rozhodně dalším krokem k tomu, aby se dítě osamostatnilo a dokázalo plánovat své finance. Je to skvělá cesta, jak dítě naučit zodpovědnosti, ale pod dohledem rodiče. Dítě může mít od 8 let dokonce vlastní platební kartu s nastaveným limitem pro maximální útratu. Díky propojení účtu a mobilního bankovnictví vidí rodiče každý pohyb na kontě svého potomka a pokud by jim něco připadalo podezřelé, mohou účet kdykoli zamknout nebo zablokovat. Výhodou je, že kapesné můžete potomkovi pravidelně posílat přímo na účet, má to tak dle průzkumu ČBA 58 % dětí s vlastním účtem. Pomocí debetní karty může potomek platit kontaktně i bezkontaktně, ale také vybírat hotovost z bankomatu.

Jak by mělo být kapesné vysoké?


Výše je na zvážení rodičů, částka by ale neměla být příliš nízká. Podle průzkumů dostávají děti průměrně 250 korun měsíčně. Dítě by mělo mít možnost pořídit si něco hodnotnějšího než sladkost a současně mít šanci si část ušetřit. Je přirozené, že jako rodič chcete mít nad výdaji kontrolu, ale dítě potřebuje i volnost. Předem se domluvte, do jaké výše je rozhodování na něm, a kdy už se má o nákupu poradit. Zároveň není vhodné, aby se jednalo o vysokou sumu, na menším obnosu ratolest lépe pochopí nutnost nad výdaji přemýšlet. Výše kapesného by se měla měnit podle věku dítěte. Důležité je po celou dobu dodržovat, na čem se domluvíte. Když se nedodržují předem domluvená pravidla nebo je rodiče stanovují ad hoc, ztrácí děti kontrolu nad situací, která se stává nepřehledná, dítě je znejistěné a může se cítit bezmocné, což budí úzkost a následně třeba i zlost. I my dospělí potřebujeme alespoň v hrubých rysech svůj život kontrolovat a trochu předvídat, co se bude dít, děti stejně tak.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !