8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 02.05. 2024
Dnes má svátek Zikmund
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Naučte se číst etiketu krmiva pro své miláčky, řekne vám víc, než reklamy

3. 02. 2017 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

Mnozí majitelé psů a koček by svým čtyřnožcům rádi poskytli tu nejlepší výživu, často však při výběru krmiva tápou. Reklama, hezké obrázky a zvýrazněná hesla jsou jedna věc, reálný obsah důležitých látek a živin věc druhá. K tomu, abychom se dozvěděli pravdu, slouží, stejně jako u našich potravin, etiketa uvedená na každém obale. Pokud se je naučíte číst, neměli byste mít s výběrem toho správného krmiva problém. Pak už jen musí vašemu zvířeti chutnat!

„Každý výrobce má jasně danou povinnost, jaké údaje musí na obale deklarovat,“ říká Ondřej Pejčoch, produktový manažer společnosti Mountfield. „Základní informace je, zda jde o krmivo kompletní, tedy se vším, co pes nebo kočka potřebuje ke zdravému vývoji a životu, anebo doplňkové. Dále existují základní atributy jakosti, tzv. analytické složky, které se popisují pomocí procent. Patří sem např. bílkoviny (proteiny), oleje a tuky, vláknina, popeloviny, vápník, fosfor, u tzv. mokrých krmiv také obsah vlhkosti.“ Tyto údaje, případně jejich poměr, jasně ukazují vyváženost krmiva s ohledem na typ, velikost a stáří jeho zvířete a de facto sčítají údaje za jednotlivé použité suroviny.

A právě seznam surovin je další klíčovou informací. Ve výčtu musí být uvedeny naprosto všechny, které byly při výrobě použity, a to v sestupném pořadí podle míry jejich zastoupení. „Čím podrobnější a konkrétnější je popis jednotlivých složek, tím lépe. Superprémiová krmiva většinou přesně popisují obsah jednotlivých druhů masa, případně jasně definují použité obiloviny. Taková informace je pro zákazníky důležitá i proto, že pes může na konkrétní složky potravy trpět alergií,“ doplňuje Ondřej Pejčoch. Pozor si také dávejte na trik, kdy je některá surovina uvedena vícekrát v různých podobách na sestupných místech, přičemž v součtu by se dostala na místo první – to bývá často problém obilovin.

Ale zpátky k analytickým složkám: u krmiva bychom se měli primárně zajímat o celkový obsah proteinů v krmivu. Zatímco štěňata, koťata nebo psi v zátěži ho potřebují více, senioři nebo poněkud obézní zvířata zase méně. Ve zmiňovaném seznamu surovin navíc poznáte, zdali není velká část těchto bílkovin získána z rostlinných složek. Zde platí, že není protein jako protein. Ty živočišné obsahují více esenciálních aminokyselin a zažívání zvířat lépe vyhovují.

Použití čerstvého masa při výrobě je přínosnější vzhledem k přirozenému obsahu důležitých minerálů v mase a tím pádem i v granulích. To ovšem za předpokladu, že jsou zpracovány šetrným způsobem do teploty max. cca 150 °C, aby se důležité látky nespálily. Pokud jde o vedlejší živočišné produkty v krmení pro psy nebo kočky, není to, na rozdíl od lidské potravy, důvod ke znepokojení. Kůži, krev, kosti, pařáty či zobáky psi, vlci nebo kočky v přírodě také normálně spořádají.

Co se týče obsahu tuků, i zde platí, že jsou pro zvířata vhodnější tuky živočišné, než rostlinné a kvalitní krmiva vás informují o tom, zda se jedná o tuk z kuřete, vepřového nebo z lososa. Právě rybí tuk je důležitým zdrojem kvalitních omega-3 a omega-6 esenciálních kyselin, které jsou pro zdraví organismu velmi důležité – ovšem ve správném poměru (max. 1:5).  Dobře to poznáte na kvalitní a lesklé srsti svého psa nebo kočky.

Možná vás ve výčtu analytických složek zaujal pojem popeloviny. Neznamená to popel, který by se přimíchával do krmiva, ale to, co by zůstalo po úplném spálení granulí. Čím je popelovin méně, tím je krmivo kvalitnější, protože se jedná o nevyužitelnou anorganickou hmotu. Za normální se počítá objem mezi 5 – 8 %.

Doplňkové látky jsou další důležitou položkou na etiketě. Jedná se o vitaminy, minerály (ideálně ve formě chelátů) a další podpůrné látky, případně též stabilizátory a antioxidanty. „V kvalitním komplexním krmivu můžete nalézt např. výtažek z rostliny Yucca schidigera, která snižuje plynatost zvířat, podporuje imunitu a činnost jater či ledvin. Dále se přidávají probiotika, různé komplexy bylinek podle typu zvířat, pro psy náchylné na problémy s klouby se hodí doplnění glukosaminsulfátem a chondroitinsulfátem. Výborné aditivum je také kvasinkový extrakt, jenž napomáhá zdravému růstu a vývoji, chrání proti infekcím, pečuje o trávicí soustavu a podporuje krvetvorbu. V neposlední řadě můžete v kvalitním celostním krmivu najít i tzv. Dental Care – tedy speciální švýcarský patent, chránící před ukládáním plaku a tvorbou zubního kazu,“ vysvětluje Ondřej Pejčoch.

Tu nejdůležitější roli ve finálním rozhodování bude každopádně hrát váš pes nebo kočka. Pokud měníte z nějakého důvodu krmivo, nezapomeňte, že i když zvířeti novinka chutná, je třeba ho s původním krmením míchat nejméně týden. Přesto může být změna provázena třeba průjmem. To, že zvířeti krmivo prospívá, poznáte zhruba po měsíci. Nemělo by mít žádné střevní potíže, srst by se měla lesknout a zvíře by mělo být vitální.  Pokud se během této doby projeví nějaké příznaky intolerance, případně alergie na nějakou složku krmiva (drbání, trvalé průjmy a plynatost, změny na kůži), je lepší aktuální krmivo ihned vysadit a konzultovat problémy s veterinářem.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !