Jeřabiny - nejoblíbenější receptyJeřabiny - nejoblíbenější recepty Likér ořechovka - nejoblíbenější receptyLikér ořechovka - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 13.09. 2025
Dnes má svátek Lubor
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Návrat do práce po dovolené: proč je tak náročný?

9. 09. 2025 | Péče o tělo
Léto plné grilování, výletů a dovolených s sebou většinou nese i tak trochu benevolentní přístup ke stravování. A pak přijde září, návrat do kanceláří, škol a k běžné rutině. Brzké vstávání, plný kalendář a méně slunce… a s tím i nedostatek času na jídlo, chybějící energie a nálada. Jak si nastavit jídelníček, abyste návrat k režimu zvládli? 


Proč nám dává návrat zabrat?


Po létě se naše tělo musí znovu adaptovat na pravidelný režim, a to nikdy není jednoduché. Koneckonců se „syndromem návratu z dovolené“ už běžně pracují i psychologové, kteří ho radí nepodceňovat. Změny v jídelníčku, nepravidelný spánek, málo pohybu a stres z práce mohou vést k chronické únavě, oslabení imunity a vyšší náchylnosti k nemocem. 

Zvládnout náročný přechod do režimu vám může pomoci dobře poskládaný jídelníček. Základními kameny jsou pravidelnost, vyváženost a pestrost – každé jídlo by mělo obsahovat zdroj kvalitních bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Vyhýbejte se častému sahání po polotovarech, které sice na první pohled šetří čas, vašemu tělu ale z dlouhodobého hlediska neprospívají.

Nemusíme hned plně zavrhovat takzvané ‚hotovky‘ – jen je třeba dobře vybírat. Díky moderním technologiím se dají sehnat i kvalitní hotová jídla bez zbytečných konzervantů, která jsou šokově zmrazená a zachovávají si nutriční hodnoty.

Co si v práci raději odepřít?


Slazené nápoje a energetické drinky – Rychlé cukry a kofein způsobují výkyvy energie a podrážděnost. Nahraďte je vodou nebo perlivými nápoji na bázi kombuchy, které seženete v mnoha příchutích.

Průmyslově zpracované uzeniny – Často obsahují příliš soli, nasycených tuků a přidaných umělých látek, které zatěžují trávení. Sáhněte raději po sušeném mase nebo kvalitním sýru, které budou k svačině lepší.

Sladké pečivo – Croissant k svačině, kobliha po obědě? Sladké pečivo neobsahuje dostatek vlákniny a nezasytí vás. Dopřejte si ho jen výjimečně a kombinujte ho se zakysanými výrobky.

Slané snacky – Zobnout si čas od času chips není zakázané, ale všeho s mírou. Slané snacky podporují zadržování vody v těle, neprospívají zažívání a mohou se podílet na vysokém krevním tlaku. Nahraďte je nakrájenou zeleninou a domácím dipem.

Potraviny, které vás po létě postaví na nohy


Superpotravina, která mávnutím proutku sníží krevní tlak a cholesterol, zbaví vás únavy a navždy odežene stres? Bohužel, zatím taková neexistuje. Zdravý životní styl je prostě dlouhodobá a komplexní záležitost, ke které zkratky nevedou. Je tu ale řada potravin a jídel, která vám na cestě za lepším zažíváním a pocitem pomůžou.

Ořechy a semínka
Hrst vlašských, lískových či kešu ořechů denně vám dodá potřebné omega-3 mastné kyseliny, které podporují funkci mozku a paměť. Semínka (lněná, chia nebo třeba dýňová) navíc přidají minerální látky a vlákninu, potřebnou pro správné zažívání.

Fermentované potraviny
Kysané zelí, kefír a jogurty obsahují probiotika, která podporují zdravou střevní mikroflóru, klíčovou pro silnou imunitu. Výborným spojencem v boji za lepší zažívání je i kimchi, které už si získalo pevné místo v českých jídelníčcích.

Bobuloviny
Borůvky, maliny nebo ostružiny jsou plné antioxidantů a vitamínu C. Pomáhají chránit buňky před oxidačním stresem, prospívají trávení a snižují zánětlivé procesy v těle.

Listová zelenina
Špenát, rukola nebo kapusta dodají vitamíny A, C, K a kyselinu listovou. Využijte je do salátů, zeleninových smoothie, která si můžete umixovat v práci, nebo jako přílohu.

Tučné ryby
Losos, makrela nebo sardinky jsou bohaté na omega-3 mastné kyseliny, které prospívají srdci i nervové soustavě. Dopřejte si je k hlavnímu jídlu nebo třeba jako zdravou pomazánku s celozrnným pečivem.

Luštěniny
Čočka, cizrna a fazole jsou zdrojem rostlinných bílkovin a vlákniny, udržují stabilní hladinu cukru a zasytí na dlouhou dobu. Kdo běžným luštěninám příliš nefandí, může ochutnat cizrnový hummus, který přesvědčí i nejzavilejší odpůrce. Navíc je dostupný v zajímavých chuťových variacích – třeba s červenou řepou nebo pálivými papričkami.


Jak si ulehčit návrat „do procesu“?


Základní rada je jednoduchá – jezte pravidelně. Začněte už od snídaně, kterou byste neměli odbývat ani přeskakovat, protože vám pomůže stabilizovat hladinu energie. Během dne si dopřejte i menší svačinky – nebudete pak mít snahu dojídat se večer sladkým. Nezapomínejte také dostatečně pít, aby vás v práci nebolela hlava a nebyli jste příliš unavení. 

Se správným jídelníčkem vám pomůže i plánování. Když si rozvrhnete, co budete během týdne jíst nebo vařit, ušetříte peníze za spontánní nákupy, a navíc si nastavíte režim, který pak budete snáze dodržovat.

Zdroj, foto: Košík.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles