Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nečekaný vánoční dárek? Jak se nejlépe postarat o štěně.

7. 01. 2021 | Zvířátka

Máte doma štěně?

Poradíme vám, co dělat a nedělat, když si domů přivedete štěňátko

Máte doma nový zvířecí přírůstek v podobě roztomilého štěňátka? O to je důležité láskyplně a důkladně pečovat, protože první měsíce jsou klíčové pro zdravý růst, správnou imunitu i celkovou poslušnost zvířete. 

Psí „miminka“ od své mámy a sourozenců odchází nejdříve v jejich osmi týdnech, rozhodně ne dříve. Tento čas potřebují štěňátka tomu, aby je fenka řádně kojila a oni už hladce přešli na běžné krmení. Také ho ale potřebují na to, aby si jejich imunitní systém navykl na okolní prostředí. V neposlední řadě i proto, aby si sourozenci spolu dostatečně vyhráli a prodělali tak první socializační kroky.

Nečekaný vánoční dárek? Jak se nejlépe postarat o štěně.Dobře vybírejte odkud pejsek pochází


Štěně od dobrého chovatele je zvyklé i na návštěvy cizích lidí i dětí, ideálně i (hodných!) pejsků apod. Při návštěvě chovatelů koukejte, jak vypadá prostředí, v němž dospělí psi i štěňata žijí. Všímejte si také, jak chovatel k psům přistupuje i jak jeho vlastní psi reagují na něj a na cizí lidi, tedy i na vás. Celková atmosféra vám hodně napoví o tom, v čem váš budoucí kamarád vyrůstá. Štěně kupte od certifikovaného chovatele. Ušetříte si velmi mnoho starostí a nepodporujete tím „množírny.  Když si vyberete své vysněné štěně, zeptejte se chovatele, čím krmí fenu a štěňata po odstavu. Kvalitní krmivo bez chemie vyrobené z hodnotných surovin s vyváženým poměrem živin ušetří mnoho starostí jak při vývoji a růstu štěněte, tak i v posilování jeho imunity.

Seznamujte se pomalu. Pozor na agresivní gesta


První dny doma s pejskem by měly být v seznamování spíše opatrnější. Pomalu, jeden po druhém k němu choďte, nebo nechte jeho samotného, ať si k vám přijde, očichá si vás, olízne. Nespěchejte a seznamujte se s ním pomalu. Už u štěněte, stejně jako u dospělých psů byste měli znát signály, které pro psa znamenají třeba nebezpečí, nebo boj. Tak třeba – nehlaďte psa tak, že si před něj stoupnete a sáhnete mu shora přímo na hlavu, mezi uši. To mohou psi vnímat jako nebezpečí a výzvu k boji. Také váš úsměv s vyceněnými zuby, pokud vás pes nezná, pro něj může znamenat něco jako signál „bacha koušu“.

Dbejte na dobrou imunitu již od začátku


Imunitní systém u psa, stejně jako u lidí, je po mozku druhý nejdůležitějším „orgánem“ v těle. Imunitu štěňat i dospělých psů je třeba neustále posilovat. Štěňata se rodí s velmi nízkou imunitou. Od feny v čase kojení získávají jen málo protilátek. A postupem času množství těchto protilátek v mateřském mléce klesá až do ca 6 týdne věku štěněte. Toto období nazýváme „imunitní okno“. Dobré je podávat krmivo s obsahem probiotik. Je prokázáno, že probiotiky posilovaný organismus je odolnější proti průjmům, ale také vůči alergiím, virům, infekcím nebo vnějším i vnitřním parazitům. Štěňata budou lépe trávit potravu i se lépe hojit při případných zraněních, po operacích apod..

Správná výživa je klíčová


Aby váš pes nevyrostl příliš rychle a v dospělosti neměl potíže s klouby i kosterním aparátem, hlídejte proto množství potravy a vyváženost živin v potravě. Vyzkoušet můžete například užitečnou pomůcku - kalkulačku krmných dávek, která množství krmiva spočítá za vás. Důležité je krmivo s obsahem kvalitního proteinu (maso). Pokud krmivo pro štěně nebude obsahovat dostatek kvalitního proteinu a správně vyvážený poměr všech ostatních živin, pes by se nemusel správně vyvíjet.

Základem pro každodenní energii vašeho štěňátka jsou kvalitní, přírodní tuky získané především z masa. Tuk z masa je pro štěně lehce stravitelný a maximálně využitelný. Pozor na průmyslově zpracovávaný tuk, který je do některých granulí přidáván uměle. Ten je hůře stravitelný a může tak způsobovat průjmy či další potíže. Mezi další důležité živiny, které by krmivo pro štěně mělo obsahovat patří: vápník, fosfor, vitamín D, hořčík a vitamín K.

Jak krmit a venčit?


Každé štěně, stejně jako jakékoliv jiné mládě, by mělo dostávat nejen větší množství kvalitní a hodnotné potravy, ale i vícekrát denně po menších porcích. Osmitýdenní štěně krmte minimálně čtyřikrát až šestkrát denně. Dávky krmiva postupně stoupají, přičemž denní frekvence krmení klesá. V půl až tři čtvrtě roce byste psa měli krmit pravidelně už jen dvakrát denně.

Ideální je, pokud navyknete svého psa na krmení 2x denně a k tomu mu alespoň 3x denně dopřejete procházku propojenou s tréninkem, zábavou apod. Když krmivo rozhýbe střeva při trávení, tak pak už jen krátký pohyb psa pomáhá k dalšímu pohybu střev a vylučování. Navyknete-li své štěně takovým aktivitám, počkáte si, až vykoná svou potřebu venku, a poté ho za to dostatečně pochválíte. Budete mít o starost méně, až na vás pejsek bude třeba čekat doma. Díky tomu se může naučit vydržet se svou potřebou až ven.

Zdroj, foto: Yoggies


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !