Jedna z nejúspěšnějších dietních metod posledních let nazývaná také jako "plážová dieta" je dílem floridského kardiologa A. Agatstona. Princip této třífázové diety je jednoduchý: málo tuků, málo sacharidů a hodně vlákniny. První fáze je nejpřísnější, kdo ji ale překoná, neměl by mít pak potíže stravovat se tímto způsobem třeba i celý život, udržet si rozumnou váhu a navíc žít mnohem zdravěji.
PRINCIP DIETY
První čtrnáctidenní fáze (odstranění zlozvyků): Třikrát denně běžné porce jídla: červené maso, drůbež, ryby, spoustu zeleniny, vejce, sýr a salát s olivovým olejem. Naprosto zakázáno je: pečivo, rýže, brambory, těstoviny, ovoce, cukrovinky, zmrzlina a cukr. 
 Druhá fáze (návrat zakázaných potravin): Začněte přidávat některá zakázaná jídla, pokud se neubráníte chuti na ně: chleba, těstoviny, rýži, brambory, čokoládu. Ovšem jen malé kousky! Druhou fázi je třeba držet tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované váhy.
Druhá fáze (návrat zakázaných potravin): Začněte přidávat některá zakázaná jídla, pokud se neubráníte chuti na ně: chleba, těstoviny, rýži, brambory, čokoládu. Ovšem jen malé kousky! Druhou fázi je třeba držet tak dlouho, dokud nedosáhnete požadované váhy. 
Třetí fáze (nový styl stravování): Už jste si zvykli na menší porce jídla, netrápí vás hlad. Zjišťujete, že vlastně nedržíte dietu, ale stravujete se rozumněji. Pokud z nějakého důvodu spadnete znovu do nezdravého přejídání, je třeba začít úplně od začátku.
ZAKÁZANÉ POTRAVINY
Brambory, bílý chléb, bílá rýže, těstoviny a bílý cukr. Umělé tuky se nahrazují přírodními.
POVOLENÉ POTRAVINY
Malé hříchy jsou povoleny – například dva čtverečky hořké čokolády nebo sklenka červeného vína večer není žádný problém. 
POZITIVA
 Díky plážové dietě se pomocí správně sestaveného jídelníčku naučíte regulovat chuť k jídlu a velikost porcí, aniž byste museli potraviny vážit a počítat jejich energetickou hodnotu. Naučíte se jíst čtyřikrát nebo pětkrát denně tak, abyste nikdy neměli pocit velkého hladu.
Díky plážové dietě se pomocí správně sestaveného jídelníčku naučíte regulovat chuť k jídlu a velikost porcí, aniž byste museli potraviny vážit a počítat jejich energetickou hodnotu. Naučíte se jíst čtyřikrát nebo pětkrát denně tak, abyste nikdy neměli pocit velkého hladu.
NEGATIVA/RIZIKA
Velmi nízké zastoupení sacharidů může vést k úbytku svalové hmoty a velké zastoupení vlákniny může u citlivých jedinců způsobit žaludeční potíže.
Zpět na kompletní seznam diet:
Nejznámější a nejpopulárnější diety
Zdroj: ŽijZdravě.cz
Vendi V.
ChytráŽena.cz
 
         Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty
Likér ořechovka - nejoblíbenější recepty Bramboráky - nejoblíbenější recepty
Bramboráky - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !
Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026
Školní rok a školní prázdniny v roce 2025/2026









 
  
 
 


 
            	   
            	   
            	   
            	  