Mnozí z nás mají zafixováno, že vápník a vitamin D mají význam pouze pro děti, tedy v období růstu. Lékaři i další odborníci však varují, že jak vápník, tak i vitamin D potřebujeme po celý život. V dětství a pubertě pro tvorbu kostí, později pak pro udržení jejich zdraví. Zatímco u miminek je doporučená denní dávka vitaminu D 600 IU (400 IU odpovídá 10 mikrogramům vitaminu D), u dospělých (19 – 50 let) je to 1000 až 2000 IU/den.
Dětská křivice už naštěstí vymizela

I dospělí vitamin D potřebují
A jaké jsou příznaky nedostatku vitaminu D? „Úplně na začátku žádné. Nedostatek vitaminu se neprojeví jako angína, kdy pomnožená bakterie vyvolá horečku. Nedostatek tohoto vitaminu se projevuje plíživě. Nic nás nebolí, nic nás neomezuje. O to horší jsou následky,“ vysvětluje lékařka. Osteoporózou, tedy nemocí projevující se řídnutím kostní tkáně, trpí v ČR téměř tři čtvrtě milionu obyvatel. Ročně prodělá osteoporotickou zlomeninu krčku stehenní kosti 21 tisíc Čechů. Osteoporózu nezpůsobuje pouze aktuální nedostatek vápníku a vitaminu D. Je především důsledkem nedostatečné kostní hmoty vybudované v období do puberty.Hledá se vitamin D
Základním zdrojem vitaminu D je sluneční záření. Díky sluníčku lze získat až 95 % z celkového doporučeného denního příjmu. Jenže vitamin D se do těla dostává po 15 až 20 minutách. Opravdu trávíme denně na slunci tolik času? Když už ven přeci jen vyrazíme, natřeme se krémem s co nejvyšším faktorem, který vstřebávání vitaminu D zamezuje. Celý den jsme pak zavřeni mezi čtyřmi stěnami – ať už v práci u počítače, nebo doma u televize. Náš životní styl se citelně změnil, vitamin D proto musíme přijímat především z potravin.
Ryby nebo mléko
Dobrým zdrojem vitaminu D jsou ryby. Ideální jsou sardinky, stejně jako treska, tresčí játra, sleďové filety či losos. Věděli jste třeba, že pečením lososa nedochází ke ztrátě vitamínu D, zatímco při smažení se jej vytratí až 50 %? Dejme si však ruku na srdce. Jak často se v našem jídelníčku ryby objevují? Kolikrát za týden je servírujeme našim dětem? Není nic snazšího, než do stravy nás a našich dětí zařadit i mléčné výrobky. Mléko a mléčné výrobky jsou bohatým zdrojem nejen vápníku.Zdroj: Lactel