8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 03.05. 2024
Dnes má svátek Alexej
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nejlepší svačina je s pečivem!

15. 08. 2022 | Zajímavosti
-Komerční sdělení-

Chutná svačina s pečivem je připravená cobydup a každý den může být jiná. Hodí se do školy, do práce, na výlet, kamkoli. Voní, křupe, chutná dětem i dospělým a dodá energii potřebnou pro běžné činnosti i dobré soustředění. Rozmanité pečivo jako svačinový základ můžeme mít stále po ruce a vybírat si z něj podle individuálních potřeb, chuti, příležitosti i nálady.  

V obchodech máme na výběr z nepřeberného množství druhů pečiva – od velmi populárního bílého (pšeničného) pečiva přes žitné, pšenično-žitné, celozrnné a vícezrnné výrobky až po různé druhy s přidáním kvasu nebo kvásku. Zároveň se nemusíme spokojit se standardními tvary, jako jsou bagety, kaiserky a chleby, ale můžeme si dopřát i různé rustikální výrobky s tradičním venkovským vzhledem. Nebo můžeme svačiny připravit z řemeslných druhů pečiva, jako je dřevorubecký chlebík, dřevorubecká bageta, ciabatta s rajčaty aj. Jejich lákavý vzhled doprovází skvělá chuť i nutričně vhodné složení. Do pečiva se také přidávají různé netradiční suroviny jako olivy a sušená rajčata, které dělají výrobek chuťově jedinečným a jeho konzumaci proměňují v opravdový zážitek. Dalšími druhy pečiva v široké nabídce pro dobrou chuť jsou křupavé croissanty, různě plněné taštičky, slaďoučké donuty a spousta dalších.  

Nejlepší svačina je s pečivem!S čím zkombinovat?


Pečivo je dobré vždy něčím doplnit, aby svačina byla nutričně vyvážená a zasytila na delší dobu. Po samotném pečivu rychleji vytrávíme, protože rychle vyvolává pocit zasycení a zároveň dochází k rychlejšímu vytrávení – po jeho konzumaci se rychle zvýší hladina krevního cukru a rychle se pak také sníží, v tu chvíli máme pocit hladu a potřebu další návštěvy spíže. Nejlepší jsou potraviny s obsahem bílkovin (maso, šunka, sýr, vejce, pomazánky z těchto potravin nebo z luštěnin), případně trocha tuku. Rozhodně ale nesmíme zapomenout na zeleninu nebo ovoce – nejenže dodá svačině důležité vitamíny a minerální látky, ale také příjemně osvěží.

Za jak dlouho sníst?


Složení svačiny by mělo odpovídat také tomu, za jak dlouho ji budeme konzumovat. Je rozdíl, jestli děláme svačinu, kterou hned sníme, nebo ji připravujeme dítěti do školy, které se k ní dostane až o velké přestávce. Nebo jestli si ji vezmeme do práce, kde může být klidně celý den v lednici. A na výlet se svačiny připravují i den dopředu. Proto je potřeba mít na paměti, že některé potraviny snadno podléhají zkáze a nemáme-li možnost sníst je do 4 hodin od přípravy (a zároveň nemáme k dispozici chlazení), není vhodné je do svačin dávat. Na takový seznam „pozor potraviny“ se řadí například maso, šunka nebo ryby. Naopak sýry, ovoce a zelenina se hodí téměř vždy.

Do čeho zabalit?


Důležitou roli hraje u svačiny také její obal. Do tašky je ideální krabička, kde si svačina zachová svůj původní tvar a nepromění se v cosi neidentifikovatelného, co vůbec neláká ke snědení. Stejné je to s výletní svačinou, kdy se mohou hodit i chladící varianty obalu. Svačiny můžeme balit také do ubrousku, sáčku, potravinové fólie nebo alobalu. Ale pozor, v případě alobalu by se svačiny měly zkonzumovat do 4 hodin od přípravy a neměly by obsahovat výrazně kyselé nebo slané potraviny ani nakrájené čerstvé ovoce nebo zeleninu. Ubrousek se zase může na svačinu přilepit, což chuti na ni nepřidá.

Ano, svačina je skoro věda – od původního jednoduchého záměru nasytit přes kvalitu, zdraví a estetiku až k emocím, které ke každé svačině přidáváme. V každém případě, až si dáme voňavé čerstvé pečivo a krásně to zakřupe, dostaneme svoji odměnu. Dobrou chuť!



Pro inspiraci…



Ciabatta s jahodami Ciabatta s jahodami


1 ciabatta, 2 lžíce cottage sýru, rukola, 3 plátky šunky, 3 větší jahody, 2 lžíce bílého jogurtu, máta, 1 lžička medu

Ciabattu podélně rozřízneme, přidáme cottage sýr, poklademe lístky rukoly, přeložené plátky šunky a na plátky nakrájené jahody. Pokapeme jogurtem ochuceným sekanou mátou a medem, přidáme pár lístků rukoly a přiklopíme druhou polovinou ciabatty.



Kornbageta s ředkvičkami a žampiony Kornbageta s ředkvičkami a žampiony


1 kornbageta, pomazánkové máslo, 2 listy salátu Lolo Biondo, 50 g moravského uzeného masa, 3 ředkvičky, 3 žampióny

Kornbagetu podélně prořízneme, lehce namažeme pomazánkovým máslem, poklademe listy salátu a proložíme plátky moravského uzeného masa, ředkviček a žampiónů.




Toust s budapešťskou pomazánkou

Toust s budapešťskou pomazánkou
1 plátek světlého toustového chleba, 10 g budapešťské pomazánky, salát Lolo Biondo, 3 plátky vejce uvařeného na tvrdo, 1 plátek debrecínky

Toustový chléb na sucho opečeme, potřeme budapešťskou pomazánkou a rozkrojíme na 2 trojúhelníky. Jeden trojúhelník poklademe listy salátu Lolo Biondo, plátky vajec a debrecínky a přiklopíme druhým namazaným trojúhelníkem.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !