Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den

24. 09. 2020 | Svatba
Svatební sezóna je v plném proudu! Krásný dort, výzdoba, prstýnky, svatební šaty, účes... Stojí nemalé úsilí veškeré detaily vyladit – a pak je najednou během jednoho dne všechno pryč. Naštěstí zůstanou vzpomínky v podobě fotografií. Pokud chcete zvěčnit novomanžele i celé svatební veselí, poradíme vám, na co se při focení svatby zaměřit!

Svatební fotograf dokáže zachytit neopakovatelné okamžiky, na které později s nostalgií všichni vzpomínají: vyřčené „ano“ před oltářem, výměna prstenů, první polibek, tanec novomanželů... Díky fotografiím zůstanou ty chvíle navždy zachyceny a člověk si je může kdykoliv s dojetím připomenout. Role fotografa je proto při svatbě klíčová!

Originální rukopis

Každý fotograf má svůj styl – najděte si jej i vy! Máte raději stylizované fotografie, anebo lifestyle snímky zachycující emoce? Líbí se vám umělecká úprava fotografií v postprodukci anebo dáváte přednost přirozenosti? Při hledání inspirace se vydejte na napínavou průzkumnou cestu vlnami internetu a zjistěte, jaké možnosti existují. Nesnažte se však kopírovat, ale hledejte svůj vlastní směr...

svatbaKrásná lokace

Fotogenická lokalita je základem. Vypravte se proto dopředu na místo svatby a vytipujte si vhodná místa a zákoutí, která vytvoří kouzelné pozadí k vašim fotografiím. Stále více Čechů si nechává svatební fotografie fotit i mimo Českou republiku, aby měli něco nového a jiného než všichni jejich kamarádi. Například příroda v Rakousku nebo v italských Dolomitech je nádherná! To se pak fotí samo.

Vzájemné souznění

Před svatbou se sejděte s ženichem a nevěstou, abyste se domluvili nejen na všech technických podrobnostech, ale také si vyjasnili průběh celé události. Správný fotograf splyne se svatebčany a vlastně by o něm neměl nikdo ani vědět. Na schůzce byste měli probrat veškeré detaily, proto neváhejte přednést svou představu, ale také se ptát! K fotografovi by novomanželé měli cítit důvěru, že bude vědět, co dělá. Domluvte se, jakým způsobem bude účastníky svatby při focení instruovat a jak bude probíhat komunikace. Budete na svatbě jako hlavní fotograf, nebo jen pomocný? Bude vaším úkolem zachytit veškeré dění, nebo jen daný úsek celého dne? Kolik upravených fotografií má být výstupem? Jaké bude ohodnocení? Bude zapotřebí záloha? V jaké výši? Vše si raději dopředu vyjasněte, aby později nedošlo k nedorozumění.

Mají fotit i svatebčané?

Jsme dnes zvyklí často sledovat svět skrze displej mobilu – ale na svatbě by tohoto nepostradatelného elektronického společníka měli všichni uschovat do kapes či kabelek a nenarušovat novomanželům jejich jedinečné chvíle. Naopak, žádoucí je, aby si je s nimi užili, věnovali jim pozornost a nenechali se rozptylovat smartphony. A to ani v případě, že si chtějí obřad a následné veselí zvěčnit! Motají se potom do záběru a nabourávají slavnostní atmosféru. Přesto však není od věci, když snoubenci vyberou jednoho nebo dva přátele (a těmi můžete být právě vy), kteří dostanou výsadu dokumentovat dění – mohou totiž zachytit jiné okamžiky než najatý profi fotograf. Například ve chvílích, kdy se profesionál věnuje fotografování portrétů ženicha a nevěsty a jejich rodiny anebo se zaměřuje na krájení dortu, mohou tito dokumentaristé z řad přátel zvěčnit, co dělají ostatní hosté, anebo hledáčkem fotoaparátu zaznamenat večerní párty poté, co fotograf společnost opustí. A také novomanželé získají snímky z různých úhlů pohledu...

Jak udělat krásné svatební fotky?

Pokud jste získali výsadu podílet se na dokumentování svatby, dáme vám několik tipů od profesionálů, aby byly vaše snímky co nejpovedenější!
- Kompozice: Zkoušejte různé typy kompozic. Celek novomanželů, ale také portréty svatebčanů i detaily (výzdoba, prstýnky, dort...).
- Vhodné pozadí: Nemělo by odvádět pozornost od novomanželů, harmonicky působí například zeď, zákoutí parku... Zároveň dbejte na to, aby pozadí nebylo příliš jasné! Způsobí to podexponování objektu fotoaparátem, takže z postavy vznikne tmavá silueta. Abyste tento problém překonali, můžete vyklopit vestavěný blesk fotoaparátu.  
- Netradiční úhly: Chcete-li aby se na výslednou fotografii vešli všichni svatebčané, zkuste je vyfotit z výšky (například z balkonu, ze zídky). Kapelu na pódiu zase můžete zabrat z podhledu. A novomanžele skrze skleničky šampaňského... Nebojte se experimentovat!
- Světlo: Nejlepší světlo je podle mě přirozené, využívám ho na 80 % svých fotografií. Pokud se během dne i večer rozhodnete použít blesk, učiňte tak pouze venku, protože blýskání v interiéru vytváří tvrdé stíny. Zde je lepší zvýšit citlivost ISO. Světlo, to jsou také odlesky a odrazy – zkuste s nimi rovněž experimentovat. Vhodnou dekorací jsou také svítící písmena.
- Jedinečnost okamžiku: Stylizované pózy jsou krásné, ale nepřestávejte fotit ani při přechodech mezi nimi – tam teprve vyniknou ty pravé emoce!

Zdroj: fotograf Denis Fueco


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den:

Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den
Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den
Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den
Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den
Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den
Nenechte vyblednout vzpomínky na svatební den
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !