Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Neplatná výpověď – aneb jak se bránit?

14. 05. 2010 | Finance

Pracovní právo není mezi obyčejnými pracovníky příliš často kvalitně a hlavně spolehlivě prezentováno, a proto většina zaměstnavatelů spoléhá na to, že jsou v podniku jedni z mála, kteří tomuto odvětví práva dokonale rozumí a můžou si dělat se svými podřízenými takřka co se jim zlíbí.


To se ale pekelně mýlí – vy po přečtení tohoto článku budete vědět, že pokud Vám zaměstnavatel dá výpověď, která bude neplatná, můžete dále trvat na to, aby Vás zaměstnával, případně žádat náhradu ušlého zisku!


Jednoho dne přijdete do práce a na svém pracovním stole uvidíte podezřelou obálku. Vaše nejhorší noční můry se potvrdily, v obálce naleznete výpověď. Pokud se v pracovním právu příliš neorientujete, kancelarnezbývá Vám nic jiného, než výpověď přijmout a hledat si jiné místo. Co když ale napsaná výpověď má neplatný charakter? Jak vypadá neplatná výpověď a jak se proti ní můžeme spolehlivě bránit?


Neplatná výpověď


Výpověď má neplatný charakter, pokud nesplňuje ani jeden z těchto zákonných důvodů, díky kterým může dát zaměstnavatel zaměstnanci výpověď. Důvody jsou přesně vymezeny v zákoně:


a) ruší-li se zaměstnavatel nebo jeho část
b) přemísťuje-li se zaměstnavatel nebo jeho část
c) stane-li se zaměstnanec nadbytečným, vzhledem k rozhodnutí zaměstnavatele nebo příslušného orgánu (snížení počtu zaměstnanců, organizační změny atd...)
d) nesmí-li zaměstnanec vykonávat dosavadní práci podle lékařského posudku pro pracovní úraz nebo nemoc z povolání
e) pozbyl-li zaměstnanec způsobilost konat dále dosavadní práci (lékařský posudek)
f) nesplňuje-li zaměstnanec předpoklady stanovené právními předpisy pro výkon sjednané práce (neuspokojivé pracovní výsledky)
g) existují-li důvody pro okamžité zrušení pracovního poměru
h) soustavně méně závažná porušení povinnosti
i) nebo jestliže byl zaměstnanec v době posledních 6 měsíců písemně upozorněn na možnost výpovědí


pravnickaPokud dá zaměstnavatel zaměstnanci výpověď, musí ji skutkově vymezit (napsat důvod). Nesmí také dojít k záměně s jiným důvodem a důvod výpovědi nesmí být dodatečně měněn.  Pokud jste obdrželi výpověď z jiného důvodu, než které jsem výše vyjmenovala, braňte se!


A co dál?


Pokud s Vámi zaměstnanec neplatně rozvázal pracovní poměr, písemně mu oznamte, že výpověď nepřijímáte – je neplatná a že žádáte, aby Vás dále zaměstnával (vzor najdete pod článkem). Pokud si však i nadále zaměstnavatel trvá na svém a zaměstnávat Vás nechce, obraťte se s žalobou na příslušný okresní soud (vzor žaloby naleznete pod článkem). Ten Vám samozřejmě dá za pravdu. Můžete také požadovat náhradu mzdy nebo platu za období, ve kterém jste měli vykonávat práci až do dne, než je vynesen zákonný rozsudek.


Přeji spoustu pracovních i osobních úspěchů!


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ako sa tam vrátiť
Obrázek uživatelky
profil
výborné rady
Obrázek uživatelky
profil
To určitě měly. Smajlík Ale berme v potaz, že "vzorová" paní Černá nemusí patřit k těm jazykově nejzdatnějším. Mnohem důležitější je v tomto případě formální stránka (respektive stylopis) než bezchybný pravopis. Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles