MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 13.05. 2024
Dnes má svátek Servác
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nepodceňte sílu slunečních paprsků během dovolené na horách

27. 01. 2021 | Péče o tělo
Vysoké převýšení a bělostný sníh, které jsou pro ideální lyžařskou dovolenou samozřejmostí, stojí také vysvětlením, proč má horské slunce takovou sílu a vy se často vracíte ze sjezdovky nejen příjemně unavení, ale také spálení. Dermatologové proto doporučují, abyste se i na horách chránili přípravkem s dostatečným SPF faktorem.

Pokud už vyrazíte na hory a vystavíte tak svou pleť slunečním paprskům, krém je prostě nezbytností. Na sjezdovku dopřejte svému obličeji, který se jako jediný se slunečními paprsky setkává, klidně ochranný faktor 50. Slunce totiž v zimě svítí stejně jako v létě a k naší pokožce pronikají obě známá záření UVA i UVB. Zatímco UVA je pro pokožku méně nebezpečné, a naopak příznivě ovlivňuje tvorbu vitamínu A a D, UVB je považováno za nebezpečné, protože způsobuje předčasné stárnutí kůže a také její karcinom.


Proč to slunce tolik svítí zrovna na horách?


Nepodceňte sílu slunečních paprsků během dovolené na horáchČerstvě napadaný sníh na horách dokáže zesílit sluneční záření až o 80 %. Stínu na sjezdovkách také není příliš mnoho, a pokud vůbec nějaký je, od sněhu se do něj slunce stejně odráží. Obecně platí, že na každých 1000 výškových metrů převýšení je záření intenzivnější a škodlivější až o 15 %.Svou roli v posílení slunečních paprsků, které vám při nedostatečné ochraně pokožky mohou způsobit nepříjemné spálení, hraje také řidší vzduch. Přes něj paprsky snadno pronikají, a pokud svou pokožku nechráníte dostatečným SPF faktorem, zaděláváte si na její spálení. 


Nejen slunce v zimě může škodit


Zatímco na hory doporučují odborníci faktor SPF 50, na běžné dny ve městě postačí SPF 30. Pokud chcete své pleti věnovat dostatečnou pozornost, vhodně zvoleným SPF faktorem to ale nekončí. Pleť byste také měli vždy dostatečně hydratovat.
Pleti nesvědčí ani běžná zima ve městě, kdy je ve vzduchu méně vlhkosti než v jarních a letních měsících, a my několikrát denně přecházíme z mrazivého prostředí do přetopených kanceláří a pleť tím značně trpí. Taková chronická zátěž pleti může vést k různým dermatózám, jako například k rozvoji rosacey.





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
O dovolené na horách si můžeme nechat jen zdát Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles