8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 05.05. 2024
Dnes má svátek Klaudi
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nesplněný sen

6. 06. 2020 | Vaše příběhy
Když jsem se po skončení střední školy - jedenáctiletky - rozhodovala o budoucnosti, bylo mně teprve 17 let.  Neměla jsem vyhraněné zájmy, přihlášku jsem si vzhledem k prospěchu mohla podat na libovolnou VŠ. Zcela náhodně se mým třídním stal na venkovské škole vynikající bohemista a překladatel, vysokoškolský profesor z Brna. Doporučil mně studium novinařiny v Praze, ale tak daleko mě rodiče nechtěli pustit, tak jsem studovala jazykový obor v Brně a žádnou novinářkou jsem se ani v malém městě pozdějšího bydliště nestala.

S odstupem mnoha let od doby, kdy jsem si představovala,  jak pracuji v redakci významných  novin, zjišťuji stále častěji, že bych se se svou povahou, výchovou v rodině a předpotopními názory na slušnost vůbec na takový post nehodila.

Novináři se musí podřizovat trendu redakce a politiky, jsou školeni, jak a o čem psát, ovlivňují přece čtenáře. To jsem nic nového neobjevila. Jen jsem si znovu uvědomila, jak se dá hrou se slovy krásně překroutit cokoli, když jsem nedávno četla román amerického spisovatele Sinclaira Lewise Anna Vickersová. Pojednává o Americe 30. let minulého století /vydán v originále r. 1933/ a také o ženském hnutí za emancipaci.
Zaujalo mě, co dokázali novináři udělat s fakty po rozhovoru s lékařkou dr. Wormserovou, kterou si průkopnice hnutí pozvaly. 

Její osobité odpovědi na spoustu otázek novinářů a novinářek bych kvůli formulaci a obsahu ráda citovala všechny.  Ale třeba si román přečtete samy. Vybrala jsem pro vás část o lásce a ženách - prezidentkách.
„Jestli uznávám volnou lásku? Co tím míníte, milá slečno? Copak může být také jiná láska než volná? Míníte tím, zda věřím, že skutečná vášeň - ne jen chvilkové opojení při svitu měsíce - je vznešenější, než dětinský obřad, provedený nějakým kazatelem, nu ovšem, že tomu věřím. Vy ne?“

Srovnejte s textem z novin:
„Láska je jen chvilkové opojení vyvolané měsíčním svitem, ale i tak je důležitější než trvalé manželství,  neboť jsou prováděny duchovními, kteří jsou všichni dětinští. Volná láska - to jest: mít milence, kdykoli se vám zachce - je nejen přípustná, ale nezbytná pro každou osvobozenou ženu!“

Podobně přepracovali i odpověď dr. Wormserové na otázku, zda v budoucnu se může žena stát prezidentkou Spojených států. Doktorka uvedla mnoho žen - panovnic, které si podle ní vedly lépe než muži - královnu Alžbětu, Kateřinu Velikou, Marii Terezii Rakouskou aj.

Výsledek v novinách by pobavil i dnes - uvedly, že „příštím prezidentem Spojených států bude žena a bude mnohem lepším prezidentem než kterýkoli muž. Marie Louisa Rakouská byla nejskvělejší panovnicí, která kdy žila.“
Asi ji nenajdeme ani na netu.
Takže nelituji, že jsem se nestala novinářkou a nemusela jsem nehorázně lhát nebo novátorsky  „přepracovávat“ něčí slova.

Prababka - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Zajímavý,pěkně napsaný článek.Smajlík
Zajímalo by mě zjištění,jestli novináři opravdu věří tomu,co napíší.Někdy je to úplný nesmysl,co se člověk dočte.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
krásný článekSmajlík
Také bych nechtěla být novinářkou právě z toho důvodu, že se lže,překrucuje a píše jen o tom,co je populární.

Obrázek uživatelky
profil
tak nějak to s novináři často je, musíme se naučit číst mezi řádkySmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles