Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nevěřte mýtům, ani těm o medu

22. 09. 2022 | Zajímavosti
Podzim se už pomalu hlásí o slovo a s nimi i nechtěná, ale očekávaná nachlazení, chřipky a další virózy. Tradice našich babiček i maminek velí sáhnout po zázvorovém čaji s medem a citrónem, ale možná už jste slyšeli někoho říkat, že med v horkém čaji ztrácí své účinky. Je to ale mýtus, stejně jako řada dalších. A takových „fake news“ existuje o medu více:  

    1. Med v horkém čaji ztrácí všechny vitamíny
Běžně připravený čaj má teplotu 80 – 90 °C, když se do něj ponoří lžička s medem a zamíchá, tak teplota čaje rychle klesne. Teplotní zátěž pak není na med tak vysoká a dlouhá, aby došlo k úplnému znehodnocení medu a v něm obsažených zdraví prospěšných látek. Med nikdy v čaji nevařte.

mýty o medu    2. Zkrystalizovaný med už není kvalitní

Krystalizace je pro med přirozenou vlastností a důkazem toho, že je med kvalitní a že s ním nebylo nešetrně manipulováno. „Doba, za jakou dojde u medu ke krystalizaci, závisí na podílu fruktózy a glukózy. Čím větší má med podíl fruktózy, tím později zkrystalizuje,“ uvádí medový someliér.

    3. Tekutý med není kvalitní
Opačným pólem k minulému mýtu je snaha vydávat za kvalitní jen ty medy, co rychle krystalizují (to jsou většinou medy květové, hlavně z řepky) a u tekutých medů šířit fámy o nešetrné úpravě nebo dokonce ředění. Na tekutost a krystalizaci, jak už bylo řečeno, má vliv podílu jednotlivých jednoduchých cukrů v nektaru a tím pádem i medu. Ještě před několika desítkami let byly v Čechách k vidění medy s mnohem větší tekutostí a pozdějším časem tuhnutí, protože byl mnohem větší podíl medů medovicových (označovaných také jako lesní).

    4. Med v obchodech neobsahuje pyl
I takový nesmysl se můžete dočíst. Pyl je v medu vždy, zastupuje v něm při rozborech podíl bílkovin a navíc poukazuje na původ, odkud med je. Dá se tak poznat, jestli je z Evropy, Číny nebo Jižní Ameriky. Medy v obchodech procházejí třístupňovou kontrolou, rozbory a chemickými analýzami, které prověřují dodržování norem. Např. pyl v medu označeném jako lipový musí ze zákona obsahovat minimálně 10 % lipového pylu.

    5. Zkrystalizovaný med lze jen rozpustit

Pokud vám med doma zkrystalizoval můžete pak med buď šetrně ztekutit zahřátím do 45 °C, nebo si můžete med napastovat. Toho dosáhnete tak, že med vložíte do větší nádoby, mechanicky jej rozdrtíte a poté ho po dobu několika dnů pravidelně cca 3x denně promícháte nerezovou metličkou. Už po pár dnech uvidíte, jak med mění svoji strukturu a stává se krémovým.

    6. Med nepotřebuje být speciálně skladován
Medu nesvědčí světlo a vysoké teploty, proto by měl být uchováván při teplotě do 25 °C, v temnu a suchu. Můžete ho mít ve spíži, ale třeba i v lednici. Med je hygroskopický a pohlcuje vlhkost ze vzduchu a tím i pachy, proto dbejte na to, aby byla sklenice vždy dobře uzavřená a nehrozila tak kontaminace vlhkostí z vnějšího prostředí.

    7. Med se nemůže zkazit
Dlouhá trvanlivost medu je způsobena vysokým obsahem jednoduchých cukrů, nízkým obsahem vody a antibakteriálními účinky. Pokud ale není med kvalitní a má v sobě vysoký podíl vody, může začít kvasit. Kvalitní medy procházejí přísnou kontrolou složení, která spočívá v kontrole fyzikálního a chemického složení medu, ověření nepřítomnosti antibiotik, pesticidů a jiných látek, které do medu nepatří.


Zdroj, foto: Medokomerc



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkZaujímavý článokSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles