Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezapomenu

7. 12. 2013 | Vaše příběhy
Když mi bylo asi 10 let, tátova maminka onemocněla na tu nejzákeřnější a nejhorší nemoc   - rakovinu. Je to už dlouho, co se s ní taťka dlouho nebavil, ani nevím, proč. A před čtyřmi lety jsem s rodiči jela na dovolenou do Roudnice nad Labem a okolí, naplánovali jsme, že za babičkou zajedeme, ale to ještě nebyla nemocná. Přicházeli jsme k domu, kde bydlela a ona se dívala z okna. „Ahoj, babičko!“ Zavolala jsem. Nechápala, nepoznala mě! Vždyť jsme se naposledy viděly, když jsem slavila své třetí narozeniny. Babička byla dojatá. Mamku poznala, taťku taky. Strávili jsme u ní dva dny.

Nejvíce mě naštvalo, že se jí táta za všechno ani neomluvil. Snažila jsem se, abych s ním nemusela mluvit. Babička by mi dala všechno na světě, milovala jsem ji. Když nadešel poslední den naší dovolené, nechtělo se mi vůbec odjíždět. „Příští rok se určitě uvidíme,“ slíbila jsem babičce. Doma jsem slyšela, jak se naši hádají. Proč ses jí neomluvil? S Vladimírem jste se chovali jako malí kluci! (Vladimír je taťkův brácha). To mu vyčítala mamka. Táta neodpovídal. Mlčel. Nevypadalo, že by ho to nějak mrzelo.   

nezapomenuZa rok, v dubnu jsme jeli s naší třídou do Prahy vlakem na jednodenní výlet. Byla to velká legrace a dobrodružství. Se čtyřmi spolužáky jsme měli své kupé. Hráli jsme karty, poslouchali hudbu a dělali blbosti. Do Prahy jsem se těšila, je to moje srdeční záležitost i přesto, že jsem z Moravy. Navštívili jsme Karlův most, Staromák, Václavské náměstí, jedno nákupní centrum, Malou stranu a také Národní divadlo a Muzeum. Odjezd z hlavního nádraží se plánoval přibližně v pět hodin. Ani nás nenapadlo, že taťka Prahou projíždí pracovně! A proto jsem nemusela jet zpátky vlakem, nýbrž autem s taťkou. Řekl, že se zastaví u babičky. Měla jsem toho za celý den dost, to víte - vstávat ve čtyři ráno není zrovna příjemné.

Přijeli jsme k babičce a já už si pamatovala, v kolikátém patře a kde přesně bydlí. Jak mě uviděla, nevěřila vlastním očím. „Co vy tady děláte? Jirko?“ Všechno jsem jí vyprávěla a hřálo mě, že s ní můžu zase být. Další den ráno  už jsme se chystali domů. Byl to jeden z nejúžasnějších výletů, které jsem zatím zažila a spolužáci mi potom říkali, že je škoda, že jsem s nima nejela zpět, prý bych smíchy brečela...           
Po čase jsme dostali telefonát od taťkovy sestřenice. Babička leží v nemocnici, měla mozkovou příhodu. Zastavilo se mi srdce. Proč? Vždyť před měsícem byla úplně zdravá! Čekalo se, co bude dál.Tátova sestra zakázala návštěvy. Vztahy byly velice komplikované. Naštěstí nám ta sestřenice pravidelně, kdykoliv se něco stalo nebo se babiččin stav zlepšil, napsala. Uplynulo čtrnáct dní, ale nikdo se neozval! Je to snad stejné? Tomu se mi nechtělo věřit a mamka už si dělala starosti. Sestřenice ani taťkův bratr nám nebrali telefon. Báli jsme se, jestli nedošlo k nejhoršímu... Ale to by nám dali přece vědět. Táta všechno vzdal. Že na bráchu i na sestřenici kašle, když jsou takoví.

Za pár dní měl stejnou trasu, jakou jsme spolu jeli z Prahy. Babička je pořád v nemocnici. Taťka se vrátil až po týdnu, nic však neřekl. Jednoho večera se mě mamka ptala: „Co si vůbec přeješ k svátku?“ Věděla jsem hned. Aby byla babička zdravá. Mamka se otočila a odcházela pryč. „Stalo se něco, kam jdeš?!“ Uslzené oči vypovídaly o všem. „My jsme ti to nechtěli říct, Myško.“ Rozbrečela se. Takže babička už nežije? Zůstala jsem stát s otevřenými ústy. Jen přikývla. Nepotřebovala jsem přemýšlet a dala jsem se do pláče. Nezvládala jsem to. Potom volal taťkův kamarád, taky z Roudnice nad Labem, kde babička žila. Nebude žádný pohřeb, prostě nic. Ani v úzkém rodinném kruhu. Tohle je nemožné. Jak se mohli zachovat takovým způsobem? Taťka byl spíše vzteklý než nešťastný. Seděl v kuchyni a s mamkou jsme ho poslouchaly z chodby:  „Já jsem takovej debil!“ Pořád dokola opakoval. Bylo mi jasné, proč.

Ležela jsem v posteli a za chvíli odbíjelo jedenáct. Celé dny, hlavně noci jsem probrečela a vzpomínala na babičku. Zdál se mi sen, že babička seděla u mě v pokoji na židli a něco mi chtěla říct. Nedokázala jsem se probudit, nevím, co mi to povídala. Pak jsem zjistila, že jsem se počůrala... Věřím na duchy a podobné věci. Jsem si jistá, že babička se mnou je pořád a sleduje mě z nebe. Vždycky se mi při vzpomínce na tento zážitek dostanou do očí slzy.


Bypass - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za ten článek, je potřeba snažit se věci napravovat dřív, než bude pozdě.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
je nádherný článek!!!!!!!!!Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Moc dojemné. Taky se mi stává, že se mi zdá o zemřelých blízkých, už jich mám v nebíčku hodně. Vždycky si také pomyslím, že jsou stále se mnou. Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Od srdce napsané, vzpomínej na babičku s láskou...
Obrázek uživatelky
profil
Neviem z akého dôvodu sa tvoj otec nestýkal s vlastnou matkou, ale myslím si, že je na synovi, aby prvý podal ruku k zmieru, veď je (mal by byť) matke vďačný za život a za výchovu.
Niekedy je ale ťažké spraviť ten prvý krok a potom, keď je už neskoro, je mu to ľúto.

Pouč sa z toho a snaž sa mať s rodičmi pekný vzťah.

A to, že babička nemala pohreb a možno nemá ani hrob nie je až také dôležité.
Spomínaj na ňu s láskou a sviečku jej môžeš zapáliť aj doma, keď si na ňu spomenieš, alebo ti bude smutno.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles