Vitamin D je pro naše tělo stěžejní, na starost má více než 200 procesů v lidském organismu. Tento vitamin rozpustný v tucích si většina z nás spojí se slunečním zářením. To však v našich krajích není celoročně dostatečně konstantní, pouze ze slunce tak nelze nepokrýt potřebný příjem vitaminu D. Svůj podíl na nedostatku vitaminu D v populaci má ovšem i malé množství času, který trávíme venku.

Vitamin D je možné získat i z kvalitní a pestré stravy. Jeho skvělým zdrojem jsou například vejce, mléko, houby, sýry, rybí i drůbeží maso, margarín či máslo. Vysoké hodnoty vitaminu D mívají zejména osoby, které jedí větší množství tučných ryb. Možným řešením přísunu vitaminu D jsou i fortifikované potraviny. Ideální cestou je kombinace kvalitní pestré stravy a pohybu na čerstvém vzduchu a slunci.
Pro získání potřebného množství vitaminu D můžete také sáhnout po doplňcích stravy, které vám pomohou zajistit jeho dostatečný přísun. Co se týká infekčních onemocnění, nejedná se samozřejmě o jediného účinného pomocníka zlepšujícího naši imunitu. Kromě vitaminu D se zaměřte na vyváženou stravu, která poskytne také dostatek vitaminu C a minerály, jako jsou například zinek a selen.
Zdroj, foto: Česká a slovenská asociace