MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 15.05. 2024
Dnes má svátek Žofie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Novoroční předsevzetí - finance pod kontrolou

10. 01. 2014 | Finance
Rok 2013 je minulostí a je čas se naplno soustředit na to, co  přinese rok 2014. Pro mnohé jsou úvahy o budoucnosti spojeny s plánováním a předsevzetími, jak se v přicházejícím roce stát lepšími lidmi. Kromě hubnutí a omezení kouření bývá jedním z nejčastěji vyslovených předsevzetí snaha zlepšit hospodaření s financemi. Nejedná se přitom o nesplnitelné předsevzetí – stačí si nastavit základní pravidla, jejichž dodržování vám pomůže spravovat osobní finance snáze a efektivněji.

Inspirujte se naším finančním desaterem, které vám poradí, kde a jak ušetřit, aniž byste se musela strachovat o další úžasné nakupování s kamarádkami.

1. Plánujte. V prvé řadě je důležité ujasnit si priority, možnosti a dále si stanovit dlouhodobé strategické cíle, kterých chcete dosáhnout. Netýká se to jen dlouhodobých plánů, jako např. vlastní bydlení, ale i běžných nákupů. Se seznamem se vyhnete nakupování zbytečností.

Novoroční předsevzetí - finance pod kontrolou2. Veďte si finanční deník.
Jednoduchý finanční deník vám prozradí, kolik a za co utrácíte a odhalí rezervy, které můžete využít k úsporám. Například nové internetové bankovnictví vám s přehlednou správou vašich financí snadno pomůže.

3. Plaťte kartou.
Při placení kartou totiž za nákupy bance poplatek neplatíte, ale při výběru z bankomatu ano. Potřebujete-li hotovost, můžete využít třeba službu CashBack. U vybraných prodejců stačí zaplatit kartou nákup alespoň za 300 korun a požádat o vydání hotovosti.  Zdarma můžete tímto způsobem vybrat až 1 500 korun.

4. Zřiďte si internetbanking a smartbanking – ušetříte čas i peníze. Místo placení složenek na poště nebo zadávání papírových příkazů v bance provádějte platby jednoduše ze svého počítace nebo chytrého telefonu.

5. Mějte přehled v bankovních poplatcích. Pokud chcete na poplatcích zaplatit co nejméně, pak byste si měli nejprve ujasnit, kolik a za co vlastně platíte. Osobní účty jdou často přizpůsobit vašim potřebám a platíte tak jen to, co využíváte. Schválně, kdy jste se naposledy zajímali o to, jestli je druh účtu, který používáte, pro vás ten nejvhodnější?

6. Nakupujte online. Využívejte internetové obchody, vyberete si pohodlně doma a zboží bývá často levnější. Pro přehled využívejte porovnávače cen, abyste opravdu koupili co nejvýhodněji. Pro e-shopy navíc platí přísnější pravidla než pro kamenné obchody, např. můžete zboží do 14 dnů bez udání důvodu vrátit. Moderní technologie 3D Secure (poznáte dle loga při zadávání údajů karty) navíc zajistí vysokou bezpečnost online plateb. „Tento systém umožní potvrdit platbu až kódem, který přijde klientovi na mobilní telefon," říká Peter Demjanovič.  

7. Optimalizujte či konsolidujte splátky. Pokud máte více než jeden úvěr, je vhodné úvěry sloučit, a tím si zajistit nižší splátky i úroky. Informujte se o možnostech ve své bance.

8. Spořte. Obecné novoroční předsevzetí „více spořit“ většinou nefunguje. Raději si dejte konkrétnější a hlavně měřitelné předsevzetí typu „uspořit měsíčně o 500 korun více“. Peníze, které každý měsíc ušetříte, dejte zhodnotit na termínovaný vklad nebo na spořicí účet.

9. Investujte. Ušetřené prostředky se dají zhodnotit i dalšími způsoby, například investicí do fondů. „Pokud investujete dlouhodobě a do různorodých fondů, můžete se dočkat zajímavého zhodnocení,“ radí manažerka Michaela Břehovská a dodává: „Nechte si poradit od odborníka a začněte třeba s malou částkou, ať si to vyzkoušíte.“




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Terminovany vklad a sporici ucet dneska nepokryje ani inflaci.
Obrázek uživatelky
profil
Můj spořící účet za poslední rok dvakrát snížil úrok.....Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík rady nad zlato.investovala jsem do podilovych fondu a za 2 roky jsem doslala cca 200 Kc.To se vazne vyplatiSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles