Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 28.04. 2024
Dnes má svátek Vlastislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Obezita domácích mazlíčků je nebezpečná. Zakročte včas!

23. 10. 2023 | Zvířátka
Nejběžnějším onemocněním domácích mazlíčků je obezita. Věděli jste, že  ve vyspělých zemích postihuje zhruba 50 procent psů a koček? Toto číslo je alarmující vzhledem ke zdravotním komplikacím, které s obezitou bývají spojeny. Je proto nezbytné umožnit psům i kočkám dostatek pohybu a poskytnout jim správnou a kvalitní stravu, ale i dostatečný přísun čerstvé vody.

Jak je uvedeno výše, ve vyspělých zemích může trpět nadváhou a obezitou téměř polovina zvířecích kamarádů. Například studie z roku 2018, publikovaná v časopise Veterinary Record, ukázala, že až 59 procent psů ve Spojeném království mělo nadváhu nebo bylo obézních. Také podle studie publikované v Journal of the American Veterinary Medical Association v roce 2018 je tomu tak u přibližně 56 procent psů a 60 procent koček v USA.

obezita u psů a kočekRozpoznejte ji včas


Hlavním ukazatelem obezity je nadměrná tělesná hmotnost. Pokud si nejste jisti, zda váš mazlíček trpí obezitou, měli byste ho nechat vyšetřit veterinářem. Ten může určit jeho ideální tělesnou hmotnost  podle plemene, věku a velikosti. Dalším znakem může být ztráta viditelných kontur těla – například pokud není vidět tvar pasu nebo pokud jsou žebra pod vrstvou tuku jen těžko hmatatelná. Obezita a nadváha způsobí také nechuť k pohybu a častější zadýchávání se.



Co může obezita u domácích mazlíčků způsobit?


Obezita u zvířat stejně jako u lidí může vést k řadě zdravotních problémů. Obézní psi a kočky mají vyšší riziko výskytu cukrovky, onemocnění srdce, artritidy a některých typů rakoviny. Přílišná váha může způsobovat problémy s dýcháním, a dokonce zkracovat život.

Prevence a zase ta prevence


Prevence obezity u psů a koček zahrnuje hlavně správnou stravu a dostatek pohybu. Je důležité, aby strava byl vyvážená a odpovídala věku, plemeni a úrovni aktivity. Omezte nadměrné množství pamlsků a lidské stravy, která může být  nejen příliš kalorická, ale zároveň i nezdravá. V dnešní době najdete i takzvaná odlehčená krmiva s nízkým podílem tuků pro psy s nadváhou.  Díky kvalitní a odlehčené stravě půjde snižování hmotnosti  zvířete mnohem snadněji.

Pravidelná fyzická aktivita, jako jsou častější procházky, hry nebo cvičení, může také pomoci udržet mazlíčka v dobré kondici.

Vyhrajte boj s obezitou


Léčba obezity u psů i koček vyžaduje komplexní přístup, což zahrnuje změnu stravy, navýšení fyzické aktivity a v některých případech také lékařskou intervenci. Veterinář může navrhnout speciální dietní plán nebo doporučit speciální dietní krmivo. Fyzická aktivita by měla být zvýšena postupně a pod dohledem odborníka, aby nedošlo k přetížení zvířete.

Obezita je u domácích mazlíčků vážným problémem, který vyžaduje pozornost a péči. Je důležité, abychom byli vůči nim zodpovědní a dbali na to, aby měli zdravou stravu a dostatek pohybu. Prevencí obezity jejich život nejen prodloužíme, ale také zlepšíme jeho  kvalitu.

Zdroj, foto: Krmiva Pučálka


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !