8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek?
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 30.04. 2024
Dnes má svátek Blahoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Od papyru k vložkám aneb trocha historie o vývoji dámských hygienických potřeb

19. 11. 2012 | Zajímavosti
Věděli jste, že u ženy v období plodnosti proběhne 400 – 450 menstruačních cyklů?  Což znamená, že v průměru menstruuje až sedm let svého života, za celou dobu ztratí až 36 litrů krve a spotřebuje v průměru 1 350 vložek či tampónů. V dnešní době bereme dámské hygienické potřeby jako samozřejmost, ale co používaly ženy před mnoha generacemi před námi a jakým vývojem vložky od té doby prošly?

Ve starověku používaly ženy během svých dnů různé hadříky, trávu, zvířecí kožešinu, mořskou houbu či papyrus, který buď složily a přiložily si jej k tělu, nebo jej smotaly do tvaru tampónu.  

V období středověku urozené dámy používaly speciálně střiženou košili s dlouhými spodními cípy, kterou zavázaly do uzlů či kožené menstruační pásy. Ženy ze střední vrstvy si vyráběly vlastní vložky z nejrůznějších dostupných Od papyru k vložkám aneb trocha historie o vývoji dámských hygienických potřebsavých materiálů; látky, vlny či obinadla, které si k tělu jen přikládaly, tehdy totiž nebylo zvykem nosit spodní prádlo. Vložky se používaly opakovaně. Ženy z nejchudších poměrů nepoužívaly pak vůbec nic. Během svých dnů se uchylovaly do ústraní.

První jednorázové vložky z dřevní buničiny začaly používat zdravotní sestry až na konci 19. století. Později byly vynalezeny speciální pásky, které přidržovaly vložky u intimních partií. Ze začátku byly vložky drahou záležitostí a tak uplynulo mnoho let, než se začaly používat pravidelně a v širším měřítku.

Teprve na počátku 20. století byly vynalezeny vložky ze savé buničiny obalené gázou. Textilní či dokonce pletené vložky se u nás používaly ještě ve 40. letech.  Byly však velmi nekvalitní a snadno propouštěly krev, nosily se tak v kalhotkách pokrytých igelitem. Druhá polovina 20. století ženám nabídla první jednorázové vložky vybavené neklouzavým gumovým páskem, který umožňoval uchycení ke spodnímu prádlu. V 80. letech byly v Československu k dostání jen vložky složené z několika vrstev vaty umístěné do síťky bez lepicího proužku. Přestože vložky nebyly nijak kvalitní a ani pohodlné, byl o ně obrovský zájem, protože na trhu nebyly k dostání jiné varianty.

V dnešní době máme už je z čeho vybírat. Jsou k dostání vložky s různou tloušťkou, délkou s křidélky či bez. Díky moderním technologiím mohou mít současné vložky již jen pár milimetrů, protože jejich savá schopnost je nyní mnohem dokonalejší.

Mnoho žen si oblíbilo také variantu s křidélky, která vložku udržuje na správném místě a chrání tak prádlo před znečištěním.  Díky inovacím, které moderní doba přináší, lze volit vložky i dle povrchového materiálu. Přestože ve většině vložek najdete absorpční jádro, které neutralizuje intimní zápach, můžete sáhnout i po vložkách s parfemací.

Alternativou vložek jsou tampóny, které jsou k dostání s aplikátorem nebo bez něj. I nabídka tampónů je přizpůsobena intenzitě ženské periody, a tudíž je lze používat i v době nejsilnější menstruace.

Zdroj, foto: Bella Perfecta


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
prešli sme v 60-tich a ďalších rokoch všeličím. Pamätám sa na papierovú vatu v gáze, gáza mala dlhšie konce, tak sme si dovnútra gatiek prišívali gombíky a konce gázy omotávali okolo nich, aby vložka aspon približne držala na tom mieste, kde mala. A tiež pamätám, že začiatkom 90-tich rokov nebolo vôbec dostať n i j a k é vložky. V drogoške povedali, že prídu a s i v stredu a keďže som chodila do práce, tak som nechala peniaze 10-ročnému synovi a prosila som ho, aby, keď príde zo školy, utekal do drogérie, ak by náhodou... A keď som prišla z práce , tak mi syn vrátil peniaze s tým, že okrem drogérie bol aj v papierníctve a ani tam nemali ! A to som potrebovala pri jednom cykle 3-4 balíky. Niekedy mi bolo i do plaču. Moja predpisateľka správne poznamenala, že na 400 cyklov použiť 1350 vložiek - naozaj nezmysel... Som po menopauze a neviem si to vynachváliť... !
Obrázek uživatelky
profil
Já během jednoho cyklu vypotřebuji zhruba 1/4 balení. Takže jedno balení o průměru 20 vložek mám asi na 3 cykly.
Obrázek uživatelky
profil
O NĚCO CHYTŘEJŠÍ
Obrázek uživatelky
profil
zajímavé počteníčkoSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Kdo to nezažil, neuvěří - hrůza, děs, katastrofa- ročník 1947- jinak bez komentáře, mooooooooooooooooc nerada na to vzpomínám, prožila jsem si i dost trapné situace,dobře,mžeuž je to za mnou, vy mladí to máte o m98 % příjemnější
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles