Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Léto - čas jahodLéto - čas jahod
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 18.05. 2024
Dnes má svátek Nataša
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička

26. 05. 2021 | Zajímavosti

Hráli jste také v dětství kuličky? Myslím ty obyčejné, hliněné, kterých byla plná hračkářství. Později se k nim přidaly skleněnky a cíněnky a další „luxusnější“ kousky.

 

Měl je snad každý z nás. Plátěný pytlík, a v něm spoustu malých barevných hliněných kuliček. Co jsme si s nimi vyhráli! Ještě si vzpomínám, že jsme hráli cvrnka, Prahu a mlýnek. Matně si vybavuji, že jedna z her, buď Praha, nebo mlýn, byla na pět důlků. Mamka, která byla v domácnosti, aby se o nás mohla starat, nám vždy radila z balkonu. Když jsme se sestrou vyhrály, ostatní děti nám vyčítaly, že nám mamka pomáhala. Jako bych i dnes cítila vůni hlíny, jak se do ní boří pata tenisek. Zatočit na patě, a důlek je na světě. K tomu hromada kuliček, a máme zábavu na celý den.

 Málokdo ale ví, kde a jak se kuličky vyráběly. Trochu jsem zapátrala po jejich historii. Kuličky vyráběla továrna Keram v Rakovníku. Ta vznikla na počátku 20. let minulého století. Nechal ji postavit na jihozápadní straně Rakovníka Artur Brok a stavby se ujal Ferdinand Černohorský.

V továrně se vyráběl i další tovar, přes obkladačky, kamna, šamotové cihly, tvárnice až po hračky pro děti.

Pojďme ale ke kuličkám. Malá jadérka se postupně obalovala hlínou, poté se vypalovala při teplotě 700 °C a následně barvila. Denně továrna poslala do světa 1 500 000 hliněných kuliček. Za sezonu to bylo 200 miliónů koulícího se dětského štěstí. S našimi kuličkami si hrály děti na celém světě. Vyvážely se až do Afriky.                                                                                               

To jsme byli ještě soběstační, a nejen v kuličkách. Na loukách se pásly naše krávy, jedli jsme čuníky z našich vepřínů. A co teprve brambory, jablka, rajčata a papriky, které nyní dovážíme! Ponožky z Lonky, to byl pojem. Coby malí jsme všichni tahali na sobě bavlněné punčocháče, které se dědily pro další generace. Byly neroztrhatelné. Flanelové košilky, bačkůrky, které neničily nohy, tepláčky s lampasem a flanelové pyžamo na knoflíky. Gumáky, ve kterých jsme pouštěli lodičky po kalužích. Stačilo nám málo, a vyhráli jsme si celý den.                                                                

Večer, když nás máma volala domů, každý z nás prosil: „Ještě aspoň pět minut, ještě je vidět!“  Ne jako dnešní děti, které se nudí. Nudí se, a mají vše. Mají moderní mobilní telefony, tablety, počítače, televize s desítkami programů. Nějak se ale vytratilo bezstarostné dětství. Moderní značkové oblečení nahradilo naše „oblečení na lítačku“, které přečkalo řadu pádů, a přelezli jsme v něm nejeden plot, vylezli jsme na spoustu stromů.  

Byli jsme tehdy chudší, a přesto mnohem bohatší. Bylo nám prima a měli jsme kamarády. Skutečné kamarády, z masa a kostí. Žádné virtuální přátele, které jsme nikdy neviděli. S klíči kolem krku, které se houpaly na šňůrce, jsme se těšili na každý nový den a na další dobrodružství. Tak málo nám stačilo ke štěstí. Blechy, švihadlo, guma, balon, již zmíněné kuličky, to byly naše hračky. S těmi jsme si dokázali hrát od pondělí do neděle, a nikdy nás neomrzely.

 Kdo z vás by tu dobu rád vrátil? Já určitě.


Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička:

Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička
Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička
Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička
Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička
Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička
Ono se řekne - obyčejná hliněná kulička
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký článek...
Obrázek uživatelky
profil
Také ráda na tu dobu vzpomínám,bylo to fajn.
Hliněné kuličky,skleněnky a cíněnky mám ještě doma.
Děkuji za napsaný článek,který mě vrátil do
bezstarostného mládí,bezva her a jiných krásných věcí.


Obrázek uživatelky
profil
Krásné vzpomínky na naše dětství.Moc za to děkuji.
Obrázek uživatelky
profil
Moc pěkně napsané. Taky na tu dobu často vzpomínám. Na hry s balonem, švihadlem, na četníky a zloděje i na ty kuličky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles