Kdy se letos slaví Den otců 2024?Kdy se letos slaví Den otců 2024? Léto - čas jahodLéto - čas jahod Jak správně pečovat o orchideje?Jak správně pečovat o orchideje? Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online !
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Neděle 16.06. 2024
Dnes má svátek Zbyněk
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Osm tipů, jak mít střeva v pohodě

7. 10. 2020 | Péče o tělo
V každodenním životě si mnoho z nás neodpustí dát si za „odměnu“ trochu nezdravého jídla. Je však důležité, aby naše malé prohřešky úplně nezastínily správný jídelníček. Stravování totiž není jen „doplňováním paliva“ a vyvážená strava může ovlivnit celý náš život, a střeva zejména. Jaká doporučení dodržovat pro lepší stav našich střev, která zodpovídají až za 70 % naší imunity?  Připravili jsme pro vás osm tipů a rozhodně nejsou jen o stravování.


Stav našich střev, zácpa, nebo dokonce hemoroidy nejsou zrovna populárním veřejným tématem, ale neměli bychom se o nich bát mluvit a zejména jim předcházet či je řešit. Mohou se totiž celkem nenápadně stát nepříjemným společníkem od soukromí až po pracovní prostředí.

TIP 1 – Rozličný jídelníček plný vlákniny
Jídelníček by měl být barevný a naplněný velkým množstvím rozličných potravin. Základem by měly být potraviny bohaté na vlákninu, jako je celozrnné pečivo, luštěniny nebo ořechy. Nepodceňujte ani sílu přírody, protože ovoce, zelenina a celá řada různých bylin obsahují také velké množství vlákniny. Doporučená denní dávka se pohybuje okolo 25–30 g,  Češi jí však konzumují často ani ne polovinu. Vláknina pomáhá v pohybu potravy střevy a zabraňuje zácpě. Nezapomínejte ani na kvalitní tuky v jakékoliv podobě od másla po libové maso, které představují dalšího důležitého pomocníka vašeho zažívaní.

muž toaletaTIP 2 – Jak vybudovat lepší prostředí v našich střevech?
Naše střeva rozhodně nejsou jen jednoduchý systém, ve kterém se ztrácí všechno, co spořádáme. Je to naopak velmi složité prostředí, o jehož správnou funkci se musíme starat. K tomu slouží také probiotika. Jedná se o živé kultury, bakterie, které nám pomáhají s trávením ve střevech a tvoří jejich nedílnou součást. Nacházejí se v mléčných výrobcích a fermentovaných potravinách, jako je například nakládané zelí a okurky. Udržují střevní mikroflóru v rovnováze a pomáhají nám navodit spokojený pocit v břiše.

TIP 3 – Udělejte si stravovací plán
Pravidelnost nejen v jídle pomáhá celému tělu navyknout si na jasný program. Jíst každý den v konkrétní čas, tak aby tělo mohlo mít svůj režim, pomáhá zažívacímu traktu v lepším fungování. Součástí toho je také plánování klidového času na jídlo, bez návštěvy závodní jídelny s obědem „na stojáka“. Nepravidelné stravování je navíc často znakem malého množství času věnovaného sobě, a to nechcete.

TIP 4 – Sbohem špatným návykům
O negativních dopadech alkoholu, cigaret a přílišného pití kávy jste už určitě slyšeli. Není špatné se nad nimi zamyslet, ovlivňují i naše zažívání. Z alkoholu si dopřejte jen malé množství vína, to může mít na zažívání i pozitivní účinky. Od tvrdších nápojů je lepší držet se zpátky. Cigarety našemu tělu neprospívají v žádném měřítku, po jídle mají dokonce zesílený účinek a organismu ubližují ještě víc. Káva po jídle zpomaluje naše zažívání, po obědě tedy raději ne. Celkové nadužívání kofeinu může pak způsobovat i průjmy a zácpy, protože káva náš organismus vysušuje.

TIP 5 – Pohyb, pohyb a zase pohyb
Pravidelná fyzická aktivita pomáhá s pohybem jídla ve střevech, a navíc díky ní udržíme optimální váhu, která je klíčová pro vyváženost zažívacího traktu. Není nutné chodit běhat, stačí si pravidelně dopřát procházku, vyměnit eskalátory a výtahy za schody nebo se místo víkendu u televize jít podívat do lesa. Věděli jste, že sedavé zaměstnání přispívá k rozvoji hemoroidů? Vynahraďte si to pohybem po práci.

TIP 6 – Dodržujte pitný režim
Pravidelné doplňování tekutin by mělo neodmyslitelně patřit k naší denní rutině. Vodu s sebou, slazené limonády nechte v regálech, nepříznivě působí na střevní prostředí. Nezapomeňte však, že žádný extrém není dobrý, a proto to s pitím nepřehánějte, ani tělo nenechte žíznit. Zanedbávání pitného režimu může vést často k zácpám. Nedostatek tekutin totiž znemožňuje tělu zpracovávat potřebnou vlákninu.

TIP 7 – Odpoutejte se od stresu
O škodlivosti stresu se toho namluvilo tolik. Není o tom pochyb. Slyšeli jste ale i o jeho negativním dopadu na střeva? Uvědomte si to dříve, než vás začnou trápit hemoroidy či jiné problémy. Je dobré naučit se, že je v životě důležité prožívat jen opravdu podstatné věci. Najděte si tu svou oblíbenou aktivitu, při které si na starosti ani nevzpomenete. Dejte šanci plánování a začleňte i čas pro sebe.

TIP 8 – Rada na závěr
Střevní problémy jsou často přehlížené a mnoho z nás jim nevěnuje pozornost. Pokud jimi ale trpíte, nestyďte se je konzultovat s odborníkem. Svou roli mohou sehrát i volně prodejné potraviny pro zvláštní lékařské účely.

Zdroj, foto: Topnatur


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavně v současné době. Nejvíc mě zaujala informace o kávě, nevěděla jsem, že zpomaluje zažívání.Ostatní informace už většina asi zná, ale neškodí osvěžit si paměť.
Obrázek uživatelky
profil
hlavně v současné době. Nejvíc mě zaujala informace o kávě, nevěděla jsem, že zpomaluje zažívání.Ostatní informace už většina asi zná, ale neškodí osvěžit si paměť.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles