Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Rebarborový koláč - nejoblíbenější receptyRebarborový koláč - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
pondělí 06.05. 2024
Dnes má svátek Radoslav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Oves jako léčivá potravina

4. 02. 2017 | Péče o tělo

Kdo by samozřejmě oves neznal. Jedná se o základní obilovinu a potravinu, která tvoří jednu z důležitých složek zdravé výživy. A přesto je stále nedoceněný, především jeho léčivé účinky.

Oves lze využít hned několika způsoby. Nejčastěji jako potravinu ve formě ovesných vloček. Má vysoký obsah vlákniny, která čistí trávící trakt a pomáhá předcházet rakovině tlustého střeva. Sportovci a těžce pracující zase ocení oves jako zdroj energie.

Dále z rozdrceného ovsa připravujeme čaj. Účinný je především na zklidnění nervové soustavy a zároveň při vyčerpanosti organismu a nespavosti. Léčivé účinky ovsa se využívají také ke snížení zvýšené činnosti štítné žlázy, ke zlepšení krevního oběhu a snižování krevního tlaku.

Občas je doporučován při odvykacích kúrách po nejrůznějších typech závislostí.

Další způsob využití ovsa je ve formě koupelí. Především se využívá k prevenci i léčbě kožních obtíží jako jsou například různé formy ekzémů. Koupele pomáhají také na revma a ústřel.

ovesOves má prokazatelné léčivé vlastnosti, proto bychom ho měli zařadit alespoň do svého jídelníčku jako prevenci a podporu svého organismu. Čím více tím lépe.

Příznivý vliv na náš organismus je již dávno prokázaný a nemá žádné vedlejší účinky.

Ovesná koupel

Do dostatečně velikého hrnce (směs varem značně nabude) nasypeme 3/4 kg ovesných vloček a zalijeme 3 litry vody. Přivedeme k varu a vaříme asi půl hodiny. Po celou dobu varu mícháme.

Směs pak slijeme přes síto do napuštěné vany. Vločky v sítu ještě propláchneme tekoucí vodou (ideálně proudem sprchy), abychom využili co nejvíce látek z vloček.

Samotná koupel by měla trvat něco málo přes čtvrt hodiny a voda by měla mít asi tělesnou teplotu (nepřesáhnout 40 stupňů a zároveň nechladit).

Po koupeli se neutíráme, ale necháme látky na kůži dále působit. Místo utření se tedy zabalíme do tenké deky nebo prostěradla a zalezeme do vyhřáté postele. Teplo ještě podpoří vstřebávání.


Texie - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Oves jako léčivá potravina:

Oves jako léčivá potravina
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
oves moc nepoužívám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles